Pihojen monimuotoisuusvinkit nyt yhteisessä käytössä – tartu toimeen jo syksyllä! 

19.09.2024 klo 14.00

Kesällä 2024 toteutetun Tuusulan monimuotoisin piha -kilpailun aikana kerättiin osallistujilta vinkkejä monimuotoisuuden vaalimiseksi omalla pihalla. Vinkit ovat nyt kaikkien tutustuttavissa ja hyödynnettävissä. Nappaa vinkit käyttöön omalle pihallesi! 

Osana Tuusulan ilmasto-ohjelmaa toteutettu kesäinen pihakilpailu innoitti tuusulalaisia jakamaan omia monimuotoisuuden edistämisvinkkejä, joita kuka tahansa voi hyödyntää omalla pihallaan ja puutarhassaan. Asukkaiden jakamat vinkit liittyvät niin maantuvan aineksen kierrättämiseen, elinympäristöjen tarjoamiseen pihan pienemmille asukkaille kuin pihan hoitamisen rentouteen ja toteuttamiseen luonnon ehdoilla. Kiitos kaikille monimuotoisuusvinkkejään jakaneille! 
 
Syksy on saapunut, mutta monet vinkeistä ovat vielä toteutettavissa ennen talven tuloa. Hyödynnä puista putoavat lehdet ja lakastuneet kasvit kompostoimalla ne. Saat käyttöösi ravintorikasta multaa tuleville kasvukausille. Lehdet voi myös jättää nurmikolle lannoitteeksi tai haravoida ne pensaiden alle katteeksi suojaamaan rikkaruohoilta. Kuivat risut ja oksat voit puolestaan hyödyntää muurinpätkäksi tai hyönteisiä houkutteleviksi lahokasoiksi.  

Risuaita Halosenniemessä
Kuvassa on Halosenniemestä löytyvä kapeista puunrungoista ja risuista koottu aita. Samanlaisen voi myös toteuttaa omalle pihalleen pienemmässä koossa asukkaan vinkkaamaksi kukkapenkin taustaksi tai kasvimaan tuulensuojaksi.
 
Parhaimmillaan kotipiha voi toimia pienenä ekosysteeminä, jossa ravinteet ja vesi kiertävät. Piha voi myöskin tarjota ravintoa, suojaa ja pesäpaikkoja erilaisille kasvi-, hyönteis- ja eläinlajeille. Monimuotoinen ja hyvinvoiva piha torjuu myös ilmastonmuutosta toimimalla hiilinieluna.  
 
Tartu viimeistään ensi keväänä vinkkien toteutukseen. Vaalitaan yhdessä viherympäristöämme ja luonnon monimuotoisuutta! 
 
Tutustu vinkkeihin osoitteessa www.tuusula.fi/pihakilpailu 

Lisätiedot: 
Erityisasiantuntija Terhi Wermundsen, 040 314 3065, terhi.wermundsen@tuusula.fi   
Kaavasuunnittelija ja maisema-arkkitehti Katariina Väätänen, katariina.vaatanen@tuusula.fi, 040 314 3523  
Yhteisöpuutarhuri Laura Turpeinen, laura.turpeinen@tuusula.fi, 040 314 4333 

Takaisin