Tuusulan kunnanhallituksen seminaari: Strategiamme lähtee kasvusta

19.02.2021 klo 14.30

Tuusulan kunnanhallitus kokoontui seminaariin 18.–19.2.2021. Korona-ajan hengen mukaisesti seminaari järjestettiin hybridinä, eli vain osa osallistujista oli paikan päällä Rykmentinpuiston ruokalassa, loput liittyivät seminaarin Teamsin välityksellä. Rykmentinpuiston ruokalassa pidettiin huolta mm. turvaväleistä ja käsidesin ja kasvomaskien saatavuudesta.

Ensimmäisenä seminaaripäivänä seminaari käsitteli kunnan keskeisiä uudistusohjelmia- ja hankkeita, kuten asuntopoliittisen ohjelman valmistelua, palveluverkon uudistusta hankkeineen, Hyrylän keskustan kehittämistä ja palvelukeskusta, Tuusulanjärven ja urheilukeskuksen uudistamista, sekä johtamisjärjestelmän uudistamista. Toisena seminaaripäivänä keskityttiin Keusoten omistajaohjaukseen, muuhun kunnan edunvalvontaan, ja pohjustettiin kunnan uuden strategian valmistelua. Keskustelua käytiin kunnan toimintaympäristöstä ja sen muutoksesta. Aiheesta alusti muun muassa tutkija Timo Aro.

Seminaarissa kuultiin myös vuoden 2020 tilinpäätöksen alustavia tietoja. Ennakkotietojen mukaan kunnan talous oli 3,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun se vuonna 2019 oli 19,9 miljoonaa alijäämäinen.

– Talouden saaminen tasapainoon on myös yksi lähivuosien prioriteeteistamme. Noudatamme kasvun ja talouden hallintaohjelmaa, johon kuuluu monia asioita, jotka liittyvät etenkin kunnan elinvoiman ja veropohjan vahvistamiseen, Keusoten palvelukyvyn ja tuottavuuden kehittämiseen sekä kunnan palveluverkon uudistamiseen, pormestari Arto Lindberg sanoo.

– Strategiamme on lähtenyt vahvasta kasvusta, mikä on edellyttänyt investointeja ja lainanottoa.  Kasvu on jatkossakin tärkeää kunnan elinvoiman vahvistamiseksi, Lindberg jatkaa.

Kunnan investoinnit laskivat tilapäisesti vuonna 2020 verrattuna vuoden 2019 korkeaan tasoon. Vuonna 2020 investoinnit olivat yhteensä 23,5 miljoonaa euroa (2019: 39,7 miljoonaa euroa). Investoinnit rahoitettiin vuonna 2020 pääosin tulorahoituksella. Lainakanta kasvoi 5 miljoonalla eurolla ja oli vuoden lopussa 131,4 miljoonaa euroa. Lainamäärä kasvanee vuoteen 2025–2026 asti.

Tutkija Timo Aron esittelemän aineiston perusteella Tuusula on maan kärkeä monella mittarilla mitattuna ja sillä on kaikki edellytykset menestyä (aluekehitysindeksi, sijalla kolme kaikista Suomen kunnista, https://www.mdi.fi/tietopalvelu/laaja_tilannekuva/). Tuusulan muuttotase oli positiivinen vuonna 2020. Muuttovoitto kasvoi etenkin muuttoliikkeen avainryhmissä, eli 25–34-vuotiaissa nuorissa aikuisissa ja 35–44-vuotiaissa ja lapsissa. Tuusulan muuttotase kohentui pääkaupunkiseudulta saadun muuttovoiton ansiosta. Kunnan väestö lisääntyy nyt sellaista tahtia, että kasvu on hallittua.

 

Lisätiedot:

Pormestari Arto Lindberg, 040 314 3101, arto.lindberg@tuusula.fi

Takaisin