Ilmastojohtamisen toimintamallia viedään käytäntöön

18.11.2022 klo 11.15

Tuusula haluaa viedä ilmastotyön kiinteäksi osaksi kunnan johtamista ja toimintaa. Tavoitteen toteuttamiseksi käynnistettiin vuoden 2021 alussa kehityshanke, jonka vaikutus organisaatioon ja toiminnan ohjaukseen on tarkennettu 2022 aikana. Kuluvan valtuustokauden ilmastotoimenpiteiden määrittelyä ja kuntaorganisaation päästölaskelmaa viimeistellään, ja ilmasto-ohjelmaksi koottuna kokonaisuus voidaan viedä päätöksentekoon tammikuussa 2023. Ilmastotyö tukee Tuusulan elinvoimaa ja ennakointia. 

Uudistetussa ja 1.7.2022 voimaan tulleessa ilmastolaissa asetettiin kansalliset päästövähennystavoitteet vuosille 2030, 2040 ja 2050. Lisäksi lakiin on kirjattu ensimmäistä kertaa tavoite, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Laissa säädetään ilmastopolitiikan suunnitelmista ja se laajeni koskemaan maankäytön, metsätalouden ja maatalouden päästöjä. Lakiin kirjattiin myös ensimmäistä kertaa tavoite, että hiilinieluja vahvistetaan. Maankäytön sisällyttäminen ilmastolakiin on keskeinen parannus. Suomessa on paljon mahdollisuuksia maankäytön puolella niin metsissä, rakentamisessa kuin maataloudessakin päästöjen vähentämiseen ja hiilinielujen vahvistamiseen.

Tuusula jatkaa ja tehostaa ilmastoyötään sovittaen ne kansallisiin tavoitteisiin. Ympäristöministeriön hankerahoituksella tehdyn kehitystyön toinen vaihe, ilmastojohtamisen toimintasuunnitelma vieminen osaksi toimintaa on käynnissä. Parhaillaan valmistellaan ilmasto-ohjelmaa konkreettisine toimenpiteineen ja mittareineen.

– Ilmastotyöllä halutaan lisätä elinvoimaa ja kunnan tulevaisuusvalmiutta. Tuusula on voimakkaassa kasvussa, ja haluamme kasvaa kestäväksi. Pyrimme minimoimaan omien toimenpiteiden vaikutukset ilmastolle, toteaa pormestari Kalle Ikkelä.

Ilmastotyötä kahdella tasolla

Ilmasto-ohjelmassa ehdotettavat toimenpiteet tähtäävät siihen, että kunta on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Kunnan omasta toiminnasta aiheutuvien päästöjen osalta tavoite on mahdollista saavuttaa aikaisemmin. Toimenpiteet määritellään tarkemmin kuluvalle valtuustokaudelle 2023–2025 ja sen lisäksi hahmotetaan hiilineutraalisuuspolku vuoteen 2035. Ilmasto-ohjelma laaditaan valtuustokausittain.

Päästöjen vähentämisen lisäksi on tärkeää lämpenevään ilmastoon sopeutumisen suunnittelu. Kunta haluaa lisätä valmiutta ennakoida ja toimia edellä käyvin ratkaisuin. Hyvänä esimerkkinä tästä on puurakentamisen lisääminen palveluverkon toteuttamisessa. Ilmaston haasteisiin vastaamisella on merkitystä Tuusulan asukkaille ja yrityksille. Yhdessä voidaan parantaa tulevaisuusvalmiutta ja perustella tarvittavat investoinnit. Ilmastotyössä keskeistä on kasvattaa ymmärrystä ja osaamista vaikutuksista, mutta myös mitata tavoitteen saavuttamista.

– Tuusula tekee ilmastotyötä kahdella tasolla, joista molemmat ovat tärkeitä. Kuntaorganisaation päästöistä voidaan päättää itse ja aluetason päästöihin voidaan vahvasti vaikuttaa ja muiden toimijoiden edellytyksiä toimia ilmastoviisaasti parantaa, kertoo kuntakehitysjohtaja Heikki Lonka.

Suunnitelman mukainen työ käyntiin 2023 alusta

Ilmastotyön organisointi on rakennettu kuluvan vuoden aikana. Työtä tullaan tekemään tehokkaasti ja lähellä arkista toimintaa. Kunnan toiminnasta aiheutuu hyvin erilaisia päästöeriä kuten hankinnat, rakentaminen ja työasiamatkustaminen. Nämä myös edellyttävät erilaisia toimenpiteitä päästöjen vähentämiseen. Sujuvan ilmastotyötä turvaa tehokas tiedonkeruu ja seuranta, joita myös kehitetään parhaillaan.

Tuusula on edelläkävijä ilmastotyön jäsentämisessä kuntaorganisaatiotasoon ja alueelliseen tasoon. Uskon että kehitetystä mallista on hyötyä myös muille kunnille. Johtamisen näkökulmasta ymmärrän, että kunta voi sitoutua tarkalleen ottaen vain omien päästöjensä vähentämiseen. Kunnat ovat vahvoja vaikuttajia esimerkiksi hankinnan kautta. Vaikuttavuutta saadaan kuitenkin roimasti lisää vaikuttamalla myös alueellisten päästöjen vähentämiseen niillä keinoin, jotka ovat kunnan toimivallassa, kertoo WSP:n johtava asiantuntija Terhi Tikkanen-Lindström.

Ilmastotyö on verkostojen yhteistyötä. Kuntaorganisaation, päättäjien, virkamiesten, vastuuhenkilöiden, kuntalaisten ja kunnan sen alueella toimivien yritysten yhteistyö on tärkeää vaikutusten saavuttamiseksi.

Ilmastojohtamisen tavoitteena on parantaa kunnan kykyä ennakointiin ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Samalla tavoitellaan mahdollisuuksien mukaan muita hyötyjä, kuten kustannussäästöjä, elinkeinoelämän kilpailuetuja, osaamisen kasvattamista ja kunnan vetovoiman lisäämistä.

Loppuraportti

Ilmastojohtamisen toimintamalli -projekti sai ympäristöministeriön Kuntien ilmastohankkeet -avustusta vuonna 2021 ja uudelleen mallin toimeenpanoon keväällä 2022. Ilmastotyön projektia viedään läpi yhteistyössä suunnittelu- ja konsultointiyritys WSP Finland Oy:n kanssa.

 

Lisätiedot:

Kalle Ikkelä, pormestari, 040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi

Heikki Lonka, kuntakehitysjohtaja, 040 314 3501, heikki.lonka@tuusula.fi

Takaisin