Yksi Suomen nopeimmin kasvavista kunnista jatkaa investointeja tulevaisuuteen

26.10.2022 klo 10.00

Tuusulan talous on vahvalla pohjalla, ja katsomme luottavaisina tulevaisuuteen. Vuodesta 2023 on tulossa 26.10.2022 julkaistavan pormestarin talousarvioehdotuksen mukaan ylijäämäinen. Omakoti- ja yritystontit käyvät kaupaksi, väkiluku kasvaa. Kunta jatkaa historiallisen suuria investointeja uusiin kouluihin ja päiväkoteihin. Samalla panostamme toimintamme laatuun lisäämällä resursseja varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa.  

Tavoitteena ylijäämäinen tulos 

Tuusulan kunnan talousarvio vuodelle 2023 on laadittu 11,1 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. 

Tuusulan kunta valmistautuu vuoteen 2023 tilanteessa, jota leimaavat kasvava yleinen epävarmuus, Ukrainan sota ja kohoavat energianhinnat, nopea inflaatio, rapautuva ostovoima ja nousevat korot.  

Vuonna 2023 sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävät siirretään hyvinvointialueille ja vastaava rahoitus valtiolle. Sekä kuntien tulot että menot lähes puolittuvat. Kuntien menojen kasvupaine helpottuu. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat olleet vaikeasti ennustettava osa kuntien menoista, joten muutoksen myötä myös kuntatalouden ennustettavuus paranee. Kuntien tehtävät painottuvat uudistuksen jälkeen entistä vahvemmin varhaiskasvatukseen ja koulutukseen. 

– Epävarmasta talouden tilanteesta huolimatta Tuusulan kasvu jatkuu. Tuusulan talous on vahvalla pohjalla, ja investoimme strategian mukaisesti palveluverkkoon. Rakennusten ohella panostamme laatuun lisäämällä kasvatuksen resursseja. Tarvetta resurssien lisäämiselle on, sillä lasten ja nuorten määrä on kasvanut, pormestari Kalle Ikkelä sanoo. 

Tuusulan vuoden 2023 taloutta tukevat muuttovoitto, vilkas asuntorakentaminen sekä hyvä työllisyyden ja ansiotulojen kehitys.  

Kuntaan muutetaan erityisesti Vantaalta, Helsingistä ja Espoosta, ja muuttajat ovat etenkin 25–44-vuotiaita ja lapsia. Vuonna 2022 väkiluku rikkoi 40 000 asukkaan rajan. Tuusulan asuntotuotanto on kasvanut viime vuosina ja pysyy vuonna 2023 korkealla tasolla. Valmistuneiden asuntojen huoneistotyypit ja hallintamuodot ovat monipuolistaneet asuntokantaa.  

Tuusula noudattaa vuonna 2022 hyväksyttyä kuntastrategiaa. Systemaattinen työ strategisten tavoitteiden eteen näkyy palveluverkon uudistamisen ohella esimerkiksi keskeisten ohjelmien, kuten asuntopoliittisen ohjelman ja yleiskaavan, valmistelussa.  

Kunnan tulot ja menot puolittuvat uudistuksen myötä 

Keusoten ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palveluostot poistuvat kunnan budjetista hyvinvointialueen toiminnan käynnistyessä 1.1.2023. Tämän vuoksi talousarvion nettomenot 98,6 miljoonaa euroa supistuvat vuoden 2022 tilinpäätösennusteeseen verrattuna noin 56 prosenttia (130,0 miljoonaa euroa).  

Kunnan henkilöstömenot kasvavat tilikauden 2022 ennusteeseen nähden 1,7 miljoonaa euroa (2,0 %). Vuoden 2023 talousarvion vuosikate on 31,3 miljoonaa euroa ja tilikausi päätyy 11,1 milj. euron ylijäämäiseen tulokseen 

Verotulot ja valtionosuudet sote-uudistuksen jälkeen 

Kunnanvaltuuston on määrättävä vuoden 2023 tuloveroprosentiksi vuoden 2022 tuloveroprosentti vähennettynä uudistuksessa siirtyvällä kunnallisveron prosentilla (12,64 %). Näin ollen Tuusulan kunnan vuoden 2023 veroprosentti on 7,11.  

Tuusulan kunnallisverokertymään vaikuttavat yleisen talous- ja työllisyyskehityksen ohella keskimääräistä nopeampi väestön kasvu ja väestönrakenteen muutos. Epävarmuutta veroennusteisiin aiheuttavat hyvin epävarma taloustilanne ja Ukrainan sodan vaikutukset. 

Sote-uudistuksen kuntien verotuloja leikkaava vaikutus ei näy vielä täysimääräisesti kunnallis- ja yhteisöverotuloissa vuonna 2023, kun osa aiempien vuosien kunnallis- ja yhteisöverotuloista tilittyy vuodelle 2023 vanhojen kunnallisveroprosenttien ja yhteisöverotulojen jako-osuuksien mukaisesti. 

Vuonna 2023 kunnalle ennustetaan kertyvän verotuloja yhteensä 106,8 miljoonaa. euroa. 

Tuusulan kunnan vuoden 2023 valtionosuuksien arvioidaan olevan 24,4 miljoonaa euroa (vähennystä 12,1 miljoonaa euroa talousarvioon 2022 nähden).  

Toimintamenojen kasvu pidetään maltillisena 

Vuonna 2023 Tuusula jatkaa strategian mukaisia panostuksia kuntalaisten hyvinvointiin ja kunnan kasvuun. Kunta noudattaa kasvun ja talouden hallintaohjelmaa. Ohjelman ja kunnan pitkän tähtäimen taloudenpidon keskeisenä tavoitteena on käyttötalouden tulojen kasvattaminen edistämällä asuin- ja työpaikkatonttien sekä vajaakäyttöisten tonttien myyntiä. Menokehitys pidetään tulojen kasvua hitaampana. 

Vuoden 2023 talousarviossa kunnan ulkoiset toimintamenot (ilman sote- ja pelastustoimea) kasvavat 3,0 %. Henkilöstömenojen kasvuksi on arvioitu 2,0 % (lisäys 1,7 miljoonaa euroa).  

Ukrainan sota heijastuu kerrannaisvaikutuksineen voimakkaasti kunnan talouteen. Energian hinnan nousu aiheuttaa kunnan budjettiin 1,7 miljoonan euron lisäyksen vuodelle 2023. Kunta pyrki aktiivisilla toimenpiteillä saavuttamaan vuoden 2023 aikana 0,5 miljoonan euron säästöt energiakustannuksiin. Säästöistä huolimatta kunnan energialaskun arvioidaan nousevan 6,9 miljoonaan euroon. Korkea inflaatio lisää kustannuspaineita myös muilla osa-alueilla, kuten ruoka- ja kuljetuspalveluissa.  

Koronapandemian aikana kunta lisäsi panostuksia koululaisten ja nuorten ennaltaehkäisevään tukeen. Panostuksia jatketaan pandemian jälkeenkin. 

Asuin- ja työpaikkatontit käyvät kaupaksi 

– Olemme saaneet yritystontteja hyvin kaupaksi, ja tällä saralla on lähikuukausina odotettavissa lisää hyviä uutisia. Tuusulan itäväylän varrelle rakentuu lähivuosina merkittävä työpaikkakeskittymä. Vuosikymmenen jälkimmäisellä puolella ensimmäiset yritykset aloittavat toimintansa Focus-alueella. Tuusula on logistisesti hyvällä sijainnilla ja työpaikkojen määrä kasvaa jo lähivuosina useilla sadoilla, Ikkelä sanoo. 

– Meillä on nyt lokakuussa käynnissä uuden Härsikiven alueen tonttien haku. Varaustilanne näyttää hyvältä haastavista taloudellisista ajoista huolimatta, Ikkelä kertoo. 

Tonttitarjonnan varmistaminen myös tulevaisuudessa sekä esimerkiksi monipuolistuvat vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet ulkoilureitteineen lisäävät kunnan vetovoimaa sekä vahvistavat tulorahoitusta ja kestävää taloudenpitoa. 

Kunnan elinvoiman ja rahoituspohjan näkökulmasta Etelä-Tuusulan yritysalueiden kaavoituksen ja myynnin ripeä edistäminen on tärkeää.  

Käyttöomaisuuden myyntivoittojen ennakoidaan asettuvan 10,2 miljoonaan euroon. 

Historiallisen suuret investoinnit tukevat kunnan elinvoimaa 

Kunnan investoinnit kasvavat vuonna 2023 merkittävästi ja ovat yhteensä 80,2 miljoonaa euroa, vesihuoltoliikelaitos mukaan lukien 88,1 miljoonaa euroa. Rakennuksiin investoidaan 47,1 miljoonaa euroa, kunnallistekniikkaan (tiet, liikenneväylät, puistot yms.) 24,6 miljoonaa euroa sekä vesi- ja viemäriverkostoon noin 7,9 miljoonaa euroa. Investoinnit painottuvat palvelurakenteen uudistamiseen ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä kunnan elinvoiman ja vetovoiman kasvattamiseen.  

– Vuonna 2022 valmistui päiväkoti Martta Wendelin ja pidettiin lukio ja kulttuuritalo Monion harjannostajaiset. Monio valmistuu vuoden 2023 elokuussa, ja alueen kulttuuritarjonta lisääntyy merkittävästi. Tuusulanjärven kampus valmistuu vuoden 2024 syksyksi, ja Riihikallion sekä Rykmentinpuiston monitoimikampukset etenevät rakentamisvaiheeseen vuonna 2023. Pohjois-Tuusulassa Peltokaaren päiväkoti aloittaa toimintansa vuoden 2025 alussa, pormestari luettelee. 

Kunnallistekniikan uudisrakentaminen painottuu lähivuosina kunnan eteläosiin ja keskittyy työpaikka-alueiden luontiin. Kaavoituksen etenemisestä riippuen uusia asuin- ja työpaikka-alueita avataan myös Pohjois-Tuusulassa. Vuonna 2023 Sulan ja Rykmentinportin työpaikka-alueiden sekä Häriskiven asuinalueen rakentaminen jatkuu. Hyrylän keskustassa käynnistetään uuden matkakeskuksen sekä uuden palvelukeskuksen infran rakentaminen. 

Vuoden 2023 investoinneista pystytään kattamaan tulorahoituksella reilu kolmannes. Lainamäärän kasvuksi arvioidaan 52,0 miljoonaa euroa, eli lainamäärä kohoaa vuoden 2023 loppuun mennessä 239 miljoonaan euroon. Asukaskohtainen velan määrä on lähes 6 000 euroa. Mittavan investointiohjelman vuoksi lainamäärä on enimmillään nousemassa vuosina 2026–2027 yli 350 miljoonaan euroon. Tavoitteena on kääntää taloussuunnitelmakauden lopulla kunnan lainamäärä laskuun. Lainamäärän kasvua hillitään erityisesti huolehtimalla toimenpiteistä kunnan elinvoiman ja verotulopohjan vahvistamiseksi sekä pitämällä toimintamenojen kasvu maltillisena ja myymällä kunnan ydintoimintoihin kuulumatonta, vajaakäytössä olevia kiinteistöjä. 

Tunnuslukuja (kunta ja vesihuoltoliikelaitos yhteensä) 

§  Veroprosentti 7,11 %  

§  Verorahoitus 106,8 miljoonaa euroa 

§  Käyttöomaisuusinvestoinnit 88,1 miljoonaa euroa 

§  Vuosikate 31,3 miljoonaa euroa 

§  Lainat 239 miljoonaa euroa 

§  Lainat, eur/asukas 6 000 euroa 

Keskeisiä talouden riskejä  

Ukrainan sota, energiapula, korkea inflaatio ja nousevat korot aiheuttavat merkittäviä riskejä kunnan talouteen vuonna 2023.  Lisäksi sote-menojen nopea kasvu vuonna 2022 sekä tulevien vuosien valtionosuuksiin liittyvä epävarmuus lisäävät kunnan tulevien vuosien talousriskejä. 

Valtuusto päättää talousarviosta joulukuussa 

Valtuusto aloittaa talousarvion käsittelyn valtuustoseminaarissa 27.10.–28.10. Kunnanhallitus alkaa käsitellä talousarviota 31.10. ja tekee esityksensä valtuustolle 21.11. Valtuusto päättää ensi vuoden veroprosenteista 14.11. ja talousarviosta 12.12.  

 

Lisätiedot:  

Talousarvioesitys löytyy kunnan verkkosivuilta 26.10.2022: www.tuusula.fi/talousarvio  

Pormestari Kalle Ikkelä, 040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi  

Talousjohtaja Markku Vehmas, 040 314 3060, markku.vehmas@tuusula.fi  

Takaisin