Tuusulan ilmastotyö etenee

18.11.2021 klo 09.15

Tuusulan kunnan työ ilmastojohtamisen toimintamallin laatimiseksi edistyy. Kunta haluaa jäsentää selkeämmin omaa työtään ilmastotoimenpiteiden läpiviemiseksi ja lisätä tietopohjaa ilmastotavoitteen asettamiseksi. Lisäksi tavoitellaan tiiviimpää yhteistyötä sidosryhmien kanssa ilmastotoimien esteiden purkamiseksi ja päästöjen vähentämisen vauhdittamiseksi. Tavoitteena on päästöjen vähentäminen ja kokonaiskestävyyden parantaminen. Projekti saa ympäristöministeriön Kuntien ilmastohankkeet -avustusta vuonna 2021. 

Työn aikana on tehty yhteistyötä sidosryhmien kanssa ja tutkittu kunnan ilmastotoimien nykytilannetta toimialoittain sekä kunnan alueella sijaitsevissa yrityksissä. Projektiin sisältyy kaksi työpajaa kunnan päättäjille ja virkamiehille. Työpajoissa luodaan raameja ilmastojohtamisen toimintamallille ja eri toimialojen vaikuttamiskeinoihin. Ensimmäinen työpaja järjestettiin 14.10. virtuaalisena työpajana. Osallistujien tehtäviin kuului esimerkiksi päästöjä vähentävien toimenpiteiden pohtiminen ja niiden toteuttamisen arviointi saavutettavuuden ja vaikuttavuuden kautta. Lisäksi tunnistettiin toimenpiteiden esteitä ja arvioitiin tarvittavien toimien kiireellisyyttä asettamalla niitä aikajanalle. Ilmastotoimenpiteiden osa-alueisiin kuuluvat myös riskien arviointi, muutokseen sopeutuminen ja hiilinielujen lisääminen.    

Toinen työpaja järjestettiin 16.11, jolloin työskentelyä jatkettiin ensimmäisen työpajan tuloksista. Työpajojen tulosten pohjalta kootaan alustava suunnitelma päästöjen vähentämiseksi, joka raportoidaan projektin muiden tulosten ohella. Toimintamallin toimenpideohjelman käyttöä testataan Martta Wendelin -päiväkodin projektissa tarkastelemalla projektille asetettuja ilmastotavoitteita ja niiden toteutumista. Tavoitteena on nostaa tavoitetasoa tuleville projekteille kunnan palveluverkon toteutuksessa.  

   

Projektin etenemisestä voit lukea lisää Tuusulan sivuilta tuusula.fi/ilmastoteot ja WSP:n sivuilta https://www.wsp.com/fi-FI/nakemyksia-uusin/ilmastovastuu-lisaa-alueiden-resilienssia 

Ympäristöministeriön hankkeesta lisää YM:n verkkosivuilla https://ym.fi/-/konkreettinen-ilmastotyo-etenee-kunnissa 

Lisätietoja 
Kuntakehitysjohtaja Heikki Lonka, 040 314 3501, etunimi.sukunimi@tuusula.fi 

Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, p. 040 314 3052, etunimi.sukunimi@tuusula.fi 

Takaisin