Tuusulan kasvu näkyy tulevaisuutta ennakoivissa lapsi- ja oppilasennusteissa

25.08.2022 klo 14.30

Tuusulan pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta tulevien vuosien lapsi- ja oppilasmäärien ennusteiden näyttäessä valoisilta. Perusopetuksessa olevien oppilaiden määrä on pysynyt lähes samana edellisten viiden vuoden ajan ja aikaisempina vuosina tehdyt jyrkästi laskusuuntaiset ennusteet ovat saaneet uuden nousevan suunnan. Alueellisesti erityisesti Hyrylä ja Jokela ovat ennusteiden mukaan kasvavia keskuksia ja toteutuakseen ennusteet tarvitsevat panostuksia ja suunnitelmallista työtä.

Tuusulan kunnanhallitus tutustui ennusteisiin 22.8.2022 kokouksessaan ja totesi Tuusulan muuttovetovoiman olevan nyt vahvaa.

– Kävimme kunnanhallituksen kokouksessa ennusteita läpi ja totesimme Tuusulan vetovoiman lapsiperheiden keskuudessa vahvistuvan entisestään uudistuvan palveluverkon myötä. Lapsiperheitä palvelevan asuntotuotannon mahdollistaminen erityisesti uusien palveluverkon kohteiden läheisyyteen on keskeinen tavoitteemme, kuvailee pormestari Kalle Ikkelä kunnanhallituksen kokouksessa käytyjä keskusteluja. 

Yhteinen kehittämistyö kantaa hedelmää

Tuusulan pitkäjänteinen kehittämistyö on sisältänyt muun muassa kaavoitusta, palveluverkon ravistelua ja Tuusulan vetovoimatekijöiden esiin tuontia niin potentiaalisille asukkaille kuin yrityksillekin. Tuusula houkuttelee puoleensa erityisesti lapsiperheitä, jotka hakevat asuinpaikaltaan luonnonläheisyyttä, turvallisuutta sekä monipuolisia palvelu- ja harrastusmahdollisuuksia.

Kehittämistyö pitää sisällään myös tärkeää arjessa tehtävää työtä tuusulalaisissa kouluissa ja päiväkodeissa, riittävää palveluiden resursointia ja tulevaisuuteen katsovaa päätöksentekoa. Näihin panostamalla voidaan myös vaikuttaa lapsi- ja oppilasennusteiden toteutumiseen.

Väestönmuutokset pohjana tulevaisuuden Tuusulalle

Väestö ikääntyy ja syntyvyys on yleisesti laskenut Suomessa. Tuusula on yksi harvoista Suomen kunnista, joissa syntyvyys edelleen ylittää kuolleisuuden.

Tuusulassa tehty yhteinen kehittämistyö, jossa on panostettu lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluihin ja niiden laatuun, on tuonut yhdessä monipuolisten asumismahdollisuuksien kanssa viime vuosina odotettua muuttovoittoa. Tuusula on ollut kahtena edellisenä vuotena Tilastokeskuksen julkistamien tilastojen mukaan muuttovetovoimaisimpien kuntien kärkijoukossa.

Väestömäärän nousuun siivitti kesällä 2020 pidetyt Tuusulan Asuntomessut, jotka olivat alkusysäys Rykmentinpuiston alueen rakentumiselle ja Hyrylän keskusta-alueen kehittämiselle. Tilastokeskuksen 21.6.2022 tekemän tilastojulkistuksen mukaan Tuusulan asukasluku on virallisesti ylittänyt 40 000 asukkaan rajan.

– Pystyäksemme tarjoamaan nykyisille ja tulevaisuuden tuusulalaisille laadukkaat ja monipuoliset palvelut, toteutamme parasta aikaa historiamme suurinta palveluverkkouudistusta. Ensimmäinen kohde, Päiväkoti Martta Wendelin, aloitti toimintansa 1.8.2022. Käynnissä on parasta aikaa lukio ja kulttuuritalo Monion sekä Kirkonkylän kampuksen rakentaminen ja tulossa on myös Riihikallion monitoimikampus, Rykmentinpuiston monitoimikampus, Lahelan monitoimikampus, Jokelan koulukeskus ja Peltokaaren päiväkoti, kertoo sivistysjohtaja Tiina Simons.

Tuusulassa tavoitellaan 0,75 % kasvutavoitteen mukaista asuntotuotantoa eli 300–350 asuntoa vuodessa. Tavoite pitää sisällään uudisrakentamista, alueiden täydennysrakentamista ja palveluverkkorakennetta tukevaa asuntotuotantoa. Uudet asuinalueet, kuten Lahelanpelto, Anttilanranta, Linjapuisto ja Peltokaari, ovat tarjonneet oman talon rakentamisesta kiinnostuneille monipuolisella kattauksella tontteja ja tuottajamuotoisia asuntoja on rakentunut eri puolille kuntaa. Tuusulasta löytyy runsaasti erilaisia asumismahdollisuuksia eri elämäntilanteisiin.

Lisätiedot:
Pormestari Kalle Ikkelä, 040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi,
Sivistysjohtaja Tiina Simons, p. 040 314 3403, tiina.simons@tuusula.fi

Takaisin