Tuusulan kunnanhallitus keskittyi seminaarissaan uuteen strategiaan ja talousarvion raamiin

20.08.2021 klo 15.00

Tuusulan tuore kunnanhallitus kokoontui kaksipäiväiseen seminaariin 19.–20.8.2021 Tuusulassa. Seminaarin ensimmäisenä päivänä keskityttiin uuden strategian valmisteluun ja strategisten vaihtoehtojen arvioimiseen. Strategian on tarkoitus valmistua syksyllä: strategiaperusta on valtuuston esityslistalla 4.10.2021 ja strategiaperustaa toteuttavat vuositavoitteet joulukuussa 2021.

Toisena seminaaripäivänä aiheena oli kunnan talous ja talousarvion 2022 raami.

– Taloussuunnitelmakaudella 2022–2026 talouden tasapainottamista jatketaan, talous pidetään ylijäämäisenä ja velkaantuminen hallinnassa. Kaikkia kustannuseriä arvioidaan kriittisesti, mutta panostuksia kasvun tueksi tehdään valikoiden. Verotulopohjaa pyritään vahvistamaan kunnan pito- ja vetovoimaa parantamalla. Satsaamme esimerkiksi yritysalueiden kehittämiseen ja tonttikaupan edistämiseen, pormestari Kalle Ikkelä sanoo.

– Meidän on valikoitava ne investoinnit, jotka edesauttavat kunnan elinvoiman lisäämistä. Tulevien vuosien investointitarpeita ja aikatauluja tullaan arvioimaan huolella budjetointiprosessin aikana. Myös esimerkiksi vajaakäytössä olevien kiinteistöjen ja rakennusten realisointitoimia edistetään valtuuston aiemmin päättämän aikataulun mukaisesti. Palveluverkon kehittäminen saa lisää vauhtia, kun Martta Wendelin -päiväkoti valmistuu, lukio ja kulttuuritalo Monion rakentaminen edistyy sekä Kirkonkylän rakentaminen alkaa. Myös Sulan ja Rykmentinportin rakentaminen käynnistyy, pormestari Ikkelä jatkaa.

– Tuusulan kunta laatii vuoden 2022 talousarviota ja tekee pidemmän aikavälin taloussuunnittelua tilanteessa, jossa on monia epävarmuuksia. Koronaepidemian tarkkoja vaikutuksia ja kustannuksia esimerkiksi sosiaali- ja terveysmenoihin edelleen on vaikea ennustaa, eikä valtion koronakompensaatioistakaan ole tarkkaa tietoa. Ennakkoarvioiden mukaan valtio tullee korvaaman kunnille vain osan aiheutuneista välittömistä koronakustannuksista. Vuonna 2023 aloittavat hyvinvointialueet, ja on vielä tarkentumatta, miten uudistus vaikuttaa kuntien verotuloihin ja valtionosuuksiin, talousjohtaja Markku Vehmas arvioi.

– Talouskasvu on vauhdittunut ja vuonna 2022 ansiotulojen odotetaan edelleen kasvavan. Tuusulan elinvoiman ja väestön vahva kasvu muodostavat hyvän perustan kunnan talouden kestävälle kehittymiselle, Vehmas jatkaa.

Valmisteilla olevan talousarviokehyksen mukaan Tuusulan kunnan (kunta + vesihuoltoliikelaitos) tulos asettuu vuonna 2022 noin 0,7 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.

 

Lisätiedot:

Pormestari Kalle Ikkelä, 040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi

Talousjohtaja Markku Vehmas, 040 314 3060, markku.vehmas@tuusula.fi

 

 

Takaisin