Osallistuva budjetointi 2023 pyörähtää käyntiin tammikuussa 200 000 euron budjetilla

06.10.2022 klo 13.00

Osbutiedote 061022

Tuusulalaiset pääsevät taas päättämään verorahojen käytöstä, kun seuraava osbu-kierros käynnistyy 9.1.2023. Asukkailta kerätään viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä lisääviä ideoita, jotta Tuusulassa on hyvä elää.

Aiempien vuosien tapaan ideoita kerätään sähköisesti osallistu.tuusula.fi -sivustolla sekä paperilomakkeilla pop up -ideapajoissa, kirjastoissa ja TuusInfossa.

- Lisäksi asukasyhdistykset, seurat, harrastajaryhmät ja muut yhteisöt voivat järjestää osallistuvan budjetoinnin ideointipajoja. Näihin pajoihin voi kutsua myös kunnan osbu-fasilitaattorin hiomaan yhteisön ideoita, kannustaa yhteisömanageri Katja Repo.

Budjetoitavaksi 200 000 euroa, toteutus jakautuu kahdelle vuodelle

Tammikuussa 2023 käynnistyvälle osallistuvan budjetoinnin kierrokselle esitetään budjetiksi 200 000 euroa aiempien vuosien 100 000 euron sijaan. Tämä mahdollistaa aiempaa isompien ja vaikuttavampien projektien toteuttamiseen. Muutos toteutetaan kustannusneutraalisti siten, että seuraava kuntatasoinen osallistuvan budjetoinnin kierros käynnistetään vasta vuonna 2025. Lopullisen päätöksen budjetista tekee kunnanvaltuusto joulukuussa.

- Meillä on Tuusulassa kokemusta osallistuvasta budjetoinnista jo viiden vuoden ajalta. Nyt on tullut aika kehittää prosessia, kertoo kehittämispäällikkö Heidi Hagman.

Asukaspalautteissa ja Tampereen yliopiston laatimassa tutkimuksessa nousi vahvasti esiin tarve aiempaa isommille ja vaikuttavimmille projekteille.

Aiempina vuosina esimerkiksi asukkaiden puistojen perusparannukseen, infraan tai liikenneturvallisuuteen liittyvät ideat ovat ylittäneet alueellisen budjetin, eivätkä ole edenneet osbussa asukasäänestykseen. Suurempi budjetti mahdollistaa isompien projektien lisäksi useampien asukkaiden ideoiden etenemisen äänestykseen asti.

Vuoden 2022 osbu-projektien toteutukset loppusuoralla

Kuluvan vuoden osbu-projektien toteutukset ovat loppusuoralla. Riihikalliossa järjestetään syyssäpinät lauantaina 15.10. klo 12–15. Koululaisten syyslomalla pidettävän lajikokeilupäivän ilmoittautuminen avautui 3.10., ja ryhmät täyttyivät vauhdilla, mutta muutama paikka on vielä vapaana! Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen tästä linkistä.

Seuraavaksi asennetaan penkkejä Hyrylän alueelle ja istutetaan lisää puita joutoalueille. Kesällä tehdyn asukaskyselyn perusteella istutettavaksi on valittu hedelmäpuita, ja ne tulevat Tuuliviirin ja Omenalahden puistoihin.

Asukkaat äänestivät myös Etelä-Tuusulan kylien alueella sijaitsevien pulkkamäkien kunnostamista. Vastaamalla kyselyyn voit vaikuttaa siihen mikä tai mitkä alueen pulkkamäet raivataan syksyllä talven pulkkahetkiä varten. Kyselyyn pääset tästä linkistä.

Osbu-projektien toteutumista voit seurata osallistu.tuusula.fi -sivustolla tästä linkistä.

 

Lisätiedot:

Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, 040 314 3052, heidi.hagman@tuusula.fi
Yhteisömanageri Katja Repo, 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi

 

Takaisin