Tuusulanjärven kampuksen taideteokset henkivät virikkeellistä ja inspiroivaa ilmapiiriä – taide osana paikalliskulttuuria
30.09.2024 klo 10.00
Tuusulanjärven kampukselle suunnitellut taideteokset ovat valmistuneet kolmelta suomalaiselta taiteilijalta: Teija-Tuulia Aholalta, Kim Simonssonilta ja Oona Tikkaojalta. Teokset ovat helposti saavutettavissa ulkotiloissa, vain osa Tikkaojan reliefeistä on sijoitettu koulun sisätiloihin. Kampuksen taideteokset kokonaisuutena luovat inspiroivaa ilmapiiriä, jossa lapset voivat kehittää luovaa ajatteluaan uudessa ympäristössään.
Teija-Tuulia Aholan teoskokonaisuus Avartuu ja Maailmaan
Teija-Tuulia Ahola on suunnitellut kaksi teosta: Avartuu ja Maailmaan. Teos Avartuu, on osa kampuksen melumuuria ja suunniteltu graafiseen betoniin. Lasten ja koululaisten piirtämät kirjaimet on Ahola järjestellyt omiksi kuvioikseen. Ne muodostavat muurin pintaan pitsimäisiä ympyröistä muodostuvia kuvioita. Tämä symboloi oppimisen prosessia, jossa oppiminen tapahtuu pikkuhiljaa, pienistä asioista koostuu suurempia kokonaisuuksia ja uusia järjestelmällisiä ajatuksia. Teos viittaa myös koulun merkitykseen oppimisen paikkana, jossa lapset kasvavat kielen ja sanojen avulla.
Otos Teija-Tuulia Aholan Avartuu-teoksesta.
Teos Maailmaan puolestaan koostuu teräksisistä puolipalloista, jotka voi nähdä kasvamisen peileinä. Ne symboloivat myös koululaisten kasvamista kohti heille avartuvaa uutta maailmaa, oppimisen kautta. Ahola korostaa, että kirjaimet ja sanat ovat kuin avaimia uusiin maailmoihin, ja oppiminen avaa oven paitsi ulkoiseen maailmaan, myös lapsen sisäiseen maailmaan. Hänen teoksensa juhlistavat oppimisen iloa ja oikeutta saada opetusta, samalla viestien siitä, miten koululaiset omilla sanoillaan ja ajatuksillaan tulevat vaikuttamaan maailmassa.
Teija-Tuulia Aholan Maailmaan-teos sijaitsee rakennuksen seinässä.
Kim Simonssonin Koululainen
Kim Simonssonin teos Koululainen on pronssiveistos, joka tervehtii jokaista koululle tulijaa. Veistoksen käden tukiviittoma tarkoittaa ”Oppia”. Siten Simonssonin veistos jatkaa oivalla tavalla Aholan Maailmaan teoksen oppimisen riemua korostavaa merkitystä. Simonssonin veistos kuvaa noin yhdeksänvuotiasta lasta, joka kantaa selässään reppua ja kainalossaan kirjoja. Hellyttävänä yksityiskohtana Koululaisella on jalustalla seuranaan pupu.
Simonssonin teoksessa lapsi on tarkoituksellisesti nostettu korkealle jalustalle, korostaen lapsen asemaa yhteiskunnassa. Samalla teos kommentoi historiallisia veistoksia, joissa tyypillisesti jalustalle on nostettu suurmiehiä – nyt jalustalla seisoo koululainen, kenen tahansa meidän lapsi ja tulevaisuuden toivo.
Kim Simonssonin Koululainen-pronssiveistos toivottaa tulijat tervetulleeksi.
Oona Tikkaojan yhteisötaideteos Olin täällä / Jag var här
Oona Tikkaoja on toteuttanut yhdessä päiväkotilasten ja koululaisten kanssa yhteisötaideteoksen Olin täällä / Jag var här. Teos koostuu lasten muovailemista pienistä hahmoista ja esineistä, joista valetut pronssiset reliefit on kiinnitetty kampuksen ulko- ja sisätiloihin. Teososia on yhteensä 112. Teoksen voi kokea myös digitaalisesti karttasovelluksen avulla, joka esittelee lasten keksimiä tarinoita veistosten taustalta www.olintaalla.fi. Sovelluksesta löytyy myös pelillisiä tehtäviä teoksista.
Oona Tikkaojan yhdessä lasten kanssa toteuttamassa yhteisötaideteoksessa on lasten muovailemia hahmoja.
Tikkaojan teoksen tavoitteena on tukea uuden kouluyhteisön syntymistä ja vahvistaa yhteisöllisyyttä taiteen avulla. Lapset ovat olleet keskeisessä roolissa taideteoksen luomisessa, ja teos tuo esiin heidän ajatuksensa ja luovuutensa.
Taide julkisilla paikoilla rikastuttaa ympäristöä, herättäen keskustelua ja luoden sille uniikkia identiteettiä. Uudet teokset jatkavat Tuusulan historiallisia taiteellisia perinteitä, mutta samalla tuovat alueelle uudenlaista taiteellista vuoropuhelua. Samalla teokset luovat koulu- ja päiväkotiympäristöön visuaalisesti virikkeellisen ja luovan ilmapiirin, joka tukee lasten ja nuorten kehitystä, sekä luo viihtyisyyttä kampuksen monille käyttäjille.
Lisätiedot:
Intendentti Minna Tuominen, Tuusulan taidemuseo, 040 314 3459
Läs också på svenska.