Tuusulan valtuuston päätöksiä 7.12.2020

08.12.2020 klo 00.05

§ 128 Valtuutettujen lukumäärä valtuuston toimikaudella 2021–2025

Valtuusto päätti, että vuoden 2021 kuntavaaleissa Tuusulan kunnanvaltuustoon valitaan 51 valtuutettua.

 

§ 129 Tuusulan palveluverkkosuunnitelman päivittäminen

Liisa Palvas teki Matti Alangon kannattamana muutosesityksen: sivu 46 Erilliset yhteisötilat; Lause ”Tavoitteena on, että palveluverkon uudistuessa ja sen vastatessa yhteisökäytön moninaisiin tarpeisiin, voidaan erillisistä tai ylimääräisistä yhteisötiloista jopa luopua ja kiinteistöt realisoida” poistetaan suunnitelmasta.

Valtuusto päätti yksimielisesti hyväksyä muutosesityksen. 

Eeva-Liisa Nieminen teki Lea Ahosen kannattamana muutosesityksen, että Linjamäki, Nahkela ja Tuomala jatkavat omina yksikköinään. Linjamäen tilannetta seurataan tulevien kahden lukuvuoden ajan, jolloin nähdään alueen oppilasmäärän kehittyminen toissijaisen oppilaaksioton ja alueen oppilasmäärän kehittymisen sekä kouluyksiköiden toiminnan yhteiskehittämisen myötä. Oppilasmäärää pyritään lisäämään parantamalla kuljetusten sujuvuutta ja tarjoamalla painotusta. Painotus voisi olla esimerkiksi luonto, musiikki tai pelit ja koodaus. Oppilasrajaa 60 oppilasta ei tässä vaiheessa aseteta. 

Matti Alanko esitti Liisa Palvaksen kannattamana, että Linjamäki, Nahkela ja Tuomala jatkavat omina yksikköinä. Oppilasrajaa 60 ei aseteta, sillä Linjamäkeen tuollaisen oppilasmäärän sijoittaminen ei edes onnistu. Lisäksi keskeisten hankkeiden valmistelussa on huolellisesti vielä tarkasteltava tulevien koulujen koot sekä mahdolliset uudet oppilassijoittelut.

Niemisen ja Alangon muutosesitykset asetettiin äänestystä varten vastakkain. Näistä voittanut asetettiin sitten pohjaesitystä vastaan.

Valtuusto päätti äänin 10–13 (tyhjiä 28), että Alangon muutosesitys asetetaan äänestettäväksi pohjaesityksen kanssa.

Valtuusto päätyi äänin 31–17 (tyhjiä 3) pohjaesityksen kannalle. 

Pasi Huuhtanen teki Tommi Partasen kannattamana muutosesityksen: sivu 30 kriteerit koulujen vähimmäiskoolle: 3 ryhmäinen pois ja oppilasraja 40 oppilasta.

Seuraavaksi Pasi Huuhtasen muustosesitys asetettiin vastakkain pohjaesityksen kanssa äänestystä varten.

Valtuusto päätyi äänin 25–23 (tyhjiä 3) pohjaesityksen kannalle.

Valtuusto päätti siten hyväksyä liitteenä olevan palveluverkkosuunnitelman päivityksen vuosille 2019–2026 ja yhdistää Linjamäen koulun Kellokosken kouluun 1.8.2021 alkaen.

Erivän mielipiteen jättivät: Liisa Palvas, Matti Alanko, Pentti Mattila, Pasi Huuhtanen, Elisa Laitila, Margita Winqvist, Lea Ahonen, Kati Lepojärvi, Eeva-Liisa Nieminen, Päivö Kuusisto, Monica Avellan ja Antti Kaikkonen.

 

§ 130 Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen palvelusopimus 2021–2023

Valtuusto päätti

  • hyväksyä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen palvelusopimuksen 2021–2023
  • todeta, että ympäristökeskuksen sopijakuntien toivomat lähipalvelut otetaan huomioon ympäristökeskuksen vuoden 2021 kirjanpidossa ja tilinpäätöksessä.

 

§ 131 Kasvun ja talouden hallintaohjelma 2021–2030

Valtuusto päätti hyväksyä Tuusulan kunnan Kasvun ja talouden hallintaohjelman linjauksineen ja toimenpiteineen vuosille 2021–2030.

Kati Lepojärvi teki Jussi Salosen kannattamana toimenpidealoitteen: Säästölistan viidestä suurimmasta kuluerästä säästetään lisää yhteensä 1,9 miljoonaa:

henkilöstökustannukset: n.74,2 milj. € (säästö nyt n. 0,95%)

Asiantuntijapalvelut: n.4,2 milj. € (säästö nyt n. 4,3 %)

Muut palvelut: n. 26,5 milj. € (säästö nyt n. 3,9 %)

Aineet, tarvikkeet tavarat: n.10,5 milj. € (säästö nyt n. 1,7 %)

Muut kulut: n. 9,3 milj € (säästö nyt n. 5,5%)

Ja seuraavasta neljästä kuluerästä, jotka korona-aikaan ovat huomattavasti vähenneet muutenkin verrattuna vuoteen 2019, säästetään lisää yhteensä 100 000 €:

Koulutuspalvelut: n. 387 t € (säästö nyt 14 %)

Matkustuspalvelut: n. 452 t € (säästö nyt 33 %)

Kuljetuspalvelut: n. 2,7 milj € (säästö nyt 1,9 %)

Kokouskustannukset: n. 319 t € (säästö nyt 19 %)

Edellytyksenä säästöjen toteuttamiselle on, että lakisääteisistä palveluista ei leikata (esim. henkilöstön pakolliset koulutuskustannukset, oppilaiden pakolliset koulukuljetukset ja koulutarvikkeet jne.).

Säästöjä voidaan hakea toimintoja tehostamalla, ulkoisia ostopalveluja vähentämällä ja virtaviivaistamalla (linjakas, strateginen hankintaprosessi, jolla valitaan oikeaan aikaan yksi, paras palveluntarjoaja, ei useita samanaikaisia toimeksiantoja), pidättäytymällä uusien ei-lakisääteisten virkatehtävien avaamisesta ja määräaikaisten ei-lakisääteisten tehtävien vakinaistamisesta, vähentämällä ei-välttämätöntä matkustamista ja kannustamalla käyttämään julkisia liikennevälineitä työmatkoilla, kuten valtion virkamiehillä (matkakorvaukset julkisten liikennevälineiden mukaan – ei kannustaen kilometrikorvauksilla oman auton käyttöön), kokoustamalla enimmäkseen etänä, ja muilla tarkoituksenmukaisilla säästötavoilla.

Kannustimena voidaan tarjota toimialueittain eniten uusilla toimintatavoilla kunnan varoja säästäneelle viranhaltijalle kertaluontoinen palkkio (yksi palkittu viranhaltija/toimialue).

Valtuusto hyväksyi toimenpidealoitteen äänin 22-28 (tyhjiä 1).

 

§ 132 Talousarvio 2021, Tuusulan kunta

Aarno Järvinen teki Pasi Huuhtasen kannattamana muutosesityksen: Esitän, että talousarviossa kohdan 4. Jokelan kehittäminen (Vireä Tuusula) nykyinen teksti (s. 9) korvataan seuraavalla tekstillä:

Jokelan sijainti pääradan varressa on erinomainen. Pasila–Riihimäki-lisäraiteiden rakentamisen käynnistyminen Purolasta Jokelaan on hyödynnettävä panostamalla puutarhakaupunki-idean toteutukseen. Käsittelyssä oleva Jokelan keskustan yleissuunnitelma luo raamit kaavoituksen pikaiselle aloittamiselle keskustan keskeisillä alueilla. Näin monipuolistetaan ja lisätään tonttitarjontaa Peltokaaren alueen lisäksi erityisesti puutarhakaupungin säteen (n. 1,5 km rautatieasemasta) sisällä. Kiireisimmät kaavoituskohteet ovat jo 1990-luvulla käynnistyneen alueen eli Opintien ja Nukarintien risteyksen ympäristö (silloinen Kartano I -alue) ja Keskustien eteläpuolen kortteleiden tehostaminen osayleiskaavan mukaisesti. Kiinteistönomistajien ja mahdollisten toteuttajien kanssa neuvotellaan jo kaavassa olevien keskusta-alueen kerrostalohankkeiden toteutuksesta.

Valtuusto hyväksyi muutosesityksen yksimielisesti.

Sanna Kervinen teki Arto Nätkynmäen kannattamana muutosesityksen: Keusoten edunvalvonta vaatii erityistä huomiota jo pelkästään kunnan talouden, mutta erityisesti kuntalaisten palveluiden näkökulmasta. On tärkeää, että myös kunnan viranhaltijoilla ja luottamushenkilöillä on tarvittavat ja ajantasaiset tiedot Keusoten toiminnasta, palveluista ja valmistelussa olevista muutoksista niissä. Tuusulan kunnassa luodaan kevään 2021 aikana kunnan sisäiseen toimintaan prosessi, jolla varmistetaan, että kunnanvaltuutetuilla ja valtuustoryhmillä on mahdollisuus ennen Keusoten valmistelun ja päätöksenteon ratkaisevia vaiheita sekä kuulla että evästää Keusoten avainpaikoilla olevia Tuusulan kunnan edustajia.

Valtuusto hyväksyi muutosesityksen yksimielisesti.

Kati Lepojärvi teki Arto Lindbergin kannattamana muutosesityksen: Poistetaan sivulta 162 kappale: ”Ikäihmisten ja vammaisten palvelualueella ikäihmisten nykymuotoisesta päivätoiminnasta luovutaan, mikä vaikuttaa maksuosuuteen n. 0,2 Me.” Huomioidaan palvelun lisäys 0,2 Me sivulla 61 talousarviokirjassa kohdassa Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä. Kirjataan saatteeksi, että: Tuusula haluaa säilyttää ennaltaehkäisevät ikäihmisten päivätoimintapalvelut entisellään. Tuusula haluaa samalla myös panostaa Keusoten edistämään hyte-yhteistoiminnan edistämiseen kuntayhtymän laajuisesti.

Valtuusto päätti hyväksyä muutosesityksen yksimielisesti.

Mika Mäki-Kuhna teki Ilmari Sjöblomin kannattaman muutosesityksen, että kasvatusohjaajat poistetaan.

Valtuusto päätti äänin 36-15 hylätä muutosesityksen.

Ilmari Sjöblom esitti muutosta tekstiin: Käytettävissä on kaikki maapoliittisenohjelman ja MRL:n mahdollistamat keinot.

Valtuusto hyväksyi muutosesityksen yksimielisesti.

Pasi Huuhtanen teki Johanna Sipiläisen kannattamana muutosesityksen, että työllisyysohjaajan ja pakolaisohjaajan tehtävien lisäykset poistetaan.

Valtuusto päätti 45-3 (tyhjiä kolme) hylätä muutosesityksen.

Matti Alanko esitti Ari Nymanin kannattamana, että Rykmentinpuiston kouluhanke siirretään aloitettavaksi 2026.

Valtuusto päätti äänin 37-9 (tyhjiä 5) hylätä muutosesityksen.

Matti Alanko jätti kohdasta eriävän mielipiteen.

Valtuusto päätti hyväksyä muutetun ehdotuksen vuoden 2021 talousarvioksi sekä vuosien 2021–2025 taloussuunnitelmaksi.

 

§ 133Virkojen perustaminen vuonna 2021

Valtuusto päätti, että esityslistassa esitetyt uudet määräaikaiset virat perustetaan Tuusulan kuntaan vuonna 2021.

 

§ 134 Työsopimussuhteisten tehtävien käyttöönotto vuonna 2021

Valtuusto päätti korjatun esityksen mukaisesti (lisätty puuttuvat kasvatusohjaajat), että esityslistassa esitetyt toistaiseksi voimassa olevat työsopimussuhteiset tehtävät saadaan ottaa käyttöön vuonna 2021.

 

§ 135 Edunvalvontasuunnitelma

Valtuusto päätti merkitä tiedoksi päivitetyt edunvalvontakortit.

 

§ 136 Kaavoitussuunnitelma 2021–2025

Aarno Järvinen teki Petra Kelan kannattamana muutosesityksen: Esitän, että kaavoitussuunnitelman Jokela-kohtaan (powerpoint sivulle 10) III-luokka palautetaan: Lepola III. Täydennetään pientaloaluetta Hyvinkään rajan tuntumassa.

Valtuusto hyväksyi muutosesityksen yksimielisesti.

Liisa Palvas teki Aila Koivusen kannattamana muutosesityksen: Poistetaan Rivieera Kellokosken kärkihankkeista. Asuinkortteleiden lisääminen ei ole oleellisesti tarpeen ko. Rivieeran alueella, vaan alue tulee säilyttää liikunta- ja virkistyskäytössä.

Valtuusto päätti äänin 20-28 (tyhjiä 1, poissa 2) hyväksyä muutosesityksen.

Valtuusto päätti hyväksyä liitteenä olevan kaavoitussuunnitelman vuosille 2021–2025.

 

§ 137 Asunto-ohjelma 2021–2025

Valtuusto päätti hyväksyä Tuusulan asunto-ohjelman 2021–2025 esityslistan liitteiden mukaisesti.

 

§ 138 Vyöhykehinnoittelu 2021

Valtuusto päätti

  • hyväksyä oheisen asumisen vyöhykehinnoittelun. Hinnat tulevat voimaan 1.1.2021 alkaen
  • että tuottajamuotoisen tontin varaamisesta tulee suorittaa varausmaksua 5 % kauppahinnasta ja omakotitontin varaamisesta 1000 €. Varausmaksu hyvitetään myyntihinnasta tai vuokrasta. Mikäli varaus peruuntuu varauksen saajan toimesta, varausmaksua ei palauteta
  • että tontit voidaan laittaa haettavaksi kiinteähintaisena, laatukilpailulla tai myydä/vuokrata hintatarjouskilpailulla vähintään tämän vyöhykehinnoittelupäätöksen mukaisilla hinnoilla
  • että asuntotonttien vuokra-aika on 50 vuotta ja vuotuinen vuokra on 5 % kauppahinnasta sidottuna vuokrasopimuksen allekirjoitusvuotta edeltävän kalenterivuoden keskimääräiseen elinkustannusindeksin pistelukuun siten kuin voimassa oleva laki sallii
  • että yli 3 vuotta voimassa olleiden kiinteähintaisena vuokrattujen tonttien lunastushinta noudattaa lunastushetkellä kulloinkin voimassa olevaa vyöhykehinnoittelua, ellei vuokrasopimuksessa ole muuta sovittu
  • että yli 3 vuotta voimassa olleiden tarjouskilpailulla vuokrattujen tonttien lunastushinta on vähintään alkuperäisen tarjouksen mukainen kokonaiskauppahinta tai vyöhykehinta, mikäli se ylittää alkuperäisen tarjouksen, ellei vuokrasopimuksessa ole muuta sovittu.
  • että Etelä-Tuusulassa Pekkolan asemakaava-alueella on asemakaavassa mahdollistettu sivuasunnon rakentaminen erillisen lisärakennusoikeuden perusteella. Sivuasunnon rakentamisen mahdollistavan lisärakennusoikeuden hintana kerrosneliömetriä kohden voidaan pitää puolta varsinaisen rakennusoikeuden hinnasta
  • että yhteiskäyttöiset LPA- ja AH-alueet, jotka on asemakaavassa osoitettu myytävää/vuokrattavaa tonttia varten luovutetaan vastikkeetta, mikäli niille on osoitettu rakennusoikeutta enintään 100 k-m2
  • oikeuttaa maankäyttöpäällikön ja kuntakehitysjohtajan toimivaltansa rajojen mukaisesti luovuttamaan/hinnoittelemaan yleisten rakennusten korttelialueet ja yhteiskäyttöiset LPA- ja AH-alueet, joille on osoitettu rakennusoikeutta yli 100 k-m2, ulkopuolisen hinta-arvioitsijan määrittämällä markkinahinnalla
  • periä tontin luovutusten yhteydessä kiinteistönmuodostus-ja toimitusmaksuja sopimuksentekohetkellä voimassa olevan valtuuston hyväksymän kiinteistötoimitustaksan mukaisesti
  • lisäksi peritään tonttiliittymän ja tonttikohtaisten vesihuoltojohtojen rakentamisesta aiheutuneet kustannukset tehtyjen rasitesopimusten mukaisesti niiltä kiinteistöiltä, joita asia koskee
  • että vyöhykehinnoittelusta poiketen Anttilanranta-nimisellä asemakaava-alueella 
    • seuraavien kortteleiden AO-tonttien pohjahinta on 700 e/k-m²
      • kortteli 8093 tontit 4, 7 ja 8
      • kortteli 8090 tontit 2, 4 ja 5
      • kortteli 8089 tontti 1
    • seuraavien kortteleiden AO-tonttien pohjahinta on 600 e/k-m²
      • kortteli 8089 tontit 3, 4 ja 6
  • että tämä päätös korvaa toistaiseksi voimassaolevan valtuuston 7.11.2016 § 104 päätöksen tuottajamuotoisten tonttien luovuttamisesta
  • että tämä päätös on voimassa siihen asti, kun uusi vyöhykehinnoittelu hyväksytään,​ kuitenkin enintään 31.12.2022 asti.


§ 139 Nopean nettiyhteyden turvaaminen kaikille kuntalaisille, aloite

Matti Alanko esitti asian palauttamista valmisteluun. Esitys raukesi kannattamattomana.

Valtuusto päätti katsoa Matti Alangon 6.4.2020 § 33 esittämän valtuustoaloitteen tulleen käsitellyksi.

 

§ 140 Kaupunkipyörät Tuusulaan ja Keski-Uudellemaalle, aloite

Valtuusto päätti katsoa Eeva-Liisa Niemisen 12.10.2015 § 144 esittämän ja usean muun valtuutetun allekirjoittaman aloitteen tulleen käsitellyksi.

 

§ 141 Korotukset Tiensuuntien ja Peltokaaren puistotien risteyksessä oleviin suojateihin, aloite

Valtuusto päätti katsoa valtuutettu Emmi Sirniön esittämän ja usean muun valtuutetun allekirjoittaman aloitteen 7.10.2019 § 138 tulleen käsitellyksi.

 

§ 142 Kellokoskelle Hoitajantien ja Lääkärintien risteykseen hidasteet, aloite

Valtuusto päätti katsoa Pasi Huuhtasen 13.5.2019 § 71 esittämän ja usean muun valtuutetun allekirjoittaman aloitteen tulleen käsitellyksi.

 

§ 143 Ilmoitusasiat / muut asiat

Valtuusto totesi ilmoitusluontoiset asiat tietoonsa saatetuiksi.

 

Aloitteet:

Aloite mielenterveyden ensiapukoulutuksesta oppilaille ja opettajille

Aloite toipumissuunnitelman laatimisesta koronan jälkeistä aikaa varten

Aloite Jokelan ulkoilureiteistä

Aloite suurten asiakokonaisuuksien aikatauluista

Aloite valokuituyhteyksien saamisesta vanhoille asuinalueille

Aloite teiden ja julkisten rakennusten nimeämisestä Mannerheim-ristin ritarien mukaan

 

 

Esityslista

Takaisin