Espanjansiruetanat ovat yhteinen haasteemme – osallistu haitallisen vieraslajin hävitykseen

06.08.2021

Sateita tulossa ja etanat lähdössä liikenteeseen? Jos kohtaat haitallisiin vieraslajeihin kuuluvan espanjansiruetanan, hävitä se ja ilmoita havainnostasi ympäristökeskuksen vieraslajikyselyyn. Pidetään yhdessä huolta Tuusulan ympäristöstä hävittämällä haitalliset siruetanat! 

Espanjansiruetanoiden leviäminen estetään yhteisin toimin  

Ongelmalliset haitallisiin vieraslajeihin kuuluvat espanjansiruetanat ovat tuttu näky etenkin Tuusulan Jokelassa ja Hyrylässä. Espanjansiruetana on viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallisiaNe tuhoavat nopeasti puutarhan istutuksia ja viljelysten satoa. Etanoiden torjumiseksi esiintymisalueet kannattaa pitää kasvillisuudesta matalana ja siistiä pois mahdolliset piilo- ja talvehtimispaikat kuten risukasat. Siruetanoiden hävitykseen tarvitaan niin kunnan kuin asukkaidenkin toimia.  
 
Paras aika kerätä etanoita on iltamyöhästä aamuhämärään, jolloin etanat liikkuvat aktiivisimmin. Kostea ja sateinen sää on etanoiden mieleen. Espanjansiruetana tyypillisesti esiintyy joukoittain – yhden löytyessä lähistöllä liikkuu yleensä muitakin.  
 
Tunnistat espanjansiruetanan seuraavista tuntomerkeistä 

  • Espanjansiruetana kasvaa 7–14 cm:n pituiseksi,  

  • sen väritys voi vaihdella oranssinpunaruskean ja ruskean sävyistä melkein mustaan, 

  • nuorilla etanoilla voi olla tummia pitkittäisjuovia kyljissä, 

  • hengitysaukko on kilven puolivälin etupuolella, 

  • selkä on harjaton ja kupera, 

  • päältä häntäpää on pyöreäreunainen ja  

  • jalan reunassa on tummat pystyviivat. 

 

Espanjansiruetanan tunnistaa muun muassa hengitysaukoista.
Kuva: Espanjansiruetanan tunnistaa muun muassa kuvassa näkyvästä hengitysaukosta. 

Espanjansiruetana sekoitetaan helposti harmittomaan ukkoetanaan, joka kuuluu maamme alkuperäiseen lajistoon. Varmistathan ennen löytämäsi etanan hävittämistä, että kyseessä ei ole ukkoetana. Ukkoetanan tunnusmerkit löydät Eroon siruetanoista -esitteestämme 

Etanaroskiksia suurimmilla esiintymisaluilla kesän ajan   

Tuusulan kunta on asentanut kesän 2021 ajaksi etanaroskiksia espanjansiruetanoiden suurimmille esiintymäalueille helpottamaan siruetanoiden hävittämistä. Roskikset ovat osa kuluvan vuoden osallistuvan budjetoinnin Eroon siruetanoista -projektin toteutusta. Roskisten lisäksi projektissa on toteutettu aluekohtaisia etanatalkoita yhdessä asukkaiden kanssa ja jaettu tietoa siruetanoiden haitallisuudesta ja niiden hävittämistavoista.  
 
Etanaroskisten sijainnit:  

  • Hirvenojantie 22, Jokela 

  • Tikuntekijäntien ja Tehtaantien risteys, Jokela 

  • Sollentunanpolun ja Poutapolun risteys, Hyrylä 

  • Suopurontien ja Multatien risteys, Hyrylä 

  • Koulutie 22, Kellokoski 

  • Siilintie 5, lajittelupisteen vieressä, Riihikallio 

  • Sointulantie, lajittelupisteen ja urheilukentän vieressä, Lahela 

Astiat on tarkoitettu vain kuolleita etanoita sisältäville pusseille ja purkeille, ei muulle roskalle. Etanoita ei saa tuoda etanaroskiksiin lasipurkeissa.  

Roskiksista huolehtii Tuusulan kunnan viherpalvelut. 

Ilmoita vieraslajihavainnoistasi ympäristökeskukselle  

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kerää havaintoja Tuusulan alueilla esiintyvistä vieraslajeista kuten espanjansiruetanoista. Käy merkitsemässä omat havaintosi Vieraslajien paikannuspalveluun.  
 
Havaintoja kerätään myös yleisimmistä ja leviämiskyvyltään voimakkaista kasvilajeihin lukeutuvista vieraslajeista kuten jättiputkista, jättipalsamista ja ruttojuuresta. 

Lisätietoja vieraslajeista ja niiden tunnistamisesta löydät Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Vieraslajit-sivulta sekä vieraslajit.fi -osoitteesta. 
 

Tutustu: Eroon siruetanoista -esite  

Lisätiedot: 
 
Yhteisöpuutarhuri Laura Turpeinen. p. 040 314 4333, laura.turpeinen@tuusula.fi 
Yhteisömanageri Katja Repo, p. 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi 

Takaisin