Palvelut Ukrainasta kriisiä paenneille

18.03.2022 klo 15.15

Tuusulan kunta valmistautuu valmistavan luokan käynnistymiseen Ukrainasta tulleille kouluikäisille lapsille Mikkolassa. (Tiedustelut maahanmuuttokoordinaattorille.)

Varhaiskasvatusikäiset lapset ja heidän huoltajansa voivat käyttää avoimen perhekerhon palveluita ja 2–5-vuotiaille lapsille on tarjolla lastenkerhoja. Jos huoltaja työllistyy, varhaiskasvatuspaikan järjestämisaika on kaksi viikkoa hakemuksen jättämisestä. Kunta päivittää ohjeistusta heti Kuntaliiton ohjeistusten täsmennyttyä.

Ukrainasta paenneen sosiaali- ja terveyspalvelut riippuvat hänen maahantulostatuksestaan:

  • Jos henkilöllä on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on vastaanottokeskuksella. Mahdollisesta lastensuojelusta vastaa oleskelukunta.
  • Matkailijat/turistit, jotka oleskelevat Suomessa 90 vuorokautta, ovat oikeutettuja kiireellisiin terveydenhuollon palveluihin sekä välttämättömiin ja kiireellisiin sosiaalihuollon palveluihin. Näiden järjestämisestä vastaa kunta tai sairaanhoitopiiri.
  • Työntekijöinä Suomessa olevat ukrainalaiset rinnastetaan terveydenhuollon palveluissa pääsääntöisesti kotikuntalaisiin ja he saavat kunnan/sairaanhoitopiirin tai työterveyshuollon järjestämät palvelut. Lisäksi he saavat välttämättömät ja kiireelliset sosiaalihuollon palvelut kunnasta.
  • Ukrainasta tulleet henkilöt ohjataan hakemaan turvapaikkaa Suomesta vain, jos siihen on ilmeinen ja perusteltu syy. Turvapaikanhakijoilla on oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, joiden järjestämisestä vastaa vastaanottokeskus.
  • Suomessa vakituisesti asuvilla ukrainalaisilla on oikeus asumisperustaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, kuten kaikilla kuntalaisilla.

Kunnan maahanmuuttopalvelut keskittyy tällä hetkellä Ukrainasta pakenevien maahanmuuttoasioiden neuvontaan ja mahdollisen hätämajoituksen järjestämiseen.

Lisätiedot:

Maahanmuuttokoordinaattori Kristiina Illikainen, 040 314 3382, kristiina.illikainen@tuusula.fi

Valtioneuvoston verkkosivut: Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Ukrainasta tulleille henkilöille

Takaisin