Uusi kunnanpuutarhuri haluaa luoda viihtyisää ympäristöä hyvät asiat säilyttäen

08.12.2022 klo 09.35

Tuusulan kunnan mailla olevat puistot ja muut viheralueet saivat uuden kaitsijan, kun kunnanpuutarhuri Mia Järvinen aloitti työssään muutama viikko sitten. Mia tiimeineen tulee työllään muokkaamaan tuusulalaisten elinympäristöä entistä viihtyisämmäksi. Parhaillaan on meneillään tiivis perehtyminen uuteen työympäristöön, joka merkitsee Mialle siirtymistä aiempaa hiukan eteläisemmälle kasvuvyöhykkeelle.

Mia 1 – kopio (2)

- Tulin Tuusulaan Keski-Suomesta Jämsästä, jossa työskentelin kaupunginpuutarhurina parin vuoden ajan. Ennen puutarha-alan uraani olen ollut muun muassa hallinnon ja viestinnän alan töissä. Välillä olen kehittänyt osaamistani opiskelemalla lisää. Olen ollut myös mukana lautakuntatyössä, ja sekin on auttanut tekemään tätä maailmaa tutummaksi, kertoo Mia.

Hän kertoo käyneensä Tuusulassa ennen uutta työtään lähinnä matkailijana tutustumassa kunnan tunnetuimpiin kulttuurikohteisiin. Kellokoskellakin Mia on ehtinyt piipahtamaan.

Työhön perehtymisen ohella ainakin lähiaikojen päivät kuluvat siis uuteen ympäristöön tutustumisessa. Asuinpaikkansa Mia kuitenkin on päättänyt säilyttää nykyisellään Lahdessa, josta hän autoilee lähityöpäivinä Tuusulaan.

- Arvelen, että työni täällä Tuusulassa on pitkälti samanlaista kuin edellisessä työpaikassani. Täällähän uudisrakentaminen on aika kovassa vauhdissa, kokonaisia uusia alueita rakennetaan. Se heijastuu myös puutarhurin työhön. Mitä vähemmän rakentamista edeltäneestä kasvustosta ja maan muodoista säilytetään, sitä isompi merkitys laadukkaalla viherrakentamisella on viihtyisän ympäristön luomisessa. Meidän on esimerkiksi valittava istutettavaksi sopivia ja riittävän kokoisia puita.

- Perusperiaatteet työn tavoitteina ovat tietysti samat niin olemassa olevilla alueilla kuin uuttakin tehtäessä. Viheralueiden pitää olla viihtyisiä, ja kunnossapidon on oltava riittävän laadukasta. Kunnan nopea kasvu tuo haastetta esimerkiksi leikkipaikkojen pitämiseksi hyvässä kunnossa. Tuusulassa on oltu kivasti ajan hermolla esimerkiksi käyttämällä lampaita niittyjen luonnonmukaisessa hoidossa. Toivon, että voimme jatkaa tämän tyyppistä työtä jatkossakin.

Työtä kunnanpuutarhurille varmasti riittää vauhdilla kasvavassa ja pinta-alaltaan isohkossa kunnassa. Mia sanoo, ettei kuitenkaan halua visioida työtään kovin korkealentoisesti näin uuden tehtävänsä alkumetreillä.

- Harrastan historiaa ja sukututkimusta, ja siitä maailmasta kumpuaa ajattelutapa, että kaikkea ei tarvitse muuttaa. Hyvät asiat on syytä säilyttää, ja aiemmasta on hyvä ottaa oppia. Tuusulassa tehdään paljon työtä kuntalaisten osallistamisessa, ja siihen näyttää myös olevan resursseja. Haluan panostaa siihen, että osallistaminen on jatkossakin luonnollinen osa työprosesseja ja että asukkaat kokevat, että heitä kuunnellaan.

- Tekeminen niin tässä kuin monessa muussakin työssä on nykyään aika pitkäjänteistä. Ihan käytännön esimerkkinä voisi sanoa, että kunnan ensi kesänä istuttamat kesäkukat on tilattu jo muutama kuukausi sitten. Työ on myös hyvin monipuolista, eikä tehtävänimike välttämättä kerro läheskään kaikkea siitä, mitä kaikkea kyseisen henkilön työhön oikeastaan kuuluu. Pyrin siihen, että meillä viherpalveluissa kaikki tietävät mitä tekevät ja roolit ovat selkeät.

Takaisin