Tuusulalle ympäristöministeriön rahoitus ikääntyneiden asumisen kehittämiseen

03.06.2021 klo 08.50

Tuusulan kunta alkaa kehittää ikäihmisten asumista. Nyt käynnistyvässä hankkeessa kehitetään innovatiivisia yhteisöllisen asumisen ratkaisuja, jotta ikääntyvät voisivat asua heille tutussa asuinympäristössä mahdollisimman pitkään yhteisön turvin.  

Ikääntyneiden asumisen kehittämistä on 2000-luvulla ohjannut periaate kotona asumisen tukemisesta. Samalla on pyritty vähentämään tehostettua palveluasumista. On syntynyt tarve kehittää välimuotoista asumista, jolla tarkoitetaan ikäspesifiä asumista, joka sijoittuu itsenäisen tavallisen asumisen sekä tehostetun palveluasumisen väliin. Välimuotoiseen asumiseen sisältyy usein jonkinlainen yhteisöllinen elementti suunnitteluvaiheesta lähtien.

– Tuusula koostuu kolmesta eri taajamasta, joista kaikista tulisi löytyä välimuotoista asumista, jotta ikääntyneet voivat asua omalla asuinalueellaan asumisen tarpeiden muuttuessa, kertoo Riikka Uusikulku Tuusulan kunnasta. Välimuotoista asumista ei Tuusulassa juuri ole tarjolla.

Tuusula varautuu ikääntyneiden asumisen muutokseen – ympäristöministeriön rahoitus hankkeelle

Hankkeen aikana kehitetään ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen mallia Tuusulaan.

– Yhteisöllistä asumista suunnitellaan alueellisissa työpajoissa ikäihmisten, rakentajien ja kunnan edustajien kesken. Työpajat järjestetään tulevan syksyn aikana.

Mukana ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen toimintamallin rakentamisessa Tuusulaan on kunnan lisäksi ikäihmisten neuvosto, yhteisöllisestä asumisesta kiinnostunut asukasryhmä, rakentajien edustajia ja Keski-Uudenmaan Sote. Kolmannen sektorin edustajina yhteiskehittämiseen osallistuvat Siskot ja Simot ja tuusulalaiset eläkeläisjärjestöt.

– Tuusulassa toimii aktiivisten asukkaiden porukka, joka on kiinnostunut kehittämään yhteisöllistä asumista, iloitsee Uusikulku.

Aloitteentekijänä hankkeelle on Tuusulan kunta, joka koordinoi sitä. Hankkeen yhteistyökumppanina on Miina Sillanpään Säätiö.

– Miina Sillanpään Säätiö on lähdössä innolla mukaan yhteistyöhön, koska pidämme tärkeänä uusien välimuotoisen asumisen ratkaisujen sekä yhteisöllisen asumisen kehittämistä, sanoo tutkimuspäällikkö Anne Rahikka Miina Sillanpään Säätiöstä

Ympäristöministeriö on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmasta. Ohjelman tavoitteena on tukea ikääntyneitä ja kuntia ennakoimaan ikääntyneiden asumisen tarpeita ja varautumaan niihin, lisätä ikäystävällisten asumisvaihtoehtojen tarjontaa sekä kehittää asuinalueita ikääntyneille sopiviksi.

Kaavoitus mukana kehitystyössä

Tuusulan kunta tekee hankkeen aikana selvityksen yhteisölliseen asumiseen sopivista sijaintipaikoista kunnassa. Hankkeen jälkeen on tarkoitus pilotoida ensimmäisiä ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kohteita.

Yhteisöllisissä asuntokohteissa panostetaan yhteistiloihin ja yhteisölliseen pihaan. Rakenteet tukevat yhteisöllisen toiminnan syntymistä. Ympäröivä yhteisö vähentää yksinäisyyttä ja turvattomuutta.

– Tavoitteena on, että yhdessä ikääntyneiden, kunnan, muiden toimijoiden ja rakennuttajien kanssa saadaan aikaan malli, jolla voitaisiin toteuttaa yhteisöllistä asumista eri hallintamuodoissa ja asuntotyypeissä kuten kerrostalo-, rivitalo- ja minitaloasunnoissa tai vaikka ”mummonmökkikylässä”, Uusikulku sanoo.

 

Lisätiedot

hankekehityspäällikkö Riikka Uusikulku, Tuusulan kunta, p. 040 314 3040, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

tutkimuspäällikkö Anne Rahikka, Miina Sillanpään Säätiö, p. 040 535 5223, etunimi.sukunimi@miinasillanpaa.fi

Ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelma 2020-2022 -verkkosivut ym.fi/ikaantyneiden-asuminen

Takaisin