Etanaroskiksia Jokelaan ja Hyrylään espanjansiruetanoiden keräykseen

28.08.2020 klo 07.10

Ongelmalliset espanjansiruetanat ovat tuhonneet istutuksia ja satoa etenkin Tuusulan Jokelassa ja Hyrylässä. Helpottaakseen espanjansiruetanoiden keräämistä kunta on asentanut neljä etanaroskista suurimmille esiintymäalueille Jokelassa ja Hyrylässä. Astiat on tarkoitettu vain etanoita sisältäville pusseille ja purkeille, ei muulle roskalle. Etanoita ei saa tuoda etanaroskiksiin lasipurkeissa.

Espanjansiruetanan haitallisuus

Espanjansiruetana on viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallinen vieraslaji. Ne ovat nilviäisiksi isoja suursyömäreitä, joille kelpaa kaikenlainen ruoka. Ne tuhoavat nopeasti puutarhan istutuksia ja viljelysten satoa. Espanjansiruetanan munat ja nuoret yksilöt leviävät kasvien juurten ympärillä olevien multapaakkujen ja maansiirtojen mukana, ja yksi espanjansiruetana voi kesän aikana munia jopa 400 munaa.

Espanjansiruetanaa ei tule sekoittaa harmittomaan ukkoetanaan, joka kuuluu Suomen alkuperäiseen lajistoon. Ukkoetana on usein juovikas espanjansiruetanoiden ollessa useimmiten oranssinruskeita. Molempien lajien väristys voi kuitenkin vaihdella suuresti mustan, harmaan ja ruskean sävyissä, joten varmin tuntomerkki on niiden hengitysaukossa. Espanjansiruetanalla hengitysaukko on pääpuolen kilven etuosassa, kun taas ukkoetanalla se on takaosassa.

Espanjansiruetana
Kuvassa espanjansiruetana

Vinkit etanajahtiin

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus opastaa etanajahtiin lähtijää: Keräysreissulle kannattaa lähteä joko aamuvarhaisella tai illan hämärryttyä. Etanat liikkuvat eritoten kostealla kelillä. Mukaan kannattaa ottaa muun muassa kumihanskat sekä kannellinen purkki tai ämpäri, johon etanat kerätään. Nilviäiset tapetaan keräämisen jälkeen esimerkiksi kaatamalla niiden päälle kiehuvaa vettä tai etikkaliuosta. Tämän jälkeen neste poistetaan ja kuolleet etanat laitetaan hyvin suljettuun muovipussiin ja edelleen sekajätteeseen tai etanaroskikseen. Etanoiden torjumiseksi esiintymisalueet kannattaa pitää kasvillisuudesta matalana ja mahdolliset piilo- ja talvehtimispaikat, kuten risukasat siistiä pois.

Etanaroskisten sijainnit

Jokelan alueella etanaroskikset löytyvät Tikuntekijäntien ja Tehtaantien risteyksestä sekä Jokelan koirapuiston parkkipaikalta osoitteesta Hirvenojantie 22. Hyrylässä etanaroskikset löytyvät puolestaan Sollentunanpolun ja Poutapolun risteyksestä Hyökkälän koulun urheilukentän vieressä sekä Suopurontien ja Multatien risteyksestä. Etanaroskiksista huolehtii Tuusulan kunnan viherpalvelut ja tunnistat ne kyljessä lukevasta käyttötarkoitustiedosta. 

Katso: Etanaroskikset kartalla

Lisätiedot:
kunnanpuutarhuri Riitta Kalliokoski

Ilmoita uudet havaintosi espanjansiruetanasta Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen vieraslajien havaintojärjestelmään.

Lisätietoja lajista löydät Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta sekä http://www.vieraslajit.fi -osoitteesta.

Takaisin