Pormestarin talousarvioehdotus 2025: Tuusulan kunta jatkaa investointeja ja palveluverkon uudistamista

23.10.2024 klo 15.00

23.10.2024 julkaistavan pormestarin talousarvioehdotuksen mukaan vuodesta 2025 on tulossa lievästi alijäämäinen. Tuusula on kuitenkin vetovoimainen ja sen talous on vahvalla pohjalla. Kunta jatkaa historiallisen suuria investointeja kasvuun ja palveluverkon uudistamiseen sekä asuin- ja työpaikka-alueiden infrastruktuuriin. Myöskään varhaiskasvatuksen ja opetuksen laadusta ei tingitä.  

Tuusulan kunta valmistautuu vuoteen 2025 tilanteessa, jossa Suomen bruttokansantuote supistuu 0,2 % vuonna 2024. Vuosille 2025 ja 2026 BKT:n kasvuodotukset ovat positiiviset. Geopoliittisten riskien eskaloituminen, protektionismi ja Kiinan kiinteistösektorin riskit voivat heijastua myös Suomeen. Euroalueen nopea elpyminen voisi edesauttaa maailmantalouden kasvua. 

Julkisen talouden näkymät ovat yleisesti haastavat. Julkisyhteisöjen alijäämän arvioidaan olevan 3,7 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Kuntatalouden tulojen ja menojen välinen epätasapaino syvenee toiminnan ja investointien rahavirralla mitattuna. Monet kunnat joutuvat sopeuttamaan toimintaansa. Kunnat velkaantuvat. Inflaation taittuminen ja korkotasojen aleneminen luovat puolestaan positiivista odotusta talouteen.   

Varhaiskasvatuksen ja opetuksen laadusta ei leikata 

– Muuttuneessakin tilanteessa Tuusula pärjää vahvasti. Kuntamme panostaa lapsiin ja nuoriin nyt ja tulevaisuudessa. Rakennamme uusia kouluja ja päiväkoteja ja pidämme varhaiskasvatuksen ja opetuksen laadusta kiinni, pormestari Kalle Ikkelä sanoo.   

– Kunnan vahvat panostukset uusiin päiväkoteihin ja kouluihin sekä kehittyvät mahdollisuudet kulttuuriin, vapaa-aikaan ja harrastamiseen lisäävät houkuttelevuutta ja elämisen laatua, Ikkelä jatkaa. 

Vetovoimainen kunta asua ja yrittää 

 Tuusula on yksi Suomen muuttovetovoimaisimmista kunnista ja sijoittui viidenneksi kuntien välisessä nettomuutossa, kun tarkastellaan ajanjaksoa syyskuusta 2023 elokuuhun 2024.  

  Strategiamme mukaisesti haluamme kasvattaa elinvoimaa, ja tavoitteenamme on ollut asukasluvun kasvu. Vuoden 2022 keväällä väkiluku rikkoi 40 000 asukkaan rajan, ja vuoden 2024 elokuun lopussa asukasmäärä oli ennakkotietojen mukaan tasan 42 000. Olimme väestömäärään suhteutettuna Suomen nopeimmin kasvanut kunta vuoden 2024 ensimmäisen puoliskon aikana. Muuttovoiton ansiosta erityisesti pienten lasten määrä on kasvanut paljon. Tuusulan vetovoima on kaikilla mittareilla Suomen huippuluokkaa, ja väestönkasvu on ollut ennakoitua merkittävästi suurempaa, pormestari Kalle Ikkelä sanoo. 

 – Meillä on nyt marraskuussa 2024 myynnissä noin 100 tonttia eri puolilta kuntaa. Tontit ovat yleisestä taloudellisesta tilanteesta huolimatta käyneet tasaisesti kaupaksi. Varmistamme riittävän tonttivarannon tulevinakin vuosina koko Tuusulassa. Yleisen taloustilanteen kohentuessa muuttovoitto vuonna 2025 voi yllättää meidät positiivisesti, pormestari sanoo. 

 – Vaikeasta korkomarkkinasta huolimatta yritystontit ovat käyneet hyvin kaupaksi. Tuusulan Itäväylän varrelle rakentuu parhaillaan mittava työpaikkakeskittymä, ja vuoden 2025 alussa useampi yritys käynnistää siellä toimintansa. Focus-alueen suunnitteluun on panostettu, ja vuonna 2024 aloitimme Focus-alueen asemakaavoituksen. Pystymme tulevaisuudessa tarjoamaan lisää työpaikkatontteja erinomaisilla liikenneyhteyksillä, ja työpaikkojen määrä kasvaa tulevina vuosina useilla tuhansilla, Ikkelä jatkaa. 

 Investoinnit tukevat elinvoimaa 

 Kunnan investoinnit pysyvät korkealla tasolla 2025 ja ovat yhteensä 56,6 miljoonaa euroa, vesihuoltoliikelaitos mukaan lukien 63,7 miljoonaa euroa. Rakennuksiin investoidaan 28,2 miljoonaa euroa, kunnallistekniikkaan (tiet, liikenneväylät, puistot yms.) 15,8 miljoonaa euroa sekä vesi- ja viemäriverkostoon noin 7,1 miljoonaa euroa. Investoinnit painottuvat kunnan elinvoiman ja vetovoiman kasvattamiseen.    

 – Tuusula on jatkanut strategian mukaisesti investointeja kasvuun ja asukkaiden hyvinvointiin. Tuusulanjärven kampus valmistui suunnitellusti vuoden 2024 elokuussa, ja Riihikallion sekä Rykmentinpuiston monitoimikampukset valmistuvat vuoden 2025 elokuussa. Pohjois-Tuusulassa Peltokaaren päiväkoti aloitti toimintansa vuoden 2024 elokuussa. Urheilukeskuksen monitoimihallin rakentaminen käynnistyi 2023 lopussa, ja uusi monitoimihalli on koululaisten ja urheilijoiden käytössä vuoden 2025 alussa. Pääradan lisäraidetyöt siirtyvät seuraavaksi Tuusulan puolelle ja käynnistävät radan alitusten parantamiseen liittyvät investoinnit Jokelassa tulevina vuosina, pormestari luettelee. 

 Lainamäärä kasvaa hallitusti 

 Vuoden 2024 investoinneista pystytään kattamaan tulorahoituksella noin 13,1 miljoonaa euroa. Lainamäärän kasvuksi arvioidaan 40 miljoonaa euroa, eli lainamäärä kohoaa vuoden 2025 loppuun mennessä 302 miljoonaan euroon. Vuoden 2025 lopussa asukaskohtainen velan määrä on noin 7 200 euroa.  

Tavoitteena on kääntää taloussuunnitelmakauden loppupuolella kunnan lainamäärä laskuun. Lainamäärän kasvua hillitään erityisesti huolehtimalla toimenpiteistä kunnan elinvoiman ja verotulopohjan vahvistamiseksi. Lisäksi kunta priorisoi investointeja ja niiden ajoitusta huomioiden muuttuneen talouden tilannekuvan. Pääomia vapautetaan myymällä tarpeettomaksi jääneitä tai vajaakäytössä olevia kiinteistöjä.  

Euroopan investointipankin lainapäätöksen myötä kunnan uusien lainojen korkotasojen ennakoidaan olevan matalampia. Tuusulan lainasuojauksissa huomioidaan korkomarkkinatilanne. Inflaation taittumisen myötä keskuspankkien koronlaskupäätösten johdosta markkinoilta saatavan rahoituksen korkotaso on nykytilannetta alempi. Tuusulan lainamäärä kasvaa ja sen myötä myös korkomenot.  

Kunnan tulot ja menot   

Tuusulan verotulot ja valtionosuudet kasvavat, ja tontit käyvät kaupaksi. 

Käyttöomaisuuden myyntivoittojen ennakoidaan asettuvan 11,1 miljoonaan euroon.   

Vuoden 2025 toimintakatteen muutos on vuoden 2024 talousarvioon nähden 11.6 %. Ulkoisten toimintamenojen kasvu on vuoden 2024 talousarvioon nähden on 8,8 %. Kunnan vuoden 2025 talousarvion vuosikate on 19.6 miljoonaa euroa.  

Talousarvio vuodelle 2025 on noin 1,2 miljoonaa euroa alijäämäinen.  

Menoja sopeutetaan 

Vuonna 2025 Tuusula jatkaa strategian mukaisia panostuksia kuntalaisten hyvinvointiin ja kunnan kasvuun. Kunta noudattaa kasvun ja talouden hallintaohjelmaa. Ohjelman ja kunnan pitkän tähtäimen taloudenpidon keskeisenä tavoitteena on käyttötalouden tulojen kasvattaminen edistämällä veropohjan kasvua sekä asuin- ja työpaikkatonttien myyntiä. Menokehitys pidetään maltillisena.   

Vuoden 2025 talousarviossa kunnan ulkoiset toimintamenot kasvavat 8,8 %. 

Toimintamenoja kasvattaa muun muassa työllisyysalueen käynnistäminen. Vuoden 2025 alusta lähtien TE-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille. 

– Historiallisen suuren sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alussa. Erityisenä huolenaiheena on hyvinvointialueiden rahoitus, joka on todella tiukka suhteessa kasvaneisiin kustannuksiin. Seuraava merkittävä tehtävien siirto valtion ja kuntien välillä tapahtuu vuoden 2025 alussa, jolloin kunnat ottavat vastatakseen julkiset työvoimapalvelut. Vastuukuntana työvoimapalveluissa Keski-Uudellamaalla toimii jatkossa Järvenpää. Tuusula tekee tulevaisuudessa entistä läheisempää yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa työllisyyden edistämisessä, pormestari sanoo. 

Vuoden 2025 aikana kunnan eri toiminnoissa parannetaan tuottavuutta ja sujuvuutta. Säästöjä on haettu käyttötalouden sopeutuksilla 1,6 miljoonaa euroa.

Verotulot ja valtionosuudet   

Tuusulan kunta ei muuta tuloveroprosenttiaan, vaan valtuustolle ehdotetaan nykyistä veroprosenttia 7,10.. 

Tuusulan kunnallisverokertymään vaikuttavat yleisen talous- ja työllisyyskehityksen ohella keskimääräistä nopeampi väestönkasvu ja väestönrakenteen muutos.   

Vuonna 2025 kunnalle ennustetaan kertyvän verotuloja yhteensä 113,8 miljoonaa euroa ja kunnan vuoden 2025 valtionosuuksien arvioidaan olevan 31,0 miljoonaa euroa.  

Tunnuslukuja (kunta ja vesihuoltoliikelaitos yhteensä)   

  • Veroprosentti 7,10 % 
  • Verorahoitus 144,8 miljoonaa euroa (verotulot ja valtionosuudet) 
  • Käyttöomaisuusinvestoinnit 63,7 miljoonaa euroa  
  • Vuosikate 22,2 miljoonaa euroa  
  • Lainat 302 miljoonaa euroa 
  • Lainat, eur/asukas n. 7200 euroa  

Valtuusto päättää talousarviosta joulukuussa   

Valtuusto aloittaa talousarvion käsittelyn valtuustoseminaarissa 24.10.–25.10. Kunnanhallitus alkaa käsitellä talousarviota 28.10. ja tekee esityksensä valtuustolle 25.11. Valtuusto päättää ensi vuoden veroprosenteista 11.11. ja talousarviosta 9.12.  

   

Lisätiedot:    

Talousarvioesitys löytyy kunnan verkkosivuilta 23.10.2024: www.tuusula.fi/talousarvio

 

Pormestari Kalle Ikkelä, 040314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi    

Talousjohtaja Kari Ora, 040 314 3062, kari.ora@tuusula.fi 

Vt. kansliapäällikkö Satu Kuivasto, 040314 3042, satu.kuivasto@tuusula.fi  

Takaisin