Tuusulan kunnan luonnonsuojelualueiden elinympäristöjen hoito ja ennallistaminen

13.06.2022 klo 09.50

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on myöntänyt Tuusulan kunnalle avustusta 61 904,00 euroa valtion Helmi-elinympäristöohjelmasta. Hankkeen tarkoituksena on laatia kunnan omistamille luonnonsuojelualueille luonnonhoitosuunnitelmat ja niiden pohjaksi tarvittavat luontoselvitykset niille luonnonsuojelualueille, joilta ne puuttuvat. Kun ELY-keskus on hyväksynyt suunnitelmat, niitä ryhdytään toteuttamaan. Tuusulan kunnalla on luonnonsuojelualueita yhteensä noin 100 hehtaaria.

Toimenpiteiden kohteet ovat metsä- ja suoelinympäristöjä. Metsät ovat olleet talousmetsäkäytössä ja suot on ojitettu. Toimilla pyritään ennallistamaan alueita, ja saattamaan niitä lähemmäs luonnontilaisuutta. Tuusulan kunnan hanke luonnonsuojelualueiden elinympäristöjen hoitoon ja ennallistamiseen edistää Helmi-ohjelman tavoitteita parantamalla suojelualueiden elinympäristöjen tilaa. Kunnan ollessa aktiivinen toimija luonnonhoidossa ja kohteiden maanomistaja, edellytykset alueiden hoidon jatkumiseksi myös hankkeen jälkeen ovat hyvät. Hanke lisää tietoa suojelualueiden luontotyypeistä ja lajeista sekä nopeuttaa alueiden kehittymistä kohti luonnontilaa. Kunnostamalla omia suojelualueita kunta näyttää esimerkkiä muille maanomistajille.

Helmi-elinympäristöohjelma 2021–2030 vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvaa luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Samalla hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään siihen sopeutumista.

Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen.

Ohjelma tekee vaikuttavia tekoja luonnon monimuotoisuuden hyväksi:

  • Suojelee ja ennallistaa soita.
  • Kunnostaa lintuvesiä- ja kosteikoita ranta-alueineen.
  • Hoitaa perinnebiotooppeja.
  • Hoitaa metsäisiä elinympäristöjä, kuten lehtoja ja paahdealueita.
  • Hoitaa ja kunnosta pienvesiä ja rantaluontoa, kuten hiekkarantoja.

Ohjelman toimet auttavat satoja uhanalaisia lajeja sekä suurta osaa maamme uhanalaisista luontotyypeistä.

Lisätiedot: 
erityisasiantuntija Terhi Wermundsen, 040 314 3065, terhi.wermundsen@tuusula.fi

Takaisin