Lasten osallistuva budjetointi käynnistyy Tuusulassa syksyllä 2025
07.01.2025
Tuusulan seitsemäs osallistuvan budjetoinnin kierros käynnistyy syksyllä 2025. Tällä kertaa päätösvalta kunnan varojen käytöstä annetaan lapsille ja alle 18-vuotialle nuorille.
– Haluamme antaa lapsille vallan päättää mihin Tuusulassa käytetään yhteisiä veroeurojamme. Tuusula on mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -toimintamallissa ja lasten osallistuva budjetointi vahvistaa tuusulalaisten lasten osallisuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista, kertoo kehittämispäällikkö Heidi Hagman.
Lasten osallistuvassa budjetoinnissa toteutuvat kaikki samat vaiheet kuin aiempinakin vuosina 2018–2024 toteutetuissa osallistuvissa budjetoinneissa. Lasten osbussa ideoinnilla ja yhteiskehittämisellä ei ole ikärajaa, mutta ainoastaan alle 18-vuotiaat saavat äänestää.
– Nykyinen osbun toteutustapamme tai sen vaiheet eivät ole erityisen lapsiystävällisiä, minkä vuoksi olemme perustaneet kunnan asiantuntijoista muodostuvan monialaisen työryhmän kehittämään lasten osbu-prosessia. Ryhmässä on muun muassa oppimisen, varhaiskasvatuksen ja nuorisotyön edustajia, kertoo yhteisömanageri Katja Repo.
– Lisäksi tarvitsemme lapsia ja nuoria mukaan kehittämään lapsiystävällisempiä toimintatapoja ja osbun vaiheita koottavassa digiraadissa ja neuvonantajaryhmässä. Neuvonantajaryhmä kootaan vielä nyt tammikuun aikana ja kiinnostuneet voivat ilmoittautua suoraan minulle, Repo vinkkaa.
Syksyllä 2024 lasten osbun periaatteita on työstetty Tuomalan koulun pilottiluokan osbu-tunnilla ja prosessivaiheita Tuusulanjärven kouluilla ja päiväkodissa pidetyssä Valta lapsille -työpajassa. Seuraavat kaikille lapsille ja nuorille avoimet työpajat pidetään keväällä. Pajoja tullaan järjestämään kaikissa kuntakeskuksissa. Kehittämistyöhön liittyy myös lapsille suunnatun viestinnän, sähköisen osallistumisalustan ja tietosuojan laajaa kehittämistä.
Osallistuvan budjetoinnin määrärahaksi on kaavailtu aiempaan tapaan 200 00 euroa ja toteutuksen kestoa kaksivuotiseksi.
– Osallistuva budjetointi on helppo tapa vaikuttaa ja osallistua. Lisäksi se on demokratiakasvatusta hyvin konkreettisella tavalla, Repo sanoo. Lapset ja nuoret ovat jo aiemminkin olleet aktiivisia osbuilijoita, mutta nyt osallistujamäärät tulemat moninkertaistumaan kun päiväkodit ja koulut ovat vahvemmin mukana, Repo iloitsee.
Lisätiedot:
Yhteisömanageri Katja Repo, 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi
Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, 040 314 3052, heidi.hagman@tuusula.fi
Lapsiystävällinen kunta -malli Tuusulassa