Kalliomaan koulu tarjoaa sairaalaopetusta ja konsultaatiota Kellokoskella 

29.08.2022 klo 10.30

Tuusulan Kalliomaan koulu on avohoidollinen sairaalakoulu, jonka oppilaat ovat Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaalan (HYKS) lasten- tai nuorisopsykiatrian avohoidon potilaita. Oppilaat tulevat neljästä koulun yhteistyökunnasta Keski-Uudeltamaalta  Tuusulasta, Järvenpäästä, Nurmijärveltä ja Pornaisista.  

Kalliomaan koulun yhteistyökunnat ovat kesäkuussa 2022 allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan koulun toiminta jatkuu tulevaisuudessakin tarjoten tukea avohoidossa oleville lapsille ja nuorille. Tammikuusta 2023 osa opetuksesta siirtyy Järvenpään Bulevardikortteliin Keskisen Uudenmaan nuorisopsykiatrian päiväyksikön siirtyessä myös sinne. Muu koulu jatkaa toimintaansa Kellokoskella vuoteen 2025, jonka jälkeen koko Kalliomaan koulu pääsee Bulevardikorttelin uusiin tiloihin. 

Kuntouttavaa opetusta peruskouluikäisille lapsille ja nuorille 

Kalliomaan koulussa annettava sairaalaopetus on kuntouttavaa opetusta, ja koulun kaikessa toiminnassa tähdätään sairaalakoulujakson jälkeiseen elämään ja pyritään antamaan oppilaille keinoja, tietoja ja taitoja tulevaisuutta varten. Koulun arvoja ovat yhteisöllisyys, turvallisuus, toiveikkuus ja toisten hyväksyvä kohtaaminen, ja toiminnan kulmakivinä toimiva yhteistyö ja samansuuntainen työskentely hoidon kanssa. 
 
 Kalliomaan koulun henkilökuntaa
Kuva: Kuvassa osa Kalliomaan koulun henkilökunnasta, joka koostuu moniammatillisista osaajista. Koulu toimii tällä hetkellä Kellokosken sairaala-alueella taustalla näkyvässä vanhassa vaaleanpunaisessa Kartanossa.  

Lukuvuoden mittaisia oppilaspaikkoja ja lyhyempiä tukijaksoja 

Kalliomaan koulussa on pitkäaikaisia, lukuvuoden mittaisia oppilaspaikkoja noin 30 lapselle tai nuorelle, jotka ovat vaarassa pudota koulujärjestelmän ulkopuolelle tai, joiden koulunkäynti on omassa koulussa jo kokonaan keskeytynyt. Sairaalaopetuksen aikana oppilaat säilyvät omien koulujensa oppilaina, jolloin paluu kouluun sairaalaopetusjakson päätyttyä sujuu helpommin.  
 
Tällä hetkellä Kalliomaan koulussa on yksi alakouluryhmä, kolme yläkouluryhmää sekä lukuvuonna 20222023 aloittanut räätälöity perusopetus, jossa on pitkäaikaispaikkoja myös niille nuorille, jotka eivät vointinsa vuoksi pysty vielä opiskelemaan sairaalakoulun ryhmäopetuksessa, vaan tarvitsevat yksilöllisempää tukea ja huomattavasti lyhennettyä koulupäivää tai -viikkoa. Jokaiseen yläkouluryhmään on mahdollista ottaa lisäksi yksi tukijaksolainen kerrallaan noin kuukauden mittaiselle koulunkäyntiä tukevalle tai arvioivalle jaksolle.  

Pitkäaikaispaikkojen lisäksi koulu vastaa Keskisen Uudenmaan nuorisopsykiatrian päiväyksikön nuorten opetuksesta. Nuoret ovat tällöin joko 9 päivän tai 48 viikon jaksoilla päiväsairaalaosastolla. 

Alueellisen vaativan erityisen tuen konsultointityötä 

Kalliomaan koulun alaisuudessa toimii myös alueellinen vaativan erityisen tuen ALVA-tiimi, joka tekee konsultoivaa työtä Tuusulan, Järvenpään, Nurmijärven ja Pornaisten kuntien peruskouluissa.   
 
ALVA-tiimissä työskentelee kolme erityisluokanopettajaa, psykiatrinen sairaanhoitaja sekä kuraattori. Tällä hetkellä ALVA-tiimiin ollaan rekrytoimassa toimintaterapeuttia, jonka vastuualueena olisi psyykkisesti oireilevien oppilaiden toimintakyvyn arviointi, toimintakykyä tukevien apukeinojen suunnittelu ja niiden tuominen osaksi oppilaiden kouluarkea.  
 
Kalliomaan koulun oppilaaksi hakeudutaan konsultaation kautta erikoissairaanhoidon lähetteellä. Myös vanhemmat voivat pyytää omaa lastaan koskevaa konsultaatiota, vaikka hoitokontaktia erikoissairaanhoitoon ei vielä olisikaan. 
 
Kalliomaan koulu lukuina: 

  • Henkilökunta: Erityisopettajarehtori, 10 erityisluokanopettajaa, 4 koulunkäynnin ohjaajaa, 2 psykiatrista sairaanhoitajaa, kuraattori (sekä tulossa toimintaterapeutti). 
  • Oppilaita lukuvuonna 20212022: Pitkäaikaispaikkoja 24, yläkouluikäisten tukijaksoja 18, alakoulun jalkautuvia tukijaksoja omissa kouluissa 6, päiväsairaanhoidollisia jaksoja 89, konsultaatio-oppilaita 137. 

Lisätiedot: 
Sairaalakoulun rehtori Terhi Ahonen, 040 314 4396, terhi.ahonen@tuusula.fi   

Takaisin