Tuusulan kunta aloittaa kurtturuusujen hävittämisen

28.05.2021 klo 08.05

Tuusulan kunta aloittaa kansallisesti merkityksellisenä haittalajina pidetyn kurtturuusun hävittämisen järjestelmällisesti Tuusulan kunnan puistoista, katuviheralueilta ja kunnan kiinteistöjen piha-alueilta. Työ suoritetaan Etelä-Tuusulassa, Kellokoskella ja Jokelassa.  Työ aloitetaan toukokuussa 2021 ja se on kokonaisuudessaan valmis arviolta vuoden 2025 loppuun mennessä. Työn suorittaa urakoitsija yhteistyössä Tuusulan kunnan kanssa.

Kurtturuusu häviää näivettämällä neljässä vuodessa

Kurtturuusujen hävittäminen tapahtuu näivettämällä.  Pensaat leikataan alas maata myöten aina, kun kasvustoon syntyy uusia versoja, 3-4 kertaa vuodessa, useamman vuoden ajan. Ensimmäisenä vuonna versot leikataan 4 kertaa vuodessa. Seuraavina vuosina leikkaaminen tehdään 3 kertaa kasvukauden aikana aina kun uusia versoja ilmestyy. Arvioitu kurtturuusujen näivettämiseen kuluva aika on 4 vuotta. Näivettämisen jälkeen alueet nurmetetaan, mikä edesauttaa kurtturuusun pitämistä aisoissa.

Haitallinen vieraslaji uhka luonnon monimuotoisuudelle

Tavoitteena kurtturuusun torjunnassa on vieraslajilain ja -asetuksen sekä maa- ja metsätalousministeriön hallintasuunnitelman vaatimusten täyttäminen (https://mmm.fi/vieraslajit/hallintasuunnitelmat).

Kurtturuusujen hävittämisen tavoitteena on kurtturuusun hävittäminen Tuusulan kunnan puistoista, katuviheralueilta ja kunnan kiinteistöjen piha-alueilta, ja sen leviämisen estäminen uusille alueille. Kurtturuusujen torjunnan tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemien toimintaa sekä näihin perustuvia hyötyjä ihmisten hyvinvoinnille Tuusulan kunnan alueella.

Tuusula on vehreä kunta monipuolisine viheralueineen, joiden monimuotoisuus halutaan turvata myös jatkossa. Yhteinen ympäristö ja etenkin lajien säilyminen on kaikkien yhteinen asia.

Haitalliset vieraslajit ovat ihmisen levittämiä kasveja, jotka aiheuttavat haittaa alkuperäisille lajeille ja elinympäristöille sekä ihmisten terveydelle tai taloudelle. Ne ovat maailmanlaajuisesti merkittävin luonnon monimuotoisuutta uhkaava tekijä. Suomessa on vieraslajien leviämisen estämiseksi kansallinen vieraslajilaki ja -asetus, joissa kielletään haitallisten vieraslajien maahantuonti, niiden kasvattaminen ja päästäminen ympäristöön.

Maanomistajan pitää hävittää kiinteistöllä esiintyvä EU:n tai Suomen asetuksen lajiluettelossa oleva haitallinen vieraslaji tai rajoittaa sen leviämistä.


Lisätietoa vieraslajeista löytyy: www.vieraslajit.fi ja www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi

 

Lisätietoja hankkeesta antaa:

Anna-Mari Tiitinen, viheraluevalvoja, 040 3144967, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Riitta Kalliokoski, kunnanpuutarhuri, 040 3144091, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Urakoitsija L&T Kiinteistöhuolto Oy, Satu Sokkinen, liiketoimintapäällikkö, 050 385 7506, etunimi.sukunimi@lassila-tikanoja.fi

Kuvat: www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi 

Takaisin