Osallistu Erätauko-keskusteluun 11.11. ja vaikuta vammaisten hyvinvointisuunnitelman laadintaan

24.10.2024 klo 12.15

Tuusulan kunnassa valmistellaan vammaisten hyvinvointisuunnitelmaa yhteistyössä Tuusulan vammaisneuvoston kanssa. Vammaisten hyvinvoinnista ja elämästä Tuusulassa käydään Erätauko-keskustelu maanantaina 11.11. klo 17–19 kulttuuritalo Moniossa (Pataljoonantie 6, 04300 Tuusula).

Erätauko-keskustelut ovat pienryhmäkeskusteluja, joissa jokainen voi tuoda esiin omia näkemyksiään ja kuulla muiden näkemyksiä ohjatussa dialogissa. Erätauko on tapa käydä rakentavaa keskustelua ja harkita monenlaisia näkökulmia. Keskusteluun mahtuu mukaan 10 henkilöä.

- Toivomme keskusteluun eri-ikäisiä osallistujia, joilla on monen tyyppisiä kokemuksia vammaisuudesta. Vammaisuuteen liittyy moninaisia tarpeita ja elämäntilanteita, joiden huomioimiseksi ja ymmärtämiseksi tarvitsemme kokemusasiantuntijoiden apua. Myös vammaisten läheiset ja avustajat ovat tervetulleita keskustelemaan. Dialogissa pohditaan yhdessä, miten vammaisten henkilöiden oikeudet toteutuvat Tuusulassa ja miten heidän hyvinvointiaan ja osallisuuttaan voitaisiin edistää, kertoo suunnitelmaa valmisteleva Hanna Vesimäki

Erätauko-keskustelu kirjataan anonyymisti. Kirjausta hyödynnetään Tuusulan vammaisten hyvinvointisuunnitelman valmistelussa. Osallistumalla dialogiin edistät vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumista.

Voit ilmoittautua mukaan puhelimitse tai tekstiviestitse numeroon 040 314 3018 tai sähköpostilla osallisuus@tuusula.fi

Linkki tapahtuman tietoihin Tuusulan tapahtumakalenterissa(avautuu uuteen välilehteen)

Vammaisten hyvinvointisuunnitelmalla pyritään parantamaan vammaisten henkilöiden hyvinvointia

Vammaisten hyvinvointisuunnitelma toteuttaa osaltaan kuntastrategiaa ja kunnan hyvinvointisuunnitelmaa täsmentäen sen tavoitteita vammaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden näkökulmista. Suunnitelmassa määriteltävillä toimenpiteillä pyritään parantamaan vammaisten henkilöiden hyvinvointia ja edistämään heidän oikeuksiensa toteutumista Tuusulassa. Suunnitelma perustuu YK:n yleissopimukseen vammaisten henkilöiden oikeuksista.

- Vammaisten tilannetta, kokemuksia ja toiveita on selvitetty tänä syksynä myös vammaisille kuntalaisille sekä heidän läheisilleen ja avustajilleen suunnatulla kyselyllä, taustoittaa Vesimäki.

Erätauko on menetelmä rakentavaan keskusteluun

Erätauko on menetelmä rakentavaan keskusteluun aiheesta kuin aiheesta. Erätauko-keskustelu auttaa paremmin ymmärtämään itseä, muita ja maailmaa. Keskustelun avulla voi lisätä luottamusta, vahvistaa osallisuutta ja kuunnella paremmin myös hiljaisia ääniä.

Voit käyttää Erätaukoa aina, kun tarvitaan aiheen syvempää ymmärrystä tai monenlaisten ihmisten tasavertaista kohtaamista – esimerkiksi osana luottamuksen rakentamista, valmistelua, päätöksentekoa tai kun haluat tuoda keskenään erilaisia ihmisiä yhteen.

Erätauon lähestymistapa on dialogi, joka on rakentava ja tasavertainen tapa keskustella. Dialogissa tähdätään aiheen, toisten ihmisten tai itsen parempaan ymmärtämiseen, mutta ei yksimielisyyteen tai nopeisiin ratkaisuihin. Parhaimmillaan dialogissa syntyy ennalta-arvaamattomia oivalluksia ja uutta ajattelua. Dialogimenetelmä sopii niin työyhteisön sisäisiin keskusteluihin kuin avoimiin kansalaiskeskusteluihin.

- Tuusulassa Erätaukoja on pidetty lasten ja nuorten kanssa kouluyhteisöissä ja niiden välillä, päätöksentekijöiden kanssa lautakunnissa, kunnanhallituksessa ja valtuustossa sekä kuntalaisten kanssa muun muassa kaava-asioista ja hyvinvointisuunnitelmasta. Tuusula on myös järjestänyt korona-aikana poikkeusajan dialogeja, demokratian puolustusdialogeja ja muita kansallisia dialogeja, kertoo kehittämispäällikkö Heidi Hagman.

Erätauko-keskusteluja vetävät koulutetut keskustelun ohjaajat. Menetelmä tarjoaa kattavat työkalut keskustelun suunnitteluun, ohjaukseen ja paketointiin.

Linkki lisätietoihin Erätauko-menetelmästä(avautuu uuteen välilehteen)

 

Lisätiedot:

Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, 040 314 3052, heidi.hagman@tuusula.fi  
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Mielonen, 040 314 3018, minna.mielonen@tuusula.fi 

Takaisin