Tuusulan kunta mukana järjestämässä dialogeja poikkeusajan elämästä Suomessa

27.04.2020 klo 08.10

Tuusulan kunta järjestää loppukevään 2020 aikana Erätauko-keskusteluja (dialogeja) eri kohderyhmille, joissa keskustellaan elämästä koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeusajan Suomessa. Keskustelujen tavoitteena on saada ymmärrystä siitä, millaista on elää poikkeusajan Suomessa juuri nyt.  

Ensimmäisen Erätauko-keskustelu järjestetään 28.4.2020 sivistyksen toimialueen hallinnolle, asiantuntijoille ja esimiehille. Keskustelussa pohditaan, miten poikkeusaika on muuttanut palvelutoimintaa ja sen johtamista. Keskustelu on osa Poikkeusajan dialogeja, jolloin samana päivänä järjestetään ympäri Suomen suuri määrä keskusteluja elämästä poikkeusajan Suomessa. Keskustelujen yhteenveto kootaan kaikkien hyödynnettäväksi osoitteeseen www.eratauko.fi, lisäksi Valtionvarainministeriö välittää yhteenvedon valtion ja kuntien hallinnolle. 

Mikä Erätauko?

Erätauko on uusi tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua – mahdollisuus pysähtyä ja harkita asioita rauhassa. Erätauko-menetelmä on kehitetty Sitrassa vuosina 2016-2019. Nyt Erätauko-menetelmän kehittämisestä ja käytön laajentamisesta vastaa Erätauko-säätiö yhdessä eri yhteistyökumppaneiden kanssa.

Erätauko on vaikuttava osallistava toimintatapa rakentavan keskustelukulttuurin, vuorovaikutuksen ja osallisuuden lisäämiseksi eri kunnan toiminnoissa: lapset, nuoret, kuntalaiset, työyhteisöt, johtamisessa ja sen käytöstä on saatu paljon hyvää kokemusta.

− Erätauon avulla olemme pystyneet lisäämään yhteistä ymmärrystä erilaisista näkökulmista ja huomioimaan niitä sekä päätöksenteossa että palveluiden kehittämisessä, kertoo sivistyksen kehittämispäällikkö Tiina Simons.

Erätauko laajasti käytössä Tuusulassa

Tuusulassa Erätaukoa on hyödynnetty jo monessa kohtaa mm. johtamisessa, vanhempaintoiminnan kehittämisessä yhdessä Vanhempainliiton kanssa, sisäilmaan liittyvissä kysymyksissä sekä lasten ja nuorten kanssa kouluterveyskyselyn tiimoilta.

Oppimisen asiantuntija Katja Elo kertoo Tuusulan kokemuksista seuraavaa:

− Lapset ja nuoret pohtivat yhteisöllisyyden kokemuksen syntymistä kouluterveyskyselyn tuloksista järjestämässämme Erätauko-keskustelussa rohkeasti ja monin tavoin. Paikalla olleet aikuiset kokivat kuuntelijan roolin myös vahvasti ja suosittelivat poikkeuksetta koulun aikuisia järjestämään tilanteita, joissa he voisivat keskittyä oppilaittensa rauhalliseen kuuntelemiseen ilman keskustelun vetäjän roolia. Lisäksi puhuttelevaa oli lasten ja nuorten tuntema laaja vastuu yhteisöllisyydestä. Useat oppilaat kertoivat keskusteluissa, että jokainen vaikuttaa koulun ilmapiiriin ja kaikilla on tilanteissa oma roolinsa. Oppilaat korostivat, että asioista tarvitaan paljon keskustelua ja mielipiteiden käsittelyä aikuisten auttamana. Joskus tuntuu kuitenkin, että kaikki opettajat eivät uskalla kohdata oppilaita ihmisinä, joiden kanssa voi jutella. vaan oppilaina. joita opetetaan.

Lisää Erätauko-keskusteluja luvassa toukokuussa 2020

Seuraavat poikkeusajan Erätauko-keskustelut järjestetään 12.5.2020 ja 26.5.2020 Tiedotamme näistä myöhemmin lisää. Kokonaisuutta koordinoi DialogiAkatemia, Erätauko-säätiö ja Valtiovarainministeriö. 

Lisätiedot: 
sivistyksen kehittämispäällikkö Tiina Simons, tiina.simons@tuusula.fi 
oppimisen asiantuntija Katja Elo, katja.elo@tuusula.fi 

Takaisin