Ennakkotietoja Tuusulan tilinpäätöksestä: Koronavuoden kuntatalous ylijääminen

18.02.2021 klo 12.30

Ennakkotiedot Tuusulan kunnan tilinpäätöksestä vuodelta 2020 kertovat, että kunnan talous on 3,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Ero 19,9 miljoonaa alijäämäiseen tulokseen vuodelta 2019 on merkittävä. Alkuperäisessä talousarviossa tuloksen arvioitiin 2020 olevan 3,8 miljoonaa euroa alijäämäinen ja muutetussa talousarviossa jopa 9,3 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Verotulot toteutuivat 9,6 miljoonaa euroa ja valtionosuudet 16,6 miljoonaa euroa edellisvuotta korkeampina. Verotulot olivat yhteensä 192 miljoonaa euroa, mikä alitti alkuperäisessä talousarviossa ennakoidun noin kahdella miljoonalla eurolla.

− Olemme tietenkin tyytyväisiä siihen, että koronavuodesta ja sen kasvaneista sote-menoista ja verotulojen kehitykseen liittyneistä huolista huolimatta kunnan talous kääntyi positiiviseksi. Toimialueiden talous toteutui selkeästi budjetoitua parempana. Talouden saaminen tasapainoon on ollut yksi prioriteeteistamme ja on sitä yhä lähivuosina. Olemme noudattaneet ja noudatamme pitkäjänteisesti kasvun ja talouden hallintaohjelman mukaisia linjauksia, joissa keskitymme etenkin kunnan elinvoiman ja veropohjan vahvistamiseen, Keusoten palvelukyvyn ja tuottavuuden kehittämiseen sekä kunnan palveluverkon uudistamiseen, pormestari Arto Lindberg sanoo.

Tuusulan kunnan toimintakulut pysyivät vuonna 2020 kutakuinkin ennallaan. Toimintakulut olivat kokonaisuudessaan 276 miljoonaan euroa (2019: 276 miljoonaa euroa).

− Positiivista oli se, että verotulojen ja valtionosuuksien määrä ylitti muutettuun talousarvioon kirjaamamme odotukset. Myös toimialueet pysyivät hyvin budjetissa ja pystyivät saamaan aikaan säästöjä. Myös maankäyttökorvauksissa ylitimme tavoitteet. Tontinmyyntitavoitteista jäätiin hieman 2020. Samalla kuitenkin  omakotitonttien kauppa kävi hyvin. talousjohtaja Markku Vehmas tiivistää vuotta 2020.

− Sote-menot olivat sen sijaan ennakoitua suuremmat, ja Keusoten kuntaosuuden ylitys on ennakkotietojen mukaan noin 4,6 miljoonaa euroa. Keusoten menojen kasvu perustuu pääosin koronan vaikutuksiin. Arvonalentumisia kirjataan purettavista rakennuksista noin 2,1 miljoonaa euroa, Vehmas jatkaa.

2020 tilinpäätös, ennakko

Keskeiset poikkeamat suhteessa muutettuun talousarvioon, muutettu talousarvio (MTA):

Käyttöomaisuuden myyntivoitot ja maankäyttökorvaukset

  • Myyntivoitot- 0,5 M€  (tot. 5,0 M€, budj. 5,5 M€)
  • Maankäyttökorvaukset + 1,0 M€  (tot. 2,5 M€, budj. 1,5 M€)

Verorahoitus kokonaisuutena 5 M€ yli MTA:n

  • Verotulot + 5,6 M€
  • Valtionosuudet + 2,9 M€

Keusoten kuntaosuuden ylitys noin 4,6 M€

  • Syynä pääosin koronan vaikutukset ja HUS:n alijäämän kattaminen
  • Ylitystä kompensoivat suoraan kunnille kohdennetut valtion tukitoimet

Toimialueiden toimintakate

  • Sivistys + 2,0 M€
  • Kasvu ja ympäristö + 5,8 M€ (sis. maankäyttökorvaukset, HSL)
  • Yhteiset palvelut + 0,0 M€

Arvonalentumiset - 2,1 M€

  • Tuusulan ostari, Hyökkälän koulu, Mattilan päiväkoti

Kunnan investoinnit laskivat tilapäisesti vuoden 2019 korkealta tasolta. Investoinnit olivat yhteensä 23,5 miljoonaa euroa (2019: 39,7 miljoonaa euroa). Investoinnit rahoitettiin pääosin tulorahoituksella. Lainakanta kasvoi 5 miljoonalla eurolla ja oli vuoden lopussa 131,4 miljoonaa euroa.

 

Lisätietoja:

Pormestari Arto Lindberg, arto.lindberg@tuusula.fi, 040 314 3101

Talousjohtaja Markku Vehmas, markku.vehmas@tuusula.fi, 040 314 3060

Takaisin