Taiteen ja kulttuurin tilat uudistuvat − taide ja työ Tuusulan historian tallentamiseksi saavat paremmat puitteet

17.09.2024 klo 10.25

Tuusulan kunta saa lähitulevaisuudessa toimivat tilat taiteen ja kulttuurin kokoelmien säilyttämiselle sekä niiden parissa työskentelylle. Koulutoiminnalta vapautuvia Hyökkälän koulun suojeltuja tiloja peruskorjataan museon tarpeita varten. 

Hyökkälän koulun tilat ovat valmistuneet vuonna 1954. Rakennus on Viljo Revellin ja Osmo Siparin suunnittelema ja suojeltu asemakaavalla. Koulun toiminta muuttaa vuonna 2025 uudelle Rykmentinpuiston kampukselle. Valtuusto hyväksyi kokouksessaan 9.9.2024 Taiteen ja kulttuurin tilojen hankesuunnitelman, jossa taiteen ja kulttuurin työ- ja kokoelmatilat siirretään Hyökkälään. 

Tuusulan museo vastaa Halosenniemen, Taiteilijakoti Erkkolan, Aleksis Kiven kuolinmökin ja Klaavolan talon toiminnasta ja avoinna pidosta. Museo huolehtii myös Kellokosken sairaalamuseosta ja Jokelan tiilitehtaasta. Museorakennusten lisäksi Tuusulan museolla on laajat taide- ja kulttuurihistorialliset kokoelmat. Taidekokoelmassa on esimerkiksi kultakauden taidetta, joka saa peruskorjauksen myötä olosuhteiltaan vakioidut, hyvien käytäntöjen mukaiset kokoelmatilat.  

Tuusulan tämän valtuustokauden yhtenä strategisena päämääränä on, että Tuusulassa mahdollisuuksia kasvaa ja menestyä. Siksi Tuusula pyrkiikin tarjoamaan laadukkaita ja saavutettavia palveluita uudistuvassa ympäristössä, tiiviitä keskusta-alueita monipuolisine palveluineen sekä upeita ja uudistuvia mahdollisuuksia kulttuuriin ja vapaa-aikaan. 

Tällä hetkellä Tuusulan museolla on useita työ- ja kokoelmatiloja, joissa esimerkiksi taideteoksia käsitellään ja säilytetään. Suurin osa tiloista on epäkäytännöllisiä, koska niitä ei ole suunniteltu nykyistä käyttötarkoitustaan varten. Osassa on myös sisäilmaongelmia. Peruskorjattavat tilat tulevat korvaamaan muun muassa Taidekeskus Kasarmin, Rakennus 27:n ja Tuuskodon tiloja sekä Vantaan kokoelmakeskuksesta vuokrattua tilaa.  

− Peruskorjauksen myötä työ- ja kokoelmatilat saadaan samaan rakennukseen, mikä helpottaa työskentelyä. Liikkuminen usean eri tilan välillä vähenee, ja kokoelmien teosturvallisuus paranee huomattavasti. Tällä hetkellä kuljetamme työkappaleita esimerkiksi Vantaan kokoelmakeskuksen vuokratiloista tai useista eri tiloista Tuusulan kunnan alueelta. Kuljettamista ja siirtelyä on ollut paljon, kertoo kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen. 

− Saamme myös mahdollisuuden tallentaa muun muassa valokuvia ja arkistoaineistoa tietojärjestelmään ja siten varmistaa niiden säilymisen. Tuusulan museolla on ainutlaatuisen taidekokoelman lisäksi esimerkiksi runsaasti käsittelyä odottavia aineistoja, kuten valokuvia, vanhoja kirjeitä ja karttoja. Niistä vain osa löytyy tällä hetkellä Finna-hakupalvelusta tai museon kokoelmanhallintajärjestelmästä, kertoo Kinnunen. 

Kinnusen mukaan myös asiakaspalvelulle on paremmat mahdollisuudet uusittujen tilojen myötä.  

− Voimme vaikkapajärjestää helpommin tapahtumia, joissa pystymme ottamaan asukkaat mukaan museon toimintaan. Museolla on esimerkiksi paljon valokuvia, joista emme tiedä tarpeeksi, ja asukkaiden paikallistuntemus helpottaisi työtä. Kuvia otetaan itse, mutta niitä on saatu runsaasti myös lahjoituksena, Kinnunen kertoo. 

Keskittämisellä voidaan saada aikaiseksi säästöjä monin tavoin. Niitä syntyy muun muassa rakennusten ylläpidosta, korjauskuluista, kuljetuskuluista ja energiasta. Hyökkälän peruskorjauksen myötä nykyisiä taiteen ja kulttuurin tiloja voidaan vapauttaa muuhun käyttöön.  

Taiteen ja kulttuuritilojen sijoittaminen suojeltuun rakennukseen vaatii joitain erityisiä teknisiä ratkaisuja. Peruskorjauksen ensimmäisen osan, jossa työ- ja kokoelmatilat sijaitsevat, kustannukset ovat arviolta 1 351 000 euroa. Ensimmäinen osa otetaan käyttöön elokuussa 2026. 

 

Lisätiedot: 

Kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen, ulla.kinnunen@tuusula.fi, 040 314 3456 

Takaisin