Oppivelvollisuuden laajeneminen astunut voimaan – oppimateriaalit ja -välineet maksuttomia Tuusulan lukion uusille opiskelijoille syksystä 2021 lähtien

16.03.2021 klo 12.20

Oppivelvollisuuden laajentuminen mahdollistaa jatkossa opiskelujen maksuttomuuden toisen asteen oppilaitoksissa. Syksystä 2021 lähtien Tuusulan lukion uusilta opiskelijoilta ei peritä maksua oppimateriaaleista ja -välineistä.

Oppivelvollisuuden muutokset

Oppivelvollisuus on laajentunut 1.1.2021 alkaen ja sen vaikutukset astuvat voimaan ikäluokka kerrallaan, alkaen keväällä 2021 perusopetuksen 9. luokalla olevista oppilaista. Oppivelvollisuus päättyy jatkossa nuoren täyttäessä 18 vuotta tai suoritettuaan toisen asteen tutkinnon.

Syksystä 2021 lähtien lakimuutoksissa määritelty toisen asteen maksuttomuus koskee muun muassa oppimateriaaleja ja työvälineitä. Koulutuksen maksuttomuus on voimassa toisen asteen opiskelijan 20-vuotiskalenterivuoden loppuun saakka.

Vaikutukset Tuusulan lukion tarjoamiin oppimateriaaleihin ja -välineisiin

Oppimateriaalit tulevat Tuusulan lukiossa olemaan pääasiassa sähköisiä oppimateriaaleja, ja käytettävissä opiskelijalla tarvittavissa aineissa koko opiskelun ajan. Tietokoneet ja sähköinen oppimateriaali tarjoavat opiskelijalle hyvän mahdollisuuden rytmittää opiskelua yksilöllisemmin ja valmistautua kirjoituksiin itselleen parhaiten sopivalla aikataululla.

Tuusulan lukiossa maksuttomuus tarkoittaa myös esimerkiksi tietokoneiden hankinnan omavastuun poistumista lukiolaiselta. Aikaisemmin lukiolainen on maksanut Tuusulan kunnan tarjoamasta tietokoneesta 200 euron suuruisen korvauksen, ja saanut maksun myötä laitteen itselleen käyttöön myös opiskelujen jälkeen.

Oppivelvollisuuden laajentamisen ja sitä kautta tulevan maksuttomuuden suunnittelun yhteydessä Tuusulassa on pohdittu tietokoneiden antamista lukiolaiselle omaksi opiskelujen jälkeen tai laitteen kierrättämistä. Asiaa on valmisteltu sivistyksen toimialueella ja päädytty siihen, että laite voi jää lukiolaiselle opintojen päätyttyä. Ratkaisu nostaa hieman laitteen Tuusulan kunnalle tuomia kustannuksia, mutta toisaalta lukiolainen voi hyötyä laitteesta jatko-opintoihin siirtyessään.

– Toivomme tämän ratkaisun auttavan lukiolaisia opinnoissa ja jatko-opintoihin siirtymisessä. Uskomme tämän ratkaisun yhdessä uuden lukiorakennus Monion kanssa lisäävän entisestään Tuusulan lukion vetovoimaisuutta”, sanoo sivistysjohtaja Virpi Lehmusvaara.

– Laitteen saaminen omaksi lisää varmasti opiskelijan sitoutumista laitteen huolelliseen käyttöön ja lisää sen käyttöikää, joka puolestaan tukee kestävän kehityksen ajatusta, pohtii Tuusulan lukion rehtori Seppo Kärpänen.


Tule tekemään unelmistasi totta – nouse lentoon Tuusulan lukiosta! Toisen asteen yhteishaku on käynnissä 7.4.2021 klo 15 asti.

Tutustu Tuusulan lukioon: www.tuusulanlukio.fi/


Lisätiedot:
sivistysjohtaja Virpi Lehmusvaara, p. 040 314 3401, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi
Tuusulan lukion rehtori Seppo Kärpänen, p. 040 314 3258, seppo.karpanen@tuusula.fi

Takaisin