Tuusulan niityistä iloa ihmisille ja eläimille

25.07.2022 klo 13.00

Silmäniloa ihmisille, suojaa ja ravintoa eläimille. Niityt ja kukkapellot ovat meille kaikille osa hyvinvointia edistävää ympäristöä. Tuusulassa on jo pitkään lisätty niittyalueiden määrää, ja kunnan alueella on nyt noin 70 hehtaaria hoidettuja niittyalueita. Tavoitteena on kasvattaa määrää vielä jonkin verran perustamalla niittyjä ainakin uusille asuinalueille.

2D3A0077 – kopio

- Niittyalueiden kehittämiseen on panostettu määrätietoisesti. Niillä on monipuolinen kasvilajisto, joten kukinta-aika on kokonaisuutena pitkä. Niityt ovat tärkeitä myös eläimille. Pölyttäjät saavat niityn kasvustosta sekä ravintoa että suojaa. Myös esimerkiksi pikkulinnut ja jänikset löytävät niityiltä piilopaikkoja, kertoo yhteisöpuutarhuri Laura Turpeinen.

Koko kunnan alueella

Niittyjä on joka puolella Tuusulaa, erityisesti Lahelan tienoilla, jossa niittyjä on ollut luontevaa perustaa aiemmin peltokäytössä olleille alueille. Lahelanpellon asuinalueelle valmistui vuonna 2021 kaksi uutta puistoa, joista varsinkin Kaffepaussi-puistossa on niittyä nurmi- ja pensasalueiden ohella.

- Kaffepaussi on esimerkki kohteesta, jossa niittyalue rakennettiin perusteellisesti muotoilemalla ensin maa kumpuilevaksi, sitten vaihtamalla kasvualusta ja lopuksi kylvämällä kasvit. Niittyjen kasvilajivalikoima päätetään aina tapauskohtaisesti, sanoo Laura.

Osaa niityistä ei ole erityisesti perustettu, vaan ne ovat syntyneet luonnollisesti vaikkapa entiselle viljelysalalle.

Kevyttä ja luonnonmukaista hoitoa

Niittyjä hoidetaan niittämällä ne kohteesta riippuen yhden tai useampia kertoja vuodessa. Niitettäessä otetaan huomioon lintujen pesintäajat. Lisäkylvöjä ei enää niityn perustamisen jälkeen yleensä tehdä, sen sijaan ei-toivottuja kasvilajeja, kuten lupiinia, saatetaan poistaa.

Myöskään lannoitusta ei niityillä harrasteta ─ päinvastoin. Eräillä arvokkaiksi luokitelluilla niittykohteilla niittojäte kerätään pois, koska niityille on hyväksi, että ravinteita sisältävä jäte ei jää paikalleen ja maaduttuaan kasvien käytettäväksi.

Osa Tuusulan niityistä saa todellista luomuhoitoa. Kesällä 2020 palvelukseen astui joukko lampaita, jotka pitävät laiduntaessaan niityt siistinä. Määkijöitä voi nähdä esimerkiksi Tuusulanjärven ranta-alueilla.

- Lampaiden käyttö on maisemanhoidollisesti hyvä ratkaisu, sillä ne voivat hoitaa kohteita, joihin ei voi tai saa mennä moottorikäyttöisillä työvälineillä, selvittää Laura Turpeinen.

2D3A0099 – kopio

Monta tapaa nauttia

Niittyjä ja kukkapeltoja voi hyödyntää sekä ihailemalla niiden kauneutta paikan päällä että poimimalla paloja kauneudesta mukaan maljakkoon. Tuusulassa on useita kukkapeltokohteita, jotka on toteutettu osallistuvan budjetoinnin eli osbun hankkeina. Kuntalaiset ovat siis äänestäneet kukkapellot toteuttamisen arvoiseksi ideaksi.

Kukkapelloille kylvetyt kasvilajit vaihtelevat hieman kohdekohtaisesti. Tässä listaus kohteista ja niille kylvetyistä lajeista:

• Hyrylä: Kaukjärven puistossa (Kirkkotie 34) rannan läheisessä osassa /
koristekukkaseos Diana
• Hyrylä / Anttilanranta: Rantaniityntien ja Hankkijantien risteyksen luona /
koristekukkaseos Diana
• Jokela: Lammentien ja keskustien risteyksen kohdalla entisellä päiväkodin tontilla /
auringonkukka ja hunajakukka
• Jokela: Höyhensaarentien ja Ridasjärventien risteyksen tuntumassa peltoalueella /
koristekukkaseos Diana
• Kellokoski: Koulutiellä Kellokosken koulun eteläpuolella /
auringonkukka ja hunajakukka
• Lahela: Lahelantiellä Ristikiventien liikenneympyrän lähellä /
koristekukkaseos Diana
• Lahela: Lahelantiellä Lahelanorren liikenneympyrän lähellä /
auringonkukka ja hunajakukka

Koristekukkaseos Dianan koostumus: ruiskaunokkiseos 14 %, kehäkukka 13 %, pellava 12 %, silkkimaloppi 12 %, kesälemmikki 10 %, hunajakukka 9 %, kruunupäivänkakkaraseos 9 %, kesäharso 8 %, pioniunikko 8 %, oopiumunikko 5 %

Takaisin