Tuusulan lukion lukuvuoden 2021–2022 arjessa näkyi korona-aika – iloa toi mahdollisuudet lähiopetukseen

26.10.2022 klo 12.30

Tuusulan lukio toimipisteineen seuraa ja arvioi vuosittain tavoitteidensa toteutumista. Kasvatus- ja sivistyslautakunta perehtyi syyskuun kokouksessaan lukion lukuvuotta 2021–2022 koskevaan seuranta- ja arviointiraporttiin sekä korona-ajan vaikutuksiin lukion opiskelijoiden arkeen.

Tuusulan lukion Hyrylän, Jokelan ja Kellokosken toimipisteiden lukuvuosi käynnistyi syksyllä 2021 kaikki opiskelupaikat täytettyinä ja lukuvuoden aikana valmistui 165 ylioppilasta.

Tuusulan lukion lukuvuotta väritti muiden koulujen tapaan korona-ajan haasteet. Lukuvuosi saatiin kuitenkin vietyä läpi lähiopetuksessa, mikä mahdollisti paluun normaalimpaan opiskeluarkeen. Arjessa korona-aika näkyi myös maskien käyttönä lähes koko lukuvuoden ajan ja tapahtumien toteuttamisena edelleen monin paikoin virtuaalisesti. Syksyn ja kevään ylioppilasjuhlat sekä vanhojen tanssit ja penkkarit saatiin opiskelijoiden iloksi toteutettua paikan päällä.

Hyrylän toimipisteen opiskelijoita
Lukuvuosi päästiin toteuttamaan lähiopetuksessa käynnissä olevasta korona-ajasta huolimatta. 

Lukuvuoden painopisteet ja tavoitteet toteutuivat kohtuullisen hyvin poikkeusoloista huolimatta. Opiskelijoilta kysyttiin lukuvuoden aikana palautetta koulun käytäntöjen ja hyvinvoinnin kehittämistä varten periodikyselyiden avulla.

– Kyselyiden avulla saimme tärkeää tietoa opiskelijoiden hyvinvoinnista ja palautteella on todella merkitystä; Hyrylässä kokeiltiin 1. periodissa koeviikon sijaan ns. syventymispäiviä, mutta niistä luovuttiin pääosin opiskelijoilta saadun palautteen perusteella, kertoo rehtori Seppo Kärpänen.

Hankkeet etenivät omassa tahdissaan

Korona-aika on aiheuttanut monia haastaviakin vaikutuksia ja opiskelijoiden tukemiseen lukio sai lukuvuonna 2021–2022 valtion erityisavustusta poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi. Rahalla palkattiin Tuusulan lukioon kaksi resurssiopettajaa ja saatiin tuntiresurssia ryhmäjakoihin ja tukiopetukseen.

Alkuvuodesta 2022 Tuusulan lukio sai päätökseen opetushallituksen tukemat Rohkeat kokeilut -hankkeen ja Itämeri-projektin. Itämeri-projekti tosin jatkuu edelleen Vaasan lyseon lukion johdolla.

Keväällä 2022 aloitettiin puolestaan uusi ohjauksen hanke ”Ohjauksesta eväitä tulevaisuuteen”, jonka varsinainen toteuttaminen on aloitettu kuluvana syksynä. 

Kansainvälisyys- ja muu hanketoiminta oli edelleen lukuvuonna 2021–2022 koronatilanteen vuoksi vähäistä, mutta esimerkiksi Platonin Akatemia pystyttiin toteuttamaan etätapahtumana syksyllä 2021. Keväällä 2022 päästiin vihdoin järjestämään vuodella siirtynyt Itämeri-projektin, Unesco-koulujen ja Turun yliopiston tapahtumakokonaisuus Seilissä, Turun saaristossa.

Monion valmistumista odotetaan innolla

Keväällä 2021 aloitettu lukio ja kulttuuritalo Monion rakentaminen jatkui aikataulussaan lukuvuoden ajan ja suunnitelmia tarkennettiin lukion puolelta jatkuvasti. Erityisesti keskityttiin kalustesuunnitelmiin ja toiminnan suunnitteluun.

Hyrylän toimipiste siirtyy Monioon syksyllä 2023. Valmistuessaan Monio tulee tarjoamaan kaikenikäisille asukkaille mahdollisuuden uuden oppimiseen ja kutkuttaviin kulttuurijuttuihin. Eri käyttäjäryhmät on otettu alusta asti mukaan Monion suunnitteluun, ja vaikuttamaan ovat päässeet myös opettajat ja opiskelijat.

– Odotamme innolla Monion valmistumista ja pääsyämme uudenaikaisiin ja monikäyttöisiin tiloihin, kuvaa Kärpänen Monion tuomia odotettuja mahdollisuuksia.

Lue lisää lukio ja kulttuuritalo Monion tulossa olevista mahdollisuuksista:
www.tuusula.fi/monio

Tutustu tarkemmin kasvatus- ja koulutuslautakunnan 20.9.2022 käsittelyssä olleeseen Lukion seuranta- ja arviointiraportti, lukuvuosi 2021-2022 -aiheeseen.

Lisätiedot:
rehtori Seppo Kärpänen, 040 314 3258, seppo.karpanen@tuusula.fi

Takaisin