Viherkeitaita ympäri asuntomessupääkaupunki Tuusulaa − iloa ja hyvinvointia asukkaille

13.08.2020

Kukka- ja hyötyviljelyistutukset, niityt, yhteisölliset puutarhat ja ötökkähotellit ovat Tuusulassa tuttuja näkyjä. Erityisesti tänä kesänä Tuusulassa on panostettu kukkien ja yhteisöllisten viljelymahdollisuuksien lisäämiseen eri puolille kuntaa. Asuntomessualueelta Rykmentinpuistosta löytyy tuore esimerkki yhteisöllisyyteen kannustavasta puistosta. Kunta tukee myös asukkaiden omaehtoista talkootoimintaa.

Tuusulan oma kukkaseos loistaa elokuussa  

Ylen Pelasta Pörriäinen -kampanjan innoittamana Tuusulan viherpalvelut hankki Tuusulalle oman kukkaseoksen, jota on istutettu niin niityille kuin asukkaiden omillekin pihoille ja terasseille ympäri Tuusulaa. Seospusseja oli jaossa asukkaiden iloksi alkukesällä.  

Tuusulan brändivärejä loistavat kukat ovat nyt elokuussa täydessä kukkaloistossaan ja tuovat iloa meidän ihmisten lisäksi myös pölyttäville hyönteisille.  
 
Tuusula-kukkaseos sisältää päiväkakkaran, ruiskaunokin, keltapäivänkakkaran,malopin, silkkiunikon, malvikin ja hunajakukan siemeniä,ja sesopii istutettavaksiniinparvekelaatikkoon, kukkapenkkiin tai vaikkapa pihan luonnonmukaiselle alueelle. 

Osallistuvan budjetoinnin toteutuksilla viihtyisyyttä asukkaille 

Asuinympäristön viihtyvyys kiinnostaa tuusulalaisia ja siihen liittyvät osallistuvan budjetoinnin ideat ovatkin menestyneet hyvin. Eri puolille Tuusulaa on syntynyt näiden toteutusten myötä asukkaille erilaisia viherkeitaita asutuksen keskelle.  
 
Hedelmäpuita ja marjapensaita on istutettu asukkaiden iloksi ja hyödyksi, ja uusia osallistuvan budjetoinnin projektina hankittavia puita ollaan istuttamassa talkoilla vielä tänäkin syksynä seuraavien vuosien iloksi. Istutettavat hedelmäpuut ja marjapensaat valittiin heinäkuussa tehdyn asukaskyselyn perusteella. 

Myös luonnon asukit on otettu huomioon osallistavassa budjetoinnissa. Esimerkiksi Riihikalliossa sijaitsevaan Pellavapuistoon on asennettu asukkaiden toiveesta uusia pönttöjä ja hotelleja kodeiksi linnuille ja ötököille.  
 
Tutustu osallistuvaan budjetointiin:  
www.tuusula.fi/osallistuvabudjetointi 

Puutarhojen ja yleisten puistojen kauneutta ja monipuolisuutta  

Kolmen kuntakeskuksen Tuusulassa on runsaasti erilaisia puisto- ja viheralueita, joissa asukkailla on mahdollisuus piipahtaa hektisen arjen keskellä rauhoittumassa ja nauttimassa luonnonläheisyydestä. 
 
Tuusulan pohjoisin kuntakeskus Jokela tunnetaan puutarhakaupunki-identiteetistään. Pientalovaltaisella alueella luonto tulee asukkaiden lähelle, ja on keskeinen osa arkea ja asukkaiden hyvinvointia. Paikalliset asukkaat osallistuvat aktiivisesti alueen kehittämiseen, esimerkiksi osallistumalla lampien ja niiden ympäristöjen kehittämistyöhön.  
 
Kellokosken alueella on useita eri puistoalueita, joissa voi ihailla luontoa ja asutusta sopusoinnussa. Keskusta-alueella sijaitseva Kellokosken sairaalan puisto on monille tuttu Kellokosken prinsessan valtakuntana.  

Tuusulanjärven Rantatien taiteilijakotien puutarhat kutsuvat ihastelemaan loppukesän kauneutta ja tutustumaan 1800- ja 1900-lukujen taitteen puutarhanhoitoon. Tuusulanjärven Rantatie on tämän kesän Tuusulan Asuntomessujen virallinen oheiskohde. Tuusulanjärven maisemissa piipahtavalla on myös mahdollisuus nauttia luonnosta Fjällbon puistossa, joka on oivallinen messupäivän piknik-kohde laituripaviljonkeineen.  

Tuoreimpana toteutuksena monipuolisesta yhteisesti hyödynnettävästä puistosta on Rykmentinpuistoon, tämän kesän asuntomessualueelle, noussut Puustellinmetsän puisto, jossa on asukkaiden iloksi muun muassa hyötyviljelyspalstoja.  
 
Tutustu Tuusulan puistoihin ja niiden moniin mahdollisuuksiin:  
www.tuusula.fi/puistot

Asukkaiden omaehtoinen talkootoiminta lisää asuinalueiden viihtyisyyttä 

Asukkailla on mahdollista toteuttaa omatoimisia talkoita oman asuinalueensa iloksi. Tuusulan kunta tarjoaa tukea talkoiden järjestämisessä muun muassa roskien ja kasvijätteen poisviennissä ja lainaamalla tarvittavia työkaluja ja tarvikkeita.  

Tuettavia talkoita voi järjestää yleisissä puistoissa, kunnan metsissä, katujen varrella, toreilla ja muilla Tuusulan julkisilla alueilla.  
 
Tutustu talkoiden järjestämiseen: www.tuusula.fi/talkoot


Lisätiedot: 
kunnanpuutarhuri Riitta Kalliokoski, p. 040 314 4091, riitta.kalliokoski@tuusula.fi 
yhteisömanageri Katja Repo, p. 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi   
 

 

Takaisin