Omatoiminen varautuminen
Opas häiriöihin ja kriiseihin varautumisesta
Koko väestölle suunnatussa Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaassa on koottuna laajasti ohjeita erilaisiin poikkeuksellisiin tilanteisiin varautumisesta ja niiden aikana toimimisesta.
Jos jotakin poikkeuksellista tapahtuu, jokaisen oma varautuminen ja toiminta vaikuttavat siihen, miten hyvin pärjäämme.
Varautuminen tarkoittaa ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin sekä poikkeusoloihin. Varautumista vaativia tilanteita ovat esimerkiksi
- pitkät sähkö- ja vesikatkot
- pitkät häiriöt internetin tai pankkipalveluiden toiminnassa
- luonnonilmiöt, kuten myrsky tai maastopalo
- pitkäkestoisemmat kriisit, kuten pandemia tai sotilaallinen konflikti.
Opas on luettavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Pääkohdat on viitottu suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä. Sivustolla on 15 eri kielellä pdf-tiivistelmä, jonka voi tulostaa itselleen tai läheisilleen.
Tutustu oppaaseen: Suomi.fi/varautuminen
Varautumisen perusohjeiden pdf-tiivistelmä eri kielillä
72-tuntia varautumissivusto
72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen varautumissuositus kotitalouksille
Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.
Kotitalouksien omatoiminen varautuminen on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Siksi jokaisen kannattaa varautua häiriötilanteisiin.
Siirry sivustolle 72-tuntia. Voit myös testata varautumisesi tason täältä.