Tuusula mukana energiaa säästämässä

14.11.2022 klo 11.55

Tuusulan kunta edistää energian säästämistä osallistumalla Astetta alemmas -kampanjaan. Kyseessä on Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyökampanja. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 95 prosenttia suomalaisista tekemään energiatekoja ja pienentää pitkällä aikavälillä energiankulutusta pysyvästi.

Tuusula säästää energiaa esimerkiksi muokkaamalla kiinteistöjensä ilmanvaihdon säätöjä, kuten ilmamäärää ja ilmanvaihdon sisääntuloilman lämpötilaa. Muutokset tehdään niin, että sisäilman laatu ei heikkene.

Energiaa säästetään myös sisälämpötilojen entistä tarkemmalla seurannalla ja säätämisellä. Lämpötilaa voidaan laskea hieman niissä kiinteistöissä, joiden toiminnot sen sallivat.

- Pystymme tarvittaessa reagoimaan hyvin nopeasti sisälämpötilan muutostarpeisiin kaikissa kiinteistöissämme, jotka on kytketty kaukolämmön piiriin. Osassa kiinteistöjä on irtaimistoa tai toimintoja, jotka vaativat tiettyä sisälämpötilaa. Siksi muutokset on määriteltävä kiinteistökohtaisesti, kertoo tilapalvelupäällikkö Mikko Simpanen.

Säästöä ja toimitusvarmuutta

Lämpötilan laskulla voidaan saavuttaa merkittävä rahallinen säästö. Lisäksi sillä vähennetään energian kokonaiskulutusta kulutushuippujen taittamiseksi ja sähkönjakelun katkojen välttämiseksi. Kunnan Tilapalvelut-yksikkö tekee parhaillaan energiankäyttöselvitystä, jolla selvitetään laajempia säästömahdollisuuksia.

Kunnan kiinteistöjen lämmityksessä pyritään luopumaan öljylämmityksestä. Tällä hetkellä Tuusulalla on vain kymmenen öljylämmitteistä kiinteistöä.

Osana säästöhanketta on energiansäästövinkkien antaminen ja säästökeinoista kertominen kunnan henkilöstölle. Jokainen voi vaikuttaa energiankulutukseen myös työpaikalla. Säästökeinoja ovat esimerkiksi valojen sammuttaminen työpisteeltä sieltä poistuttaessa sekä virran katkaisu tietokoneesta ja erillisistä näytöistä työpäivän päätteeksi.

Kaikki säästötoimet toteutetaan niin, että niiden vaikutus kunnan tilojen käytettävyyteen ja palvelujen saatavuuteen on mahdollisimman vähäinen.

Astetta alemmas -kampanja tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja kulutushuippujen leikkaamiseen. Tavoitteena on energiankulutuksen vähentäminen koko yhteiskunnassa: kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa.

Linkki Astetta alemmas -kampanjan sivuille

Linkki lisätietoihin astetta alemmasta sisälämpötilasta

Lisätiedot:
tilapalvelupäällikkö Mikko Simpanen, puh. 040 314 3550
kansliapäällikkö Virpi Sailas, puh. 040 314 3401

 

Takaisin