Kulttuuri- ja taideavustuksilla tuetaan paikallista kulttuuritarjontaa, tulossa mm. nuorisoelokuva Jokelassa, Aleksis Kivi -lyhytelokuvia ja kirja Tuusulan vanhoista muuntajista

15.02.2022 klo 18.05

Tuusula tukee visuaalisten taiteiden, musiikin, teatterin ja kotiseututyön toimijoita avustuksilla. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan avustuksia myönnettiin 46:lle kulttuuri- ja taidealan toimijalle.

Päätökset kulttuuri- ja taidetoiminnan avustuksista tehtiin 10.2.2022 Tuusulan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa. Haettu rahasumma oli yhteensä 227 860 euroa ja haettujen avustusten summat vaihtelivat välillä 250- 50 000 euroa. Kulttuuritoiminnan tukemiseen oli varattu 120 000 euroa. Aleksis Kiveen liittyville tuotannoille jaettiin lisäksi 10 000 euroa avustusta. Avustukseen käytettiin Kulttuuria kaikille -rahastoa kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 14.12.2021 päätöksen mukaisesti. 

–        Hakijoissamme on kaikkien taidealojen osaajia, mutta tänä vuonna tanssin ja sirkuksen tekijät puuttuivat, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen sanoo. 

Avustuksia myönnettiin yksityisille taiteilijoille ja taiteen harrastajille sekä kulttuuriyhdistyksille ja ryhmille. Kulttuuriyhdistysten osuus avustuksista oli 59 % eli 76 150 euroa. Suurimman avustuksen sai valtionapulaitokseksi päässyt Keski-Uudenmaan Teatterin kannatusyhdistys ry, jota kunta tuki 25 000 eurolla. Muita isompia avustussummia saivat Järvenpään Sibelius-seura ry Meidän Festivaalin tuottamiseen (11 000 €), Jokelan Närkästysjuhlia järjestävä Jekku ry (10 000 €) ja Lampirock ry (8 000 €). 

Taiteen harrastajien korkein tuotantotuki 10 000 € myönnettiin Rasmus Mäntymaalle kokopitkän Maahiset-nuorisoelokuvan toteuttamiseen Jokelassa paikallisten nuorten kanssa.

–        Tänä vuonna hakijoina oli erityisen paljon taiteen harrastajia. Monet joutuvat tekemään kunnianhimoisiakin projekteja päivätyönsä ohella. Kunnan tavoite on, että taiteellisella työllä voisi elää. Tiedostamme, että avustukset ovat siihen vain pieni ensiapu, kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski kertoo.

Ammattitaiteilijoiden työskentelyapurahan sai viisi taiteilijaa. Suurimman 4 000 euron apurahan sai valokuvaaja Hannu Pakarinen, joka aikoo dokumentoida tuusulalaista savusaunakulttuuria. 

Yhdeksän avustuksen saajaa toteuttaa Aleksis Kiveen liittyvän projektin. Minä elän! -merkkivuoden aikana nähdään muun muassa Kiven Kihlaus-teatteriesitys KUTin toteuttamana, Kirsti Mannisen käsikirjoittama Seitsemän Sisarta -teatteriesitys Mikä Mikä -teatterin tuottamana, kaksi lyhytelokuvaa, Silja Sillanpään vuorovaikutteinen Makeasti oravainen -lastenesitys sekä Tiina Kukkosen tieteellinen artikkeli ja siihen liittyvät luennot. Lisäksi tuusulalaiset kuorot ja yhtyeet esittävät Kiven teksteihin perustuvia kappaleita konserteissaan.

Kulttuuri- ja taidetoimintaan suunnatulla tuella on hyvin tärkeä merkitys paikallisessa kulttuuritoiminnassa. Avustusten kautta lisätään yhteisöllisyyttä sekä laajennetaan ja monipuolistetaan paikallista tapahtuma- ja kulttuuritarjontaa. 

Myönnetyt avustukset kokonaisuudessaan löytyvät Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan pöytäkirjoista.

 

Lisätietoa: www.tuusula.fi/avustukset2022

Kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski p. 040 314 3436.

Takaisin