Tuusulan Vuoden kulttuurimyönteinen on muusikko Mika Saatsi

22.07.2024 klo 18.50

Tuusulan kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta jakoi Vuoden kulttuurimyönteinen -palkinnon Tuusula-päivänä Jokelassa. Vuoden kulttuurimyönteinen 2024 on jokelalainen muusikko Mika Saatsi.

20210422 Loimolan voima kuvat Jaana Hopeakoski (1)

Vuoden kulttuurimyönteinen -kunniakirjalla ja tuhannen euron rahapalkinnolla palkittu Mika Saatsi on Loimolan Voima -yhtyeen säveltäjä, karjalankielen opettaja, podcast-isäntä ja työnohjaaja.  Loimolan Voiman debyyttialbumi Ruttomuẓ̌ikan kyynäl valittiin vuoden 2020 kansanmusiikkialbumiksi. Saatsi esiintyy myös yksin sekä muissa kokoonpanoissa.

Vuoden kulttuurimyönteisen yleisöehdotuksia tuli yli 40 kappaletta. Raati halusi nostaa esiin Saatsin työtä uuden kansanmusiikin tekijänä ja karjalaisen kulttuurin esiinnostajana.

– Suuret passibot tästä ihanasta kesäyllätyksestä! Kulttuuripitäjän kunnianosoitus kulttuurimyönteisyydestä tuntuu hyvälle. Erityisen hyvältä tuntuu vastaanottaa se täällä Jokelassa, omassa kotikylässä. Palkintosumma menee kokonaisuudessaan lauluyhtye Bratanoiden ja Tulenlendo -yhtyeen digijulkaisujen tuotantoihin. Pian on taas uutta karjalankielistä materiaalia kuunneltavana, Mika Saatsi sanoo.

Vuoden kulttuurimyönteinen -palkinto jaettiin Tuusula-päivän tapahtumassa lauantaina 22.7. Jokelan tiilitehtaalla.

– Esityksiä tunnustuksen saajaksi tuli lukuisia kulttuurin eri aloilta. Mika Saatsi on tehnyt merkittävää työtä musiikin saralla ja lunastanut ansiokkaasti paikkansa kansanmusiikin genressä. Olen iloinen saadessani luovuttaa palkinnon 150-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Jokelassa paikalliselle taiteilijalle, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Kari Kinnunen kertoo.

Vuosittain jaettava palkinto voidaan myöntää yksityiselle henkilölle, yhdistykselle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan elävöittänyt, uudistanut tai nostanut esiin kulttuuria Tuusulassa. Palkinto voidaan jakaa kulttuuritoimijalle, -tapahtumalle tai -teolle. Kulttuuripalkinnolla halutaan kannustaa kulttuuritoimijoita ja osoittaa arvostusta innovatiivisille kulttuuriteoille.   

Tunnustus sisältää kunniakirjan ja rahapalkinnon. Kunniakirjan on suunnitellut tuusulalainen graafikko Ville Savimaa. Palkinto on jaettu kolmesti, ja sen on aiemmin saanut Krapin Paja (2021), Jekku ry (2022) ja Arvokamaa-musikaalin voimahahmo Hanni Autere (2023).

Ehdotuksia kulttuuripalkinnon saajaksi voi tehdä kuka tahansa vuosittain sähköisellä lomakkeella 1.1.–1.6. kulttuuripalveluiden verkkosivuilla www.tuusula.fi/vuodenkulttuurimyonteinen.

Ehdotuksista poimittua:

” Hän tekee uhanalaisella karjalan kielellä uudentyyppista folk-musiikkia. Loimolan Voiman debyyttialbumi Ruttomuẓ̌ikan kyynäl valittiin vuoden 2020 kansanmusiikkialbumiksi. Lisäksi hän myös esiintyy perustamissaan Tulenlendo, Saatsi & Shemeikka ja Pajojoukko bratanat yhtyeissä säveltäen ja osin sanoittaenkin kappaleita. Saatsi tuo muutenkin esiin luovutetun Karjalan karjalankielisen alueen kulttuuria. Saatsi opettaa karjalan kielen varsinaiskarjalan etelämurretta Tuusulan opistossa. Hän on kääntänyt Jaakko Tepon Hilima ja Onni -kappaleen karjalaksi, hieno kulttuuriteko sekin.”

”Mika tekee arvokasta kulttuurityötä tuomalla karjalaista perinnettä ja kieltä esille. Myös Tuusulaan saapui aikoinaan evskkoja ja he elävät yhä, jälkipolville tämä on sanoinkuvaamattoman tärkeää. Kun muistetaan, tuodaan näkyväksi. Aihe on osa maamme historiaa. Koskettaa ja tuo esille nykyihmisille karjalaisuutta.”

Loimolan voima tanssijan kanssa keikalla

Loimolan Voima esiintyi itämaisen tanssin esiintyjän ja opettajan Kristiina Vainikan kanssa Tuusulassa 2021. 


Lisätietoa:

Mika Saatsin verkkosivut: https://karjalahipsteri.com/

Vs. kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Jaana Koskenranta, jaana.koskenranta@tuusula.fi, 0403143460

Takaisin