Tuusula valittu mukaan Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmaan
19.08.2024 klo 12.10
Tuusulan kunta on valittu mukaan Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmaan, jonka tavoitteena on laajentaa tulevaisuusvaltaa Suomessa. Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Tulevaisuusvalta-ohjelmaan haettiin tiimejä avoimella haulla ja ohjelmaan haki yhteensä 180 tiimiä. 15 erilaista tiimiä valittiin mukaan ja ne toteuttavat ohjelman aikana kokeiluja eri puolilla Suomea. Mukana on niin järjestöjä, yrityksiä kuin julkishallinnon toimijoita.
− Tuusula on ainoa ohjelmaan mukaan valittu kunta. Tuusulan kokeiluna on moniäänisempi kuntastrategia ja malli aliedustettujen ryhmien osallistamiseen tulevaisuustyössä, kertoo kehittämispäällikkö Heidi Hagman.
Tiimit saavat Sitralta 10 000 euron rahoituksen omien kokeilujensa toteuttamiseen. Lisäksi tiimit osallistuvat Sitran fasilitoimaan yhteiskehittämisprosessiin, jossa etsitään yhdessä toimivia keinoja tulevaisuusvallan laajentamiseen. Kokeilut jatkuvat kesään 2025 asti.
Tuusulan kokeilun tavoitteena moniäänisempi kuntastrategia
Tuusulan kuntastrategian päivitys tulee ajankohtaiseksi vuonna 2025 kuntavaalien ja valtuustokauden vaihdoksen myötä. Tuusulan kokeilu kytkeytyy kunnan strategiatyöhön ja tavoitteena on saavuttaa taustaltaan moniäänisempi kuntastrategia. Työskentelyn tavoitteena on oppia toimintamalli, joka mahdollistaa aliedustettujen ryhmien osallistamisen tulevaisuustyöhön.
− Tuusulassa, kuten monessa muussakin organisaatiossa, tulevaisuusvaltaa kannattelevat perinteisesti viranhaltijat ja päättäjät. Tulevaisuuspuheeseen osallistuvat usein joukko kunnan sidosryhmiä, paikallisia vaikuttajia ja aktiiveja. Vaikka Tuusulassa osallisuustyötä on tehty vahvasti, vähemmistöjen tai erityisryhmien näkökulmat ja ääni puuttuvat monesti keskusteluista. Kokeilumme tavoitteena onkin, että strategiatyömme tueksi voimme tavoittaa ja kuulla myös osallisuustoimien ulkopuolelle aiemmin jääneitä asukkaita. Mikä tekee Tuusulasta hyvän kotikunnan asua ja elää myös tulevaisuudessa, on yhteinen kysymys, pohtii kehittämispäällikkö Ada Pentinmikko.
Aliedustettujen ryhmien tavoittamiseksi kokeilun tärkeimmiksi kumppaneiksi on tunnistettu Tuusulan kunnan maahanmuuttopalvelut, hyvinvointialueen ja järjestöjen työ- ja päivätoiminnan sekä tuetun asumisen yksiköt.
− Tähän asti osallisuustyömme on tavoittanut melko satunnaisesti maahanmuuttajia, työ- ja päivätoiminnan asiakkaita sekä tuetun asumisen piirissä olevia ihmisiä. Osallistuvassa budjetoinnissa olemme laajemmin huomioineet näiden ihmisten tarpeita. Koska tällä kohderyhmällä on jo kokemusta kunnan varojen käyttöön vaikuttamisesta, on loogista laajentaa osallisuutta myös tulevaisuusvaltaan kunnan strategian kontekstissa, taustoittaa yhteisömanageri Katja Repo.
− Olen todella iloinen, että maahanmuuttajien osallisuuden ja tulevaisuusvallan lisääminen on yksi kokeilun keskeisistä tavoitteista. Tulemme tekemään aktiivista yhteistyötä Tuusulassa asuvien maahanmuuttajien ja kumppaneidemme kanssa, kertoo maahanmuuttokoordinaattori Kristiina Illikainen.
Osallistumisen mahdollisuudet lisäävät osallisuutta ja hyvinvointia
Mahdollisuus osallistua kunnan tulevaisuustyöhön ja -keskusteluun vahvistaa kuntaosallisuutta ja lisää hyvinvointia. Parhaimmillaan kokeilu kannustaa julkista sektoria luomaan vähemmistöjen tarpeista suunniteltuja keinoja osallistua tulevaisuuspuheeseen ja keskusteluun myös strategiatason kysymyksissä.
− Laajentamalla tulevaisuusvaltaa käyttävien joukkoa vahvistetaan osallisuutta ja luodaan luottamusta hallinnon ja ihmisten välille. Kuntien ja julkisorganisaatioiden toiminta muuttuu vastaamaan paremmin ihmisten tarpeita, kertoo Heidi Hagman.
− Kokeilulla haluamme tavoittaa ihan uusia asukasryhmiä, sellaisia jotka eivät muutoin osallistuisi keskusteluun Tuusulan strategiasta tai tulevaisuusvallan käyttöön. Yhteiskehittäminen on hanketiimille tuttu työtapa, mutta tämän kokeilun kohdalla satsaamme siihen, että osallistujat pääsevät itse vaikuttamaan siihen millä tavoin he haluavat osallistua, korostaa Katja Repo.
Oppeja halutaan jakaa muiden käyttöön
Tuusulan kokemus kuntaosallisuuden rakentamisesta ja erilaisten kokeilujen opeista sekä osallisuusmenetelmien kehittämisestä halutaan jakaa Tulevaisuusvalta-ohjelmassa mukana oleville toimijoille.
− Toisaalta toivomme kokeilun ja sparrauksen antavan uusia ideoita ja vauhdittavan Tuusulaa vakiinnuttamaan yhteiskehittämisen koko organisaation toimintatavaksi, pohtii Heidi Hagman.
− Tuusulan kokeilussa kehitetään sellaisia käytännön keinoja tulevaisuusvallan laajentamiseen, joita muutkin voivat jatkossa hyödyntää, jatkaa Katja Repo.
− Olemme innolla mukana ohjelmassa oppimassa ja yhteiskehittämässä tulevaisuusvallan ulottuvuuksia ja käytäntöjä, joilla tulevaisuusvaltaa voidaan yhteiskunnallisesti laajentaa, korostaa Ada Pentinmikko.
Lue Sitran tiedote ohjelman käynnistymisestä ja mukaan valituista kokeiluista: Tulevaisuusvalta-ohjelman tiimit valittu – 15 kokeilua käynnistyy eri puolilla Suomea - Sitra