Tuusulan monimuotoisin piha hurmaa monipuolisuudellaan ja kiertotaloushenkisyydellään  

31.08.2024

Tuusulassa etsittiin kesällä kilpailussa monimuotoisinta pihaa. Voittajapiha on julkistettu lauantaina 31.8. vietetyillä Sadonkorjuumarkkinoilla. Tuusulan monimuotoisimman pihan tittelin on saanut Leena Lehtikarin ja Risto Honkasen piha. 

Tuusulan kunta järjesti osana Tuusulan ilmasto-ohjelmaa kesällä 2024 ensimmäistä kertaa pihakilpailun, jossa etsittiin Tuusulan monimuotoisinta pihaa. Pihakilpailu käynnistyi loppukeväällä ja jatkui aina 20.7. asti. Kilpailuun osallistui 30 osallistujaa, joista viisi pihaa valittiin finaaliin. Tulokset julkistettiin juuri päättyneillä Sadonkorjuumarkkinoilla 31.8. Voittajaksi valikoitui Leena Lehtikarin ja Risto Honkasen piha. Voittajat palkittiin 200 euron lahjakortilla paikalliseen puutarhamyymälään. 

Pihakilpailun voittajat Risto Honkanen ja Leena Lehtikari
Kuvassa on voittajat Risto Honkanen ja Leena Lehtikari pihallaan. Tuusulan kunta onnittelee lämpimästi Ristoa ja Leenaa Tuusulan monimuotoisin piha -kilpailun voitosta! 
 
– Piharaati vieraili viidellä upealla finalistipihalla. Pihat olivat keskenään erilaisia ja kaikkien pihojen monimuotoisuus, monipuolisuus, kauneus ja asukkaiden rakkaus ja vaivannäkö pihoja ja luontoa kohtaan hurmasivat piharaadin. Voittajan valinta oli vaikea, mutta kilpailun ratkaisi tällä kertaa se, että voittajapiha on hyvin monipuolinen, kiertotaloushenkinen ja tarjoaa elinympäristöjä useille eri asukkaille ihmisten lisäksi, kertoo raatiin kuulunut kaavasuunnittelija ja maisema-arkkitehti Katariina Väätänen. 
 
Voittajapiha tarjoaa monenlaisia elinympäristöjä
Voittajapiha tarjoaa elinympäristöjä useille eri asukkaille. Kuvan edustalla näkyvässä lahopuussa asustaa runsas joukko niistä pienimpiä. 

Piha vakuuttaa monimuotoisuudellaan
Riston ja Leenan piha vakuutti raadin monipuolisuudellaan.
 
Kunniamaininnat annettiin puolestaan finalistipihoille, jotka olivat ilmoittaneet mukaan Tea Järvinen, Saija Havulinna, Eerika Nieminen sekä Tuula ja Pauli Hentunen. 
 
Sadonkorjumarkkinoille osallistujilla oli mahdollisuus tutustua finalistipihojen parhaisiin paloihin esittelyseinässä.  

Monimuotoisuuden edistämisvinkit yhteisesti hyödynnettäväksi 

Osana pihakilpailua kunta keräsi asukkailta vinkkejä monimuotoisuuden edistämiseksi kotipihoilla. Vinkit julkaistaan syksyn aikana kunnan verkkosivuilla, joilta jokainen voi käydä poimimassa itselleen sopivat.  
 
Kunniamaininnat annettiin vinkkien jakajille Eerika Nieminen, Mathilda Ylenius, Marja-Leena Räsänen-Ala-Aho ja Eeva Mänty. 
 
– Monimuotoisuutta voi edistää sekä isolla pihalla että parvekkeella. Ja monimuotoisuuden edistäminen sopii myös vähän vähemmän paneutuvalle puutarhanhoitajalle − se ei vaadi suurta puurtamista tai budjettia, kertoo yhteisömanageri Katja Repo. 
 
Kaikkien pihakilpailuun osallistuneiden kesken suoritetussa 100 euron lahjakortin arvonnassa puutarhamyymälään onni suosi Maija Kauppilaa

Yhteinen vastuu monimuotoisuuden ylläpitämisestä  

Luonnon monimuotoisuus on ihmiselle elintärkeää ja tuottaa meille monenlaisia hyötyjä. Monimuotoisuutta voi tukea omalla kotipihalla ja samalla tuottaa itselle esimerkiksi henkistä hyvinvointia, parantaa vastustuskykyä tai viljellä vaikkapa ruokaa. 

– Kaupungistuminen ja muu ihmistoiminta aiheuttavat luonnon monimuotoisuuden vähenemistä niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin. Samaan aikaan meillä on käynnissä nopea ilmaston lämpeneminen. Nämä ilmiöt ovat kytköksissä toisiinsa, mikä tarkoittaa sitä, että luonnon monimuotoisuuden väheneminen huonontaa mahdollisuuksiamme sopeutua ilmastonmuutokseen ja ilmastonmuutos taas kiihdyttää luontokatoa, kertoo erityisasiantuntija Terhi Wermundsen. 

– Parhaimmillaan kotipiha voi toimia pienenä ekosysteeminä, jossa ravinteet ja vesi kiertävät, sinne varastoituu hiiltä, siellä on yhteyttäviä kasveja jne. Piha voi myös tarjota ravintoa, suojaa, ja pesäpaikkoja erilaisille kasvi, hyönteis- ja eläinlajeille. Näin ollen piha voi toimia elinympäristönä ja myöskin eliöiden kulkureittinä, Wermundsen jatkaa.  

On hyvä myös muistaa, että vaikka yksittäinen piha on yleensä aika pieni, niin yksityiset pihat muodostavat tärkeän osa kunnan viherrakennetta. Viherrakenteella tarkoitetaan elinympäristöjen ja kasvillisuuspeitteisten alueiden verkostoa. Luonto ei katso tonttirajoja vaan sitä löytyy ihan kaikkialta, ja joillakin alueilla ainoat viheryhteydet saattavat löytyä yksityisiltä pihoilta.  

– Tämä tarkoittaa sitä, että sekä kunnalla, että asukkailla on tärkeä rooli ja vastuu monimuotoisuuden ylläpitämisestä, Väätänen täydentää.  

Kiitämme lämpimästi kaikkia kilpailuun osallistujia tärkeästä työstä luonnon monimuotoisuuden puolesta!   

Tutustu Tuusulan ilmastotyöhön: www.tuusula.fi/ilmastoteot  

Lisätiedot: 
Erityisasiantuntija Terhi Wermundsen, 040 314 3065, terhi.wermundsen@tuusula.fi  
Kaavasuunnittelija ja maisema-arkkitehti Katariina Väätänen, katariina.vaatanen@tuusula.fi, 040 314 3523 
Yhteisöpuutarhuri Laura Turpeinen, laura.turpeinen@tuusula.fi, 040 314 4333 

Takaisin