Kunnantalon purkutyömaalla harvinaislaatuinen löytö

01.04.2023 klo 08.30

Tuusulan vanhan kunnantalon purkutöiden yhteydessä on tehty yllätyslöytö. Kunnantalon kellarirakenteita ja perustuksia purettaessa kaivinkoneen kauha osui kookkaaseen metallikapseliin, joka oli suljettu vesi- ja ilmatiiviisti.

Kunnantalon purku

Kapseli siirrettiin kunnan varikolle, jossa se onnistuttiin avaamaan sisältöä vahingoittamatta. Sen sisältä paljastui päätösasiakirja, jossa on aikanaan linjattu Tuusulan kasvutavoitteita ja panostuksia kasvun nopeuttamiseen. Asiakirjan mukaan kunta sitoutuu maksamaan mittavan rahapalkkion henkilölle tai perheelle, jonka syntymän tai kuntaan muuton myötä Tuusulan väkiluku ylittää 33 333 henkeä.

Kapseli on sijoitettu paikoilleen 1980-luvun alussa kunnantalon rakennustöiden yhteydessä. Tuolloin Tuusulan kunnan väkiluku oli hieman yli 20 000. Väkiluku oli kasvanut yhtäjaksoisesti 1950-luvun alkupuolelta saakka, mutta kunnalla oli tavoitteena vauhdittaa kasvua entisestään. Siksi kunnan silloinen johto päätti tavoitella muuttoliikkeen kiihdyttämistä rahapalkkion avulla.

Kunnassa on ilmeisimmin arvioitu, että väkiluvun yltäminen tavoitelukemaan kestää huomattavasti kauemmin kuin todellisuudessa tapahtui. Rajapyykki ylitettiin vuosituhannen vaihteen tienoilla, mutta kunnassa tapahtuneiden henkilöstömuutosten takia kapseli sisältöineen unohtui kunnantalon kellariin.

Palkkiosumma on sidottu tonttihintaindeksiin, joten sen määrä on nyt 40 vuoden jälkeen huomattava. Palkkion maksamiseksi sen oikealle saajalleen Tuusula pyytää nyt henkilöä tai perhettä, joka rikkoi aikanaan 33 333 tuusulalaisen rajan, ilmoittautumaan TuusInfoon. Palkkion noutajan on esitettävä todisteeksi kunnan asiasta aikanaan luovuttama kunniakirja.

Takaisin