Tuusulan avustukset kulttuuri- ja taidetoimintaan jaettu saajille - koronavirus aiheuttaa harmaita hiuksia suunnitelmien mukauttamisessa

06.04.2020 klo 12.20

Tuusulan kulttuuri- taidetoiminnan avustukset on maksettu avustuksensaajille. Yhdistysten avustukset maksetaan kesäkuussa. Taiteilijoille ja kulttuuritahoille koronavirustilanne aiheuttaa haasteita suunnitellun toiminnan mukauttamisessa ja toteuttamisessa. Poikkeusolot saattavat myös mahdollistaa taiteelliseen työhön uppoutumista.

Tuusulan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan avustukset kulttuuri- ja taidetoimintaan jaettiin torstaina 27.2.2020. Käytössä oli ensimmäistä kertaa sähköinen hakulomake. Vain kuusi hakemusta kuudestakymmenestäyhdestä toimitettiin vanhaan malliin paperilla. Haettu rahasumma oli yhteensä 185 139,91 euroa. Kulttuuritoiminnan tukemiseen vuodelle 2020 oli varattu yhteensä 145 000 euroa, ja se myönnettiin 60 kohteeseen. Avustuksia myönnettiin yksityisille taiteilijoille ja taiteen harrastajille sekä kulttuuriyhdistyksille ja ryhmille.

Yleisimmät kohteet, joihin avustuksia haettiin ja myös myönnettiin, olivat teatteritoiminta, musiikkitoiminta ja -tapahtumat sekä yleisötapahtumat. Tuusulan Taiteiden yö ry ja Montturockia järjestävä Tuusulan Festivaaliyhdistys ry ovat suurimman avustuksen saajia 25 000 euron yhteistyösopimuksilla. Muita isompia yksittäisiä avustussummia saivat Keski-Uudenmaan Teatterin kannatusyhdistys ry (20 000 €), Järvenpään Sibelius-seura ry Meidän Festivaalin tuottamiseen (10 000 €), Lampirock ry (7500 €) ja Jokelan Närkästysjuhlia järjestävä Jekku ry (4400 €).

Ammattitaiteilijoiden työskentelyapurahaa sai viisi taiteilijaa, joista suurimman, 2000 €, sai Hannu Pakarinen savusaunakulttuuriaiheisen valokuvasarjan ja videoteoksen valmistamiseen.  Ammattitaitelijoiden tuotantotukea saivat teatteritaiteen maisteri Mira Kivilä (2500 €) Nukkekaappi -näytelmän jatkokäsikirjoitukseen ja toteutukseen, muusikko Joonas Kosonen (1350 €) Oceanhorse-yhtyeen Euroopan kiertueen tuotantokuluihin, graafinen suunnittelija Elisa Pesonen (400 €) taidenäyttelyn järjestämiseen ja kuva-artesaani Nina Wiskari (1600 €) kolmen eri taideprojektin toteuttamiseen.

Myönnetyt avustukset kokonaisuudessaan löytyvät Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan pöytäkirjoista

Kulttuuri- ja taidetoimintaan suunnatulla tuella on hyvin tärkeä merkitys paikallisessa kulttuuritoiminnassa. Avustusten kautta voidaan lisätä yhteisöllisyyttä sekä laajentaa ja monipuolistaa paikallista tapahtuma- ja kulttuuritarjontaa. Viime vuonna avustusten avulla tuotettuihin tapahtumiin osallistui yli 41 000 kävijää.

 

Poikkeusolojen vaikutukset kulttuuritoimintaan ovat huomattavat

Koronavirustilanne aiheuttaa tällä hetkellä haasteita monilla elämän osa-alueilla, niin myös kulttuurin ja taiteen alalla.

– Kaikki innovatiivisuus omien suunnitelmien mukauttamiseksi poikkeustilanteeseen kannattaa nyt käyttää hyväksi. Esimerkiksi striimit tai verkossa tapahtuvat livelähetykset voivat soveltua monien suunnitelmiin, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen kannustaa.

Jos avustuksen saajan alkuperäiset suunnitelmat muuttuvat täysin koronavirusepidemian vuoksi, tapahtumat tai toiminnot suositellaan siirrettävän syksylle. Avustuksen käyttötarkoituksen muutosta tai avustuksen siirtoa seuraavalle vuodelle on mahdollista anoa vapaamuotoisella kirjeellä. Kaikki poikkeustapaukset käsitellään kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa.

 

Avustusten käyttö myös selvitetään sähköisesti ensimmäistä kertaa

Myös avustusten käytön selvitystä varten on avattu sähköinen asiointi. Selonteko vaaditaan muilta kuin työskentelyapurahan saajilta vuoden loppuun mennessä.

–        On ollut ilo päästä kehittämään sähköisiä järjestelmiä. Sähköinen haku otettiin yllättävän hyvin vastaan, joten uskon myös avustusten selontekojen onnistuvan verkossa. Tuusulalaisella kulttuuriväellä on onneksi tietotekniikkakin hallussa, iloitsee kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski.

Lisätietoa sähköisestä selonteosta ja muista avustusasioista: tuusula.fi/avustukset2020 tai kulttuurituottaja Jaana Hopeakoskelta, p. 040 314 3436.

Takaisin