Tilinpäätöksen ennakkotiedot 2021: Hyvässä kasvuvireessä olevan Tuusulan tulos ylijäämäinen

18.02.2022 klo 13.50

Juuri valmistuneiden tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan Tuusulan kunnan talous on selkeästi ylijäämäinen vuonna 2021. Kunnan tilikauden 2021 ylijäämäksi on muodostumassa noin 11 miljoonaa euroa. Tiedot ovat alustavia ja ne tarkentuvat vielä, kun tilinpäätöksen valmistelu etenee.

– Elinvoiman eteen tehty työ kantaa hedelmää ja tontinmyynnin tulot ylittivät omatkin odotuksemme. Lisäksi Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän tulos oli odotettua parempi ja yhteisöveroa kertyi ennakoitua enemmän. Myös kunnan toimintamenojen kasvu pysyi kurissa, pormestari Kalle Ikkelä tiivistää.

Tuusulan toimintamenot kasvoivat yhteensä vajaat kaksi prosenttia.

– Kunnan toimialueet pysyivät hyvin talousarviossa ja suunnitellut säästötoimenpiteet toteutettiin pääosin onnistuneesti haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta. Korona vaikutti jo toisen vuoden laajasti kunnan toimintaan, pormestari kertoo.

– Uuden strategian mukaisesti hyvin alkanut työ kunnan elinvoiman eteen jatkuu. Satsaamme esimerkiksi yritys-ja työpaikkatonttien syntymiseen tarvittavaa infrastruktuuria rakentamalla, ja viemme eteenpäin palveluverkkosuunnitelman investointeja, Ikkelä jatkaa.

Tontit kävivät kaupaksi

Kunnan väestönkasvu ja muuttovoitto kehittyivät vauhdikkaasti. Kiinnostus sekä kunnan asuin- että yritystontteihin vahvistui. Maanmyyntitulot nousivat lähes kaksinkertaisiksi budjetoituun nähden ja tonttien myyntivoitot lähes 15 miljoonaan euroon.

Keusoten maksuosuus alitti odotukset

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän Keusoten maksuosuus alitti budjetin, ja valtio korvasi Keusoten välittömät koronakustannukset täysimääräisesti. Valtio kompensoi koronatestauksesta ja -jäljityksestä, rokottamisesta sekä muista välittömistä kustannuksista aiheutuneita kuluja.

Yhteisöverojen kasvu voimakasta

Kunnan yhteisöveron tuotto kasvoi noin 3,8 miljoonaa euroa edellisvuodesta eli 49 prosenttia. Tuusulassa yhteisöveron tuotto on kasvanut jo vuodesta 2017 alkaen.  Kaikissa suurissa kaupungeissa yhteisöveron tuotto kasvoi selvästi vuonna 2021, kun yritykset tekivät hyviä tuloksia ja lisäksi kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta korotettiin tilapäisesti vuosille 2020–2021.

Kunnallisveron tuotto kasvoi 1,4 prosenttia noin 176 miljoonaan euron. Valtionosuustulot alenivat noin 23 prosenttia 32,4 miljoonaan euroon.

– Kunnallisvero kasvoi Tuusulassa heikommin kuin kunnissa keskimäärin. Valtionosuuksissa puolestaan näkyy se, että valtionosuuksien kautta maksetut koronatuet käytännössä jäivät pois vuonna 2021, talousjohtaja Markku Vehmas kertoo.

Investoinnit mittavia, lainamäärä kasvussa

Kunta on varautunuttilinpäätöksessään tuleviin investointeihin tekemällä 1 miljoonan euron investointivaruksen vesihuoltoliikelaitoksen tuleviin investointeihin ja kasvattamalla poistoja lähivuosina tyhjenevien koulurakennusten osalta, palveluverkkosuunnitelman mukaisiin linjauksiin pohjautuen.

Kunta investoi palveluverkon uudistamiseen, infran rakentamiseen sekä raakamaan hankintoihin noin 40 miljoonan euron edestä.

Kunnan lainakanta nousi noin 12 miljoonalla eurolla, ja korollisia lainoja oli vuoden lopussa noin 143 miljoonaa euroa. Lainakanta kasvoi ennakoitua hitaammin positiivisesti kehittyneen tulorahoituksen sekä hieman suunniteltua pienempien investointien vuoksi. Kunta on varautunut korkojen nousuun pitkäaikaisilla kiinteäkorkoisella rahoituksella, joiden osuus kunnan lainasalkusta vuoden lopussa oli 135 miljoonaa euroa.

Kunnan strategisena tavoitteena on uudistaa koulu- ja päiväkotiverkko mittavilla investoinneilla ja kääntää lainakanta tämän jälkeen laskuun

Rahoituspohja epävarma 2023 alkaen

Kunnan talouden ja rahoituksen rakenne tulee muuttumaan merkittävästi vuoden 2023 jälkeen, kun hyvinvointialueuudistus lähes puolittaa kunnan tulopohjan. Kunnallisverosta leikataan noin kaksi kolmasosaa valtiolle ja yhteisöverosta noin kolmannes. Kiinteistöt ja lainakanta jäävät kuitenkin kokonaisuudessaan kunnan hoidettavaksi.

Kunnan talouden näkymiä vuodesta 2023 eteenpäin tarkennetaan keväällä saatavien tietojen ja arvioiden perusteella. 

 

Lisätiedot:

Pormestari Kalle Ikkelä, 040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi

Talousjohtaja Markku Vehmas, 040 314 3060, markku.vehmas@tuusula.fi

 

 

Takaisin