Lampaiden laidunten rakentaminen Tuusulassa on alkanut

12.06.2020 klo 10.00

Tänä kesänä Tuusulan kunnan maille Tuusulan jokilaaksoon, Kotorannanpuistoon ja Rykmentinpuistoon on tulossa lampaita ympäristönhoitajiksi. Ensi vuonna laidunalueita laajennetaan myös Anttilanrantaan ja Niilo Stålhanen puistoon. Laidunten rakentaminen on nyt alkanut.

Laidunnuksen tavoitteena on pitkän viljelyhistorian omaavien kulttuurimaisemien säilyttäminen sekä alueiden luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Oikein mitoitetun laidunnuksen myötä alueiden maaperä köyhtyy vähitellen, ja perinteiset niittylajit saavat lisää elintilaa. Laiduneläimien lanta houkuttelee oletettavasti alueille uutta hyönteis- ja lintulajistoa. Yhtenä hoidon tavoitteena on myös vieraslajien torjunta. Laidunnus on erinomainen tapa hävittää jättipalsamia, sillä lampaat syövät sitä mielellään. Laiduneläimet elävöittävät maisemaa ja ovat varma kiinnostuksen kohde ainakin lähialueen asukkaille.

Alueille tehdään opastaulut, joissa kerrotaan niittyjen kasvillisuudesta ja hoidosta. Laitumille tulee eläimille juomapaikat puuston katveeseen ja katokset suojaksi auringonpaisteelta ja sateilta. Eläinten hyvinvoinnin ja terveyden kannalta on tärkeää, että ihmiset eivät ruoki eläimiä esimerkiksi ruuantähteillä. Koiria ei myöskään tule päästää lammasaitauksiin.

Lisätiedot:

Terhi Wermundsen, 040 314 3065, etunimi.sukunimi@tuusula.fi               

Terhi Wermundsen

Viher- ja luontoasiat
Kasvu ja ympäristö

Tuusulan kunta

PL 60 (Moukarinkuja 4 C), 04301 Tuusula

040 314 3065

etunimi.sukunimi@tuusula.fi                           

Takaisin