Tuusulan Lapsiystävällinen kunta -työn verkosto laajenee
13.02.2025
Lapsiystävällisyyden lisääminen Tuusulassa on monen toimijan yhteiseen hiileen puhaltamista. Lapsiystävällinen kunta -työssä paikallisilla yhdistyksillä ja seuroilla on tärkeä rooli. Tammikuisessa keskustelutilaisuudessa kuulosteltiin osallistujien toimintaa lasten, nuorten ja perheiden parissa sekä pohdittiin uusia yhteistyömahdollisuuksia.
Tuusulan Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmän ja tuusulalaisten lasten ja nuorten parissa toimivien seurojen ja yhdistysten edustajien yhteistapaamisessa 22.1.2025 käytiin yleiskeskustelua lapsiperheiden tilanteesta eri toimijoiden näkökulmasta. Tapaamisessa myös pohdittiin uusia yhteistyömahdollisuuksia. Mukana tilaisuudessa oli edustajia Liikuntaseura Syke Tuusulasta, Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Etelä-Tuusulan paikallisyhdistyksestä ja Tuusulan 4H-yhdistyksestä.
Kohtaamiset kasvattavat ymmärrystä tuusulalaisten lasten, nuorten ja perheiden tilanteesta
Paikalliset toimijat kohtaavat toiminnassaan runsaan joukon tuusulalaisia lapsia ja nuoria. Valtaosa näistä samoista lapsista ja nuorista viettää arkipäivät Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksen, kuten päiväkotien ja perhetupien, sekä opetuksen parissa. Monet harrastukset myös toteutuvat esimerkiksi koulutiloissa.
– Liikuntaseuramme toiminnassa mukana olevista noin puolet on lapsia ja nuoria, kertoo seurakoordinaattori Elina Raijas Liikuntaseura Syke Tuusulasta.
Yhteistyön merkitys ja toisten tarjoamien harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksien tunteminen on tärkeää. Näin saadaan koottua mahdollisimman kattavasti perheiden kaipaamaa tietoa Tuusulan alueen mahdollisuuksista. Yhteistyössä todettiin olevan voimaa.
– Tuusulan 4H-yhdistys toteuttaa yhteistyössä Tuusulan vapaa-aikapalveluiden kanssa lasten loma-ajan leiritoimintaa. Esimerkiksi kesäleirit tavoittavat vuosittain 120 osallistujaa. Lisäksi yhteistyötä tehdään ilta-ajan harrastuskerhojen merkeissä koulujen toiminta-aikaan, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Julia Mali.
– Nuorisopalveluissa nuorten äänen kuuluminen on keskeinen osa toimintaa, mutta vaatii yhtä lailla aktiivista pohdintaa siitä, missä kohdin voimme tehdä nykyistä enemmän osallisuuden lisäämiseksi. On ensiarvoisen tärkeää kuulla heikoimpia ääniä, kertoo nuorisotyön päällikkö Tuulia Hongisto.
– Järjestöyhteistyön kehittäminen on merkittävässä roolissa nuorisopalveluidemme tulevaisuudessa. Nuoristotiloilla on mahdollisuuksia yhteiseen käyttöön järjestöjen kanssa, kuvaa Hongisto tulevaisuudennäkymiä.
Haasteiden tunnistaminen vie kohti lapsiystävällisempää kuntaa
Lapsiperheiden arki on tänä päivänä usein kiireitä. Vanhempien tukeminen onkin monen toimijan sydäntä lähellä.
– Perheiden tukeminen arjessa on keskeinen tavoite 4H:n strategiassa. Esimerkiksi lapsen ja nuoren itsenäisen kulkemisen mahdollistaminen harrastuksiin antaa vanhemmille aikaa kiireisen arjen keskellä, kertoo Mali.
– On tärkeää, että lapsella on mahdollisuus harrastaa lähellä kotia, esimerkiksi omalla kylällä tai lähikoululla, Mali jatkaa
Ala- ja yläkoulun taitekohta on tunnistettu yhteisesti hetkeksi, jolloin harrastaminen vähenee osalla nuorista. Tämä puolestaan vaikuttaa nuorten hyvinvointiin ja kestävyyskuntoon. Tuusulan Lapsiystävällinen kunta -työssä on yhtenä toimenpiteenä lisätä keinoja, joilla erityisesti 12–15-vuotiaat tuusulalaiset pääsevät osallistumaan harrastustoiminnan ja vapaa-ajan suunnitteluun ja järjestämiseen.
– Yläkouluikäisten tavoittaminen on tunnistettu myös 4H-yhdistyksen klubitoiminnassa. Alakouluikäiset osallistuvat aktiivisemmin kerhoihin ja harrastuksiin, mutta yläkouluihin siirtyessään he saattavat lopettaa. Uutena toimintamallina on tiedossa päiväleirejä ja tämä toteutus kaipaa sopivia yhteistyömalleja myös kunnan tilojen kanssa, tunnistaa Mali yhteiskeskustelun annista.
– Haluamme saada lasten ja nuorten äänen kuuluville. Keväällä on esimerkiksi tiedossa Skididialogi-keskusteluja Jokelassa. Keskustelujen aiheena on lasten ja nuorten harrastaminen, vinkkaa koulujen harrastus- ja kerhotoiminnan koordinaattori Tiina Laine.
Tuusulalaisissa yhdistyksissä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin kokonaisvaltainen tarkastelu on laajaa. Myös huolta aiheuttavia asioita nostetaan esiin ja pohditaan keinoja haasteiden selättämiseksi.
– Pohdimme yhdistyksessämme säännöllisesti alueemme liikenneturvallisuutta. Tuoreimpana esiin on noussut sen toteutuminen uusien tai rakenteilla olevien rakennuskokonaisuuksien, kuten päiväkotien ja koulujen yhteydessä. Haluamme turvata lapsille ja nuorille turvallisen koulutien, kertoo Kati Ahonen MLL:n Etelä-Tuusulan paikallisyhdistyksestä.
– Harrastukset voivat olla usein kalliita perheille, ja osalle lapsista ja nuorista tämän vuoksi saavuttamattomissa. Haluamme pohtia yhdessä, miten eri lajeja voitaisiin tarjota laajemmin ja saavutettavammin, Ahonen jatkaa kutsuen kaikki mukaan yhteiseen keskusteluun.
Tuusulassa toteutettavan Harrastamisen Tuusulan mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle peruskoululaiselle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Harrastamisen saavutettavuutta Tuusulassa lisää myös yhdistyksille ja muille harrastustoimintaa järjestäville tahoille myönnettävä harrastusmaksutuki. Avustuksen tarkoituksena on keventää tuusulalaisten lasten ja nuorten harrastusmaksuja sosioekonomisin perustein.
Yhteistyötä on toteutettu vuosia – uusille muodoille on tilaa
Yhteistyötä on Tuusulan kunnan ja paikallisten toimijoiden kanssa toteutettu usean vuoden ajan monin eri tavoin. Esimerkiksi yhteisesti toteutetut liikenneturvallisuusluennot ovat herättäneet ajatuksen luentosarjasta teini-ikäisten nuorten vanhemmille, ja erilaiset tapahtumat ja tempaukset ovat saaneet tuusulalaiset lapsiperheet liikkeelle.
– Tuusulan järjestösuunnitelma antaa eväitä paikallisten seurojen ja yhdistysten tukemiseen ja järjestötyön toteuttamiseen. On aika pohtia, miten tunnistetaan mahdollisuudet osallistaa lapsia ja nuoria kaikissa järjestöissämme. Lapsi- ja perhejärjestöissä osallisuus toteutuu luontevasti. Voimme esimerkiksi pohtia yhdessä työpajassa, miten lapset ja nuoret huomioidaan erilaisissa tilaisuuksissa ja rikastaa yhdessä toimintatapojamme. Kuntana voimme tukea toimijoita osallisuuden edistämisessä, kannustaa yhteisömanageri Katja Repo.
– Kutsumme kaikki tuusulalaiset toimijat mukaan Lapsen oikeuksien viikon viettoon marraskuussa 2025. Voitte rauhassa miettiä, miten juuri te voisitte osallistua. Lähestymme kunnasta käsin syksyllä yhteisen kutsun merkeissä, esitti Tuusulan Lapsiystävällinen kunta -työtä luotsaava kehittämispäällikkö Katja Elo tilaisuuden lopuksi kutsun.
Lisätiedot:
Kehittämispäällikkö Katja Elo, 040 314 4028, katja.elo@tuusula.fi
Tuusula kunta on valittu mukaan YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen pohjautuvaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin, joka auttaa kuntia tekemään lasten ja nuorten oikeuksien ja hyvinvoinnin kannalta oikeita ja pysyviä ratkaisuja sekä palveluissaan että päätöksenteossaan. Lisätietoja mallista löytyy UNICEFin verkkosivuilta osoitteesta www.lapsiystavallinenkunta.fi/. Seuraa Tuusulan matkaa kohti lapsiystävällisempää kuntaa osoitteessa www.tuusula.fi/lapsiystavallinenkuntamalli.