Kansallisia dialogeja eli keskustelua yhteiskunnallisista ilmiöistä Tuusulassa – seuraavat tilaisuudet toukokuussa

28.03.2023 klo 13.40

Tuusulan kunta on järjestänyt kansallisia dialogeja, eli keskusteluja, joissa kansalaiset, viranomaiset ja päättäjät pääsevät keskustelemaan yhdessä yhteiskunnallisista ilmiöistä. Yksi tällaisista järjestettiin Halosenniemessä 9.3. Sen teemana oli epävarmuudessa eläminen. Seuraavat dialogit järjestetään toukokuussa.

– Dialogit ovat meille tärkeä keino ymmärtää asukkaiden ja erilaisten yhteisöjen ajatuksia ja tarpeita, kertoo sivistyksen toimialueen kehittämispäällikkö Katja Elo.

Keskustelun tarkoituksena ei ole saavuttaa yksimielisyyttä tai tehdä päätöksiä, vaan kuunnella ja kuulla ihmisiä sekä vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja keskinäistä luottamusta. Tavoitteena on saada mukaan keskusteluun myös ne ihmiset, joiden ääni ei yleensä kuulu.

Halosenniemessä järjestettyyn keskusteluun oli kutsuttu toimijoita elämän ja yhteiskunnan eri laidoilta. Moni heistä osallistui dialogiin ensimmäistä kertaa. ’

Epävarmuudessa eläminen sai aikaan monenlaisia ajatuksia

Keskustelussa nousivat esiin muun muassa huoli lapsista, nuorista, ikäihmisten hyvinvoinnista, sosiaali- ja terveyspalveluiden tilasta, toimeentulosta ja tulevaisuudesta.

Huolten ohella löytyi myös uskoa tulevaisuuteen. Nähtiin että nuoret löytävät keinot muovata tulevaisuutta. Avaimia tulevaisuuteen löydettiin mm. elinikäisen oppimisen ja laaja-alaisen osaamisen vaalimisesta, armeliaisuudesta itselle, myötäelämisestä toisten vastoinkäymisissä ja arjen rutiineista.

Seuraavat keskustelut toukokuussa

Seuraavat keskustelut järjestetään 9.5. Organisaatiot alasta, sektorista tai paikkakunnasta riippumatta ja yksityishenkilöt voivat ilmoittautua mukaan järjestämään keskusteluja epävarmuudessa elämisestä.

– Dialogeista tehdään julkinen yhteenveto, ja se on kaikkien luettavissa Kansallisten dialogien verkkosivuilla. Valtiovarainministeriö toimittaa dialogien yhteenvedon myös kuntien ja valtion hallinnolle, kertoo Katja Elo.

Kansallisten dialogien mallin ovat kehittäneet DialogiAkatemia, Erätauko-säätiö, Lastensuojelun keskusliitto, Rovaniemen kaupunki, Sitra, Tuusulan kunta, valtioneuvoston kanslia ja valtionvarainministeriö.

Dialogikoulutusta tuusulalaisille

Tuusulan kunta järjestää asukkaille ja yhteisöille tarkoitetun dialogikoulutuksen tiistaina 4.4. kello 17.30–20.00 Teams-yhteyden välityksellä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen mukaan 2.4. mennessä osoitteessa osallisuus@tuusula.fi.

– Haluamme tarjota tuusulalaisille asukkaille ja yhteisöille mahdollisuuden kouluttautua rakentavan keskustelun ohjaajaksi. Erätauko-menetelmää voi hyödyntää esimerkiksi yhdistysten kokouksissa ja erilaisissa tilaisuuksissa, kun halutaan lisätä yhteistä ymmärrystä, oppia toisilta ja ajatella yhdessä. Ilmoittaudu rohkeasti mukaan koulutukseen, kannustaa kehittämispäällikkö Heidi Hagman.

Avoin dialogi yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta

Tuusulan kunnassa on valmisteilla uusi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma. Suunnitelma on lakisääteinen, ja sen laadintaan on tärkeä saada eri-ikäisten ja erilaisista taustoista tulevien tuusulalaisten näkemyksiä. Suunnitelman laadinta käynnistyy lähtötilannetta kartoittavalla kyselyllä. Sen lisäksi käydään dialogeja yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kysymyksistä eri foorumeilla.

Tuusulan kunta järjestää kaikille avoimen dialogin Tuusulan pääkirjastolla 11.4.2023 klo 17.30–19.30. Dialogi käydään Erätauko-keskustelumenetelmällä. Dialogin aiheena on yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kysymykset Tuusulassa.

 

Lisätiedot:

Lue lisää Kansallisista dialogeista ja ilmoittaudu keskustelunjärjestäjäksi.

Kehittämispäällikkö Katja Elo, 040 314 4028, katja.elo@tuusula.fi

Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, 040 314 3052, heidi.hagman@tuusula.fi

Takaisin